«Γραφικά τα περί αποστασίας»

«Γραφικά τα περί αποστασίας»

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Σκληρή απάντηση στα κυβερνητικά «γραφικά», όπως είπε, σενάρια που εξυφαίνονται περί αποστασίας, σύμφωνα με τα οποία η Ν.Δ. βρίσκεται πίσω απ’ όσα συμβαίνουν στην κυβερνητική πλειοψηφία έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Βερολίνο. Μίλησε για κυβέρνηση που έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα και υπογράμμισε ότι τα περί «φαντασμάτων διαπλοκής» είναι το καταφύγιο κυβερνήσεων που καταρρέουν. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ο ίδιος θα επιμένει να μιλάει για την Ελλάδα του 2030 και όχι γι’ αυτήν του ’65, όπως και έκανε, παρουσιάζοντας το πρόγραμμά του με αιχμή τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στο χθεσινό τετ α τετ του με τον Ολαφ Σολτς.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες ο τομεάρχης Δικαιοσύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος και οι νομικοί σύμβουλοι του προέδρου της Ν.Δ. είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου για να ρωτήσουν πώς είναι δυνατόν σε κυβερνητικό non paper να αναφέρεται ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει εκκρεμότητες με την ελληνική Δικαιοσύνη και με ποιον τρόπο λειτουργεί η ελληνική έννομη τάξη.

«Το να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές σε τέτοια ακραία πόλωση και τοξικότητα δεν είναι καλό για τη δημοκρατία μας. Θα αντισταθούμε σθεναρά σε όποια αήθη επίθεση δεχόμαστε», διαμήνυσε ενώπιον Ελλήνων δημοσιογράφων στο Βερολίνο ο κ. Μητσοτάκης, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Ολαφ Σολτς.

Εκεί, άφησε να εννοηθεί ότι επανέλαβε πως θεωρεί την πολιτική αλλαγή και μια κυβέρνηση της Ν.Δ. απαραίτητη προκειμένου να έρθουν επενδύσεις στη χώρα, και όσο πιο σύντομα συμβεί αυτό, τόσο το καλύτερο. «Μόνο έτσι θα ανακάμψει η χώρα και θα μπορέσει να σταματήσει η υπονόμευση του δημοκρατικού κεκτημένου από μια κυβέρνηση που εκτρέπεται σε ένα λόγο διχαστικό και παραληρηματικό», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ενώπιον του Γερμανού ΥΠΟΙΚ ο πρόεδρος της Ν.Δ. φέρεται να επανέλαβε ότι η όποια λύση για το χρέος είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή για να μπει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, αν δεν κινητοποιηθούν οι υγιείς δυνάμεις εντός και εκτός Ελλάδας για ένα «επενδυτικό άλμα».

«Να αλλάξουμε αφήγημα»

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στο δικό του πρόγραμμα και στο μέλλον, επιδιώκοντας προφανώς να αλλάξει και το αφήγημα για την Ελλάδα. «Η συμφωνία του Eurogroup αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση. Το πρόβλημα της κυβέρνησης να μη γίνει πρόβλημα της χώρας που βγαίνει βαθιά τραυματισμένη, ενώ τη συνοδεύουν τα απόνερα του 2015. Πρέπει να αλλάξουμε το αφήγημα. Δεν είμαστε εδώ για να ζητήσουμε δανεικά, αλλά επενδυτικές ευκαιρίες. Δεν ήρθαμε εδώ ως επαίτες. Θέλουμε γερμανικά κεφάλαια στην Ελλάδα. Αλλα δανεικά δεν υπάρχουν», τόνισε.

O ίδιος επέμεινε στην ανάγκη μείωσης των φορολογικών συντελεστών, σημειώνοντας ότι «κανένας συνομιλητής μου που να του έχω θέσει το ζήτημα αλλαγής μείγματος πολιτικής δεν έχει προβάλει αντίθεση». Οπως είπε, «δεν μπορούμε να δουλεύουμε 186 μέρες τον χρόνο για να πληρώνουμε φόρους και εισφορές για να έχουμε υπηρεσίες τύπου Πολάκη στην υγεία, Γαβρόγλου στην Παιδεία και Τόσκα στην ασφάλεια», επιμένοντας ότι η Ν.Δ. μπορεί να δημιουργήσει αναπτυξιακή δυναμική και ότι «ο όποιος δημοσιονομικός χώρος προκύψει, θα κατευθυνθεί κατά 80% σε μείωση φόρων και 20 σε παροχές». Σημείωσε, δε, ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι το κλειδί και για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Απόφαση διαγραφής Κ. Μίχαλου

Μία απόφαση που δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, αυτή της διαγραφής του προέδρου του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνου Μίχαλου από τη Ν.Δ., καθώς το κλίμα εδώ και καιρό είχε βαρύνει επικίνδυνα στην Πειραιώς έναντί του, ανακοινώθηκε χθες· «Με βάση τις διατάξεις του καταστατικού της Νέας Δημοκρατίας που προβλέπουν ως αυτονόητη την τήρηση και τον σεβασμό στις αρχές, τις αξίες και τις βασικές θέσεις της παράταξης, ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος τίθεται από σήμερα, Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018, εκτός κόμματος», αναφέρεται. Την απόφαση έλαβε η Κεντρική Επιτροπή Δεοντολογίας της Ν.Δ., που συνεδρίασε το απόγευμα.

«Στη Νέα Δημοκρατία δεν χωρούν “Δούρειοι Ιπποι”», προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση της Ν.Δ. Ο κ. Μίχαλος είχε προκαλέσει δυσφορία στην Πειραιώς με σειρά τοποθετήσεών του όλο το τελευταίο διάστημα, οι οποίες, όπως έλεγαν στη Ν.Δ., «θα μπορούσαν να είχαν γραφτεί από το Μαξίμου». Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, πάντως, φαίνεται να ήταν η πρόσφατη φωτογραφία του από συνάντηση με τον Νίκο Παππά. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης του τηλεφώνησε για να ζητήσει εξηγήσεις, ο κ. Μίχαλος έκλεισε το τηλέφωνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή