Υπαναχώρησε η Πολωνία στον νόμο για το Ολοκαύτωμα

Υπαναχώρησε η Πολωνία στον νόμο για το Ολοκαύτωμα

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Τροπολογίες σε αμφιλεγόμενο νομοθέτημα για το Ολοκαύτωμα ψήφισε χθες το κυβερνών εθνικιστικό Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης της Πολωνίας, καταργώντας άρθρα του τα οποία προέβλεπαν ποινές φυλάκισης για όσους ισχυρίζονταν ότι η χώρα υπήρξε συνεργός στα εγκλήματα των ναζί.

Η απόφαση του πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέκι αντικατοπτρίζει την οξεία κριτική που δέχθηκε η Βαρσοβία από την Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ για το νομοθέτημα, αλλά και την πρόθεση της πολωνικής κυβέρνησης να μη διαταράξει την ενίσχυση των αμυντικών και ενεργειακών δεσμών Πολωνίας – ΗΠΑ.

Ο νόμος, που είχε ψηφισθεί τον Μάρτιο, προέβλεπε ποινές φυλάκισης τριών ετών σε όσους χρησιμοποιούσαν τον όρο «πολωνικά στρατόπεδα εξόντωσης» ή υποστήριζαν δημόσια ότι το πολωνικό έθνος ή κράτος συνεργάστηκε στα εγκλήματα της ναζιστικής Γερμανίας. Η εθνικιστική, ακροδεξιά κυβέρνηση Μοραβιέκι υποστήριζε ότι το νομοθέτημα ήταν απαραίτητο για την προστασία της φήμης της χώρας.

Μιλώντας χθες το πρωί στο Κοινοβούλιο, ο Πολωνός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο νόμος αποδείχθηκε χρήσιμος, καθώς έδωσε αφορμή για ενημέρωση του κοινού, το οποίο συνειδητοποιεί ότι η Πολωνία υπήρξε θύμα –και όχι συνεργός– της ναζιστικής βαρβαρότητας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή