Για παραπλανητικά στοιχεία κατηγορούν τον Μπόμπολα οι αδελφοί Καλλιτσάντση

Για παραπλανητικά στοιχεία κατηγορούν τον Μπόμπολα οι αδελφοί Καλλιτσάντση

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρό ζήτημα κανονιστικής συμμόρφωσης θέτουν οι αδελφοί Καλλιτσάντση αναφορικά με τα «επιλεκτικά και παραπλανητικά» στοιχεία που παρουσιάζονται σε επίσημη παρουσίαση του ομίλου Ελλάκτωρ, η οποία αφορά την επόμενη μέρα της εισηγμένης και το πώς αυτή πρέπει να μεταρρυθμιστεί.

Πρόκειται για την πρόταση της πλευράς των μεγαλομετόχων κ. Μπόμπολα και Κούτρα, τα οικονομικά στοιχεία της οποίας, σύμφωνα με νέα, χθεσινή ανακοίνωση της πρωτοβουλίας Change4Ellaktor των αδελφών Καλλιτσάντση, «θα πρέπει να αποδίδονται σε εκείνους από τους οποίους προέρχονται και όχι να εμφανίζονται ως επίσημες πληροφορίες του ομίλου Ελλάκτωρ». Σύμφωνα με τους ίδιους, επιχειρείται (από την πλευρά των κ. Μπόμπολα -Κούτρα) μια προσπάθεια εξωραϊσμού των οικονομικών μεγεθών του κλάδου των κατασκευών, την ίδια στιγμή που εμφανίζονται δυσμενέστερα οικονομικά στοιχεία για τη θυγατρική ΕΛΛΤΕΧ Ανεμος, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ένα συγκεκριμένο αφήγημα, το οποίο θέλει τις κατασκευές να παραμένουν στο κέντρο της δραστηριότητας του ομίλου και σε άλλους κλάδους, όπως εκείνον της αιολικής ενέργειας (Ανεμος), να μπαίνει «πωλητήριο».

Συμπληρώνουν, δε, ότι «μας φαίνεται περίεργο ότι οι κ. Μπόμπολας και Κούτρας ισχυρίζονται ότι θέλουν να πωλήσουν την ΕΛΛΤΕΧ Ανεμος και την ίδια στιγμή εμφανίζονται να κάνουν ό,τι μπορούν για να υποβιβάσουν την ελκυστικότητά της έναντι των πιθανών αγοραστών».

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη εκδόθηκε ανακοίνωση-απάντηση της διοίκησης της Ελλάκτωρ (υπό των κ. Μπόμπολα – Κούτρα), που τονίζεται ότι τα στοιχεία τα οποία έχει καταγράψει ως παραπλανητικά η έτερη πλευρά, αντανακλούν προσαρμοσμένα στοιχεία για μη επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα, που απορρέουν από τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις του 2017.

Ωστόσο, σύμφωνα με την πλευρά των αδελφών Καλλιτσάντση, ακόμα κι αν ληφθεί υπόψη η νέα αυτή μεθοδολογία αποτύπωσης των στοιχείων, τα μεγέθη εμφανίζουν αποκλίσεις! Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο δείκτης Απόδοσης Απασχολούμενων Κεφαλαίων της κατασκευής, ο οποίος για το 2017 αναφέρεται ως 6,7% από την πλευρά της νυν διοίκησης, έναντι 6% που θα έπρεπε να είναι (με βάση την προτεινόμενη μεθοδολογία) και -6% που αναφέρεται στις επίσημες δημοσιευμένες καταστάσεις. Επιπλέον, όπως σημειώνουν οι αδελφοί Καλλιτσάντση, η παρουσίαση του σχετικού δείκτη μόνο για μία οικονομική χρήση (2017) παρέχει μερική εικόνα της απόδοσης του κλάδου, καθώς π.χ. το 2016 ο ίδιος δείκτης διαμορφώνεται σε -37,4% και το 2015 σε -12,2%, ενώ η απεικόνιση των ποσοστών όλων των τομέων, πλην του τομέα των αιολικών (Ανεμος) έχει βασιστεί σε αναπροσαρμοσμένα οικονομικά μεγέθη.

Οσον αφορά το έτερο στοιχείο της παρουσίασης της διοίκησης της Ελλάκτωρ, δηλαδή την αναφορά ότι το περιθώριο λειτουργικού κέρδους της Ακτωρ (θυγατρικής των κατασκευών) είναι 1,4% (αντί 0,4% που αναγράφεται στις επίσημες καταστάσεις της εταιρείας), οι αδελφοί Καλλιτσάντση σημειώνουν ότι παρουσιάζονται επιλεκτικές προσαρμογές και υποκατηγορίες του κλάδου της κατασκευής (π.χ. γίνεται αναφορά μόνο στα έργα υποδομής στην Ελλάδα, αλλά όχι στα κτιριακά έργα, ενώ κάνει προσαρμογές μόνο για τις ζημίες στη Μέση Ανατολή αλλά όχι και στα Βαλκάνια).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή