Τραμπ και Πούτιν συμφώνησαν για σύνοδο του… G2

Τραμπ και Πούτιν συμφώνησαν για σύνοδο του… G2

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση κορυφής το αμέσως επόμενο διάστημα σε τρίτη χώρα θα έχουν οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτό ανακοίνωσε το Κρεμλίνο ύστερα από τη χθεσινή συνάντηση του Ρώσου προέδρου με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον.

«Μπορώ να σας πω ότι συμφωνήσαμε να λάβει χώρα η συνάντηση κορυφής. Επιπλέον, συμφωνήσαμε γύρω από τον χρόνο και τον τόπο της συνάντησης. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο (σήμερα Πέμπτη) σε συντονισμό με τις αμερικανικές αρχές», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ, προσθέτοντας ότι στη συνάντησή τους οι δύο ηγέτες θα καταλήξουν σε κοινή δήλωση για τα θέματα διεθνούς ασφάλειας.

Το ενδεχόμενο να κλείσει το ραντεβού Τραμπ – Πούτιν στη διάρκεια της επίσκεψης Μπόλτον στη Μόσχα απασχολούσε, χθες, τον αμερικανικό Τύπο. Τα σχετικά ρεπορτάζ πιθανολογούσαν ότι η συνάντηση θα γίνει στο τρίτο δεκαήμερο Ιουλίου, αφού ο πρόεδρος Τραμπ συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και ολοκληρώσει την επίσημη επίσκεψή του στη Βρετανία. Οσον αφορά την πόλη που θα φιλοξενήσει τη συνάντηση, ως επικρατέστερες υποψήφιες εμφανίζονταν το Ελσίνκι και η Βιέννη. Ο Μπόλτον, ο οποίος απέκτησε τη φήμη του «ιέρακα» ήδη επί κυβέρνησης Τζορτζ Μπους του νεότερου, συναντήθηκε αρχικά με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ. Η συνάντηση κράτησε δύο ώρες, στη διάρκεια των οποίων συζήτησαν τις κρίσεις στη Συρία και στην Ουκρανία, όπως και τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

Τραμπ και Πούτιν συμφώνησαν για σύνοδο του… G2-1

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποδέχεται τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον, στο Κρεμλίνο.

Στη συνέχεια, ο απεσταλμένος του Τραμπ συναντήθηκε με τον Πούτιν στο Κρεμλίνο. «Δυστυχώς, οφείλω να πω ότι ρωσοαμερικανικές σχέσεις δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους σήμερα… Πιστεύω ότι αυτό, σε μεγάλο βαθμό, είναι αποτέλεσμα της σφοδρής πολιτικής διαμάχης στο εσωτερικό των ΗΠΑ», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια της συνάντησης, όπως ανέφερε το πρακτορείο TASS.

Από την πλευρά του, ο Μπόλτον σημείωσε ότι, παρά τις σοβαρές διαφορές τους σε σειρά διεθνών ζητημάτων, ΗΠΑ και Ρωσία οφείλουν να έχουν επαφές προς όφελος της διεθνούς σταθερότητας. Την ατμόσφαιρα της συνάντησης Πούτιν – Μπόλτον ζέστανε το… Μουντιάλ. Ο Πούτιν συνεχάρη τις ΗΠΑ για την ανάληψη του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου του 2026 και προσφέρθηκε να μεταφέρει η χώρα του την τεχνογνωσία που απέκτησε για τη διοργάνωση, κάτι που ο επισκέπτης του αποδέχθηκε ασμένως. Τέλος, ο Πούτιν διαβεβαίωσε για άλλη μία φορά τις ΗΠΑ ότι δεν υπήρξε καμία παρέμβαση από την πλευρά της χώρας του στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος υπ. Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ βρισκόταν στις ΗΠΑ, όπου είχε συναντήσεις με τους υπ. Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και Ενέργειας Ρικ Πέρι. Ο Ρώσος αξιωματούχος συζήτησε με τους Αμερικανούς το θέμα των κυρώσεων κατά της χώρας του και τους κάλεσε να δουν με καθαρά οικονομικά, και όχι πολιτικά κριτήρια, το θέμα του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 που θα συνδέσει τη Ρωσία με την Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή