Ισχυρές πιέσεις στις μετοχές των τραπεζών

Ισχυρές πιέσεις στις μετοχές των τραπεζών

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάσα δεν έχει πάρει το Χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την εβδομάδα. Οι πωλητές λένε καθημερινά την τελευταία λέξη στην αγορά, και κυρίως προς τις τράπεζες, παρά τις όποιες προσπάθειες αντίδρασης σημειώνονται στις διεθνείς αγορές και τη θετική αποτίμηση των οίκων αξιολόγησης για τη συμφωνία του Eurogroup. Η μεταβλητότητα ήταν και χθες έντονη στο ταμπλό, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει μικρές διακυμάνσεις και αρκετές εναλλαγές προσήμων, ενώ οι αγοραστές επέλεξαν να απέχουν για μία ακόμη μέρα. Οι πιέσεις ώθησαν τον τραπεζικό δείκτη να ολοκληρώνει για δεύτερη συνεδρίαση σε χαμηλό ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,13%, στις 767,91 μονάδες, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 50,8 εκατ. ευρώ και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,81% στις 876,13 μονάδες, μετά τις πιέσεις στην Τράπεζα Πειραιώς (-3%) και στην Alpha Bank (-2,01%).

Η επίμονα χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα δεν αφήνει, σύμφωνα με τους αναλυτές, το Χ.Α. να «ξεκολλήσει» από το στενό εύρος διακύμανσης του τελευταίου διαστήματος, με την όποια ανοδική αντίδραση να κρατάει λίγες μόνον ώρες και τις θετικές ειδήσεις να περνούν και σχεδόν να μην ακουμπούν την αγορά. Η ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος, σε συνδυασμό με τη συμφωνία για το ελληνικό χρέος, η οποία αφαιρεί τον χρηματοδοτικό κίνδυνο για την Ελλάδα για τουλάχιστον δύο χρόνια, δεν έχει «συγκινήσει» το ταμπλό, ενώ αρχικά εθεωρείτο ο καταλύτης που θα ξεκλείδωνε τις επενδυτικές διαθέσεις. Ετσι, «αναγκαστικά» το Χρηματιστήριο θα παραμείνει στενά συνδεδεμένο με το κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, το οποίο παραμένει εξαιρετικά ευμετάβλητο, ενώ οι πολιτικές ανησυχίες στην Ευρώπη επίσης προβληματίζουν τους επενδυτές, με το μεταναστευτικό να απειλεί να στείλει τη Γερμανία σε πρόωρες εκλογές.

Οπως επισημαίνει η Merit σε σημείωμά της, ο Γενικός Δείκτης δείχνει να συσσωρεύει στα τρέχοντα επίπεδα, επηρεαζόμενος και από τις αποκοπές μερισμάτων των μεγάλων εισηγμένων. Ως άνω όριο παραμένει η περιοχή των 800-820 μονάδων και ως κάτω όριο η ζώνη των 740-750 μονάδων, ενώ αναμένει την κατεύθυνση από το εξωτερικό. Η συναλλακτική δραστηριότητα φαίνεται ότι θα συνεχίσει να συρρικνώνεται, με τον μέσο ημερήσιο όγκο συναλλαγών 90 ημερών να καταγράφει το χαμηλότερο επίπεδο από αρχές Μαρτίου, στα 63,11 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή