Οι υποσχέσεις «θάφτηκαν» στη λάσπη

Οι υποσχέσεις «θάφτηκαν» στη λάσπη

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξύπνησε ξανά ο εφιάλτης των φονικών πλημμυρών του Νοεμβρίου στη Μάνδρα, αποκαλύπτοντας ξανά το μεγάλο έλλειμμα αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων από την πλευρά της πολιτείας. Η έντονη βροχόπτωση του κύματος κακοκαιρίας «Νεφέλη» έκανε «μικρό κουρέλι» τις υποσχέσεις της κυβέρνησης και της Περιφέρειας Αττικής, καθώς από τον Νοέμβριο πέρυσι που θρηνήσαμε 24 νεκρούς δεν έχει γίνει καμία αντιπλημμυρική παρέμβαση.

Οι υποσχέσεις «θάφτηκαν» στη λάσπη-1

Οι κάτοικοι και πάλι αντιμέτωποι με τη λάσπη, επτά μήνες μετά.

Οι πλημμύρες πολιόρκησαν την περιοχή δύο φορές, την Τρίτη το βράδυ και την Τετάρτη το μεσημέρι. Χωρίς να φτάσουν στην καταστροφική ορμή του Νοεμβρίου, τα πλημμυρικά φαινόμενα της Τρίτης είχαν παρόμοια χαρακτηριστικά, καθώς πέρα από την ισχυρή βροχή που έπεφτε μέσα στην πόλη, πλημμύρισαν οι πλαγιές του όρους Πατέρας και μέσω του ρέματος της Αγίας Αικατερίνης «ξεφορτώθηκαν» μέσα στην πόλη όγκοι λάσπης και φερτών υλικών, μετατρέποντας τους δρόμους σε ρεματιές. Η πολύπαθη οδός Κοροπούλη, που αποτελεί συνέχεια του ρέματος, μετατράπηκε σε πολύ λίγο χρόνο σε χείμαρρο, με το νερό να ξεπερνά το 1,5 μ. Ισόγειες κατοικίες, υπόγεια και μαγαζιά πλημμύρισαν ξανά, ενώ αυτοκίνητα παρασύρθηκαν. Η πυροσβεστική δέχθηκε περισσότερες από 83 κλήσεις για άντληση υδάτων σε Μάνδρα, Μέγαρα και Νέα Πέραμο, ενώ σε 10 περιπτώσεις στη Μάνδρα και άλλες πέντε στη Νέα Πέραμο χρειάστηκε να απομακρύνει κατοίκους από τα σπίτια τους και τα αυτοκίνητά τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα ορμητικά νερά προκάλεσαν διακοπή ρεύματος. Η λασπομαχία ξεκίνησε και πάλι. Οι κάτοικοι επιστράτευσαν ξανά τη δύναμη και την υπομονή τους και με σκούπες προσπαθούσαν να βγάλουν τη λάσπη από τα σπίτια τους, για να έρθει χθες το μεσημέρι νέα βροχόπτωση, που πλημμύρισε πάλι τους δρόμους της Μάνδρας. Η πυροσβεστική είχε δεχθεί μέχρι το απόγευμα 60 κλήσεις για άντληση υδάτων και 35 για παροχή βοήθειας σε Μάνδρα και Μαγούλα. Λόγω της έντονης βροχόπτωσης διεκόπη και χθες η κυκλοφορία των οχημάτων στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, καθώς και στην οδό Αθηνών – Θηβών από τον κόμβο Μάνδρας.

Οι υποσχέσεις «θάφτηκαν» στη λάσπη-2

Ισόγειες κατοικίες, υπόγεια και μαγαζιά πλημμύρισαν, ενώ αυτοκίνητα παρασύρθηκαν.

Διαρκής απειλή

Οπως δήλωσε η δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη, «περιμένουμε να ξεκινήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα της περιφέρειας, τα οποία προετοιμάζονται όλο αυτό το διάστημα, αλλά δεν έχουν ξεκινήσει λόγω των διαδικασιών που απαιτούνται». Από την πλευρά της περιφέρειας γίνεται λόγος για επιτάχυνση των διεργασιών και για μεγάλα γραφειοκρατικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για να προχωρήσουν τα τρία αντιπλημμυρικά έργα (δύο στην οδό προς Θήβα και η εκτροπή του ρέματος της Αγίας Αικατερίνης στο ρέμα Σούρες). Παρ’ όλα αυτά, προκαλεί μεγάλη εντύπωση πως 7 μήνες μετά την καταστροφή του Νοεμβρίου δεν βρέθηκε ο τρόπος να υλοποιηθούν αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις σε μια περιοχή που έχει αποδείξει τη φονική επικινδυνότητά της: από μικρά αλλά αποδοτικά έργα στο βουνό, μέχρι εκκαθάριση αυθαίρετων κατασκευών, καθώς και σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης. Τι θα γίνει μέχρι να ολοκληρωθούν τα «μεγάλα έργα»; Θα ζει η Μάνδρα υπό την απειλή μιας νέας καταστροφικής πλημμύρας;

Οι υποσχέσεις «θάφτηκαν» στη λάσπη-3

Οι έντονες βροχοπτώσεις δημιούργησαν πλημμυρικά προβλήματα και σε άλλες περιοχές, όπως στη Μαγνησία και στη Χαλκιδική. Στη Νικήτη Χαλκιδικής πλημμύρισαν πολλά υπόγεια και ισόγεια, ενώ παρασύρθηκαν και αυτοκίνητα στη θάλασσα. Μάλιστα, χρειάστηκε η επέμβαση πυροσβεστών για να απεγκλωβιστούν επιβάτες από οχήματα μέσα στη θάλασσα, ενώ σε μία περίπτωση οι επιβαίνοντες ανέβηκαν στην οροφή του αυτοκινήτου μέχρι να έρθει η βοήθεια των πυροσβεστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή