Ανακαλύψεις στον Δρόμο του Μεταξιού

Ανακαλύψεις στον Δρόμο του Μεταξιού

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Την ύπαρξη του ξεχασμένου κράτους του Τσιουκί, στον Δρόμο του Μεταξιού, αποδεικνύει η επιστημονική έρευνα χάρη σε δορυφορικές παρατηρήσεις.

Η ομάδα του δρος Γκούο Ζικί του Ινστιτούτου Αεροναυπηγικών Ερευνών επέτρεψε σε αρχαιολόγους να εντοπίσουν με ακρίβεια την τοποθεσία του κράτους του Τσιουκί, που ήκμασε πριν από 2.000 χρόνια στη σημερινή αυτόνομη περιοχή των Ουιγούρων στην επαρχία Σιντζιάνγκ στη βορειοδυτική Κίνα. Οι δορυφορικές παρατηρήσεις της επιστημονικής ομάδας επέτρεψαν έτσι τον εντοπισμό των τειχών του Τσιουκί, καθώς και τον υπολογισμό του εύρους τους, αλλά και του βάθους στο οποίο βρίσκονται.

Το κράτος του Τσιουκί υπήρξε ένα από τα 36 κρατίδια των Δυτικών Περιοχών, όρος της δυναστείας των Χαν (202 π.Χ. – 220 μ.Χ.) που αναφέρεται στη σημερινή δυτική Κίνα και τμήματα της Κεντρικής Ασίας. Το Τσιουκί βρισκόταν πάνω στον αρχαίο Δρόμο του Μεταξιού, φιλοξενώντας στα μεσαιωνικά χρόνια Κινέζους, Ινδούς, μουσουλμάνους και Ευρωπαίους εμπόρους.

Κατά τη διάρκεια της ακμής του, που διήρκεσε μία χιλιετία, το Τσιουκί παρήγαγε σπάνια πολιτιστικά επιτεύγματα στους τομείς της μουσικής, του χορού, των εικαστικών τεχνών και της λογοτεχνίας. Η αρχαία πόλη παρήκμασε και χάθηκε, με τα επιβλητικά της τείχη να καταστρέφονται από πλημμύρες και την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Κινέζοι αρχαιολόγοι αναζητούσαν εδώ και τρία χρόνια την ακριβή τοποθεσία της αρχαίας Τσιουκί. Το βραχώδες έδαφος της περιοχής, όμως, και η άναρχη δόμηση εμπόδιζαν το έργο της αρχαιολογικής σκαπάνης. Η αρχαία Τσιουκί εντοπίστηκε, όμως, χάρη σε ειδική συσκευή ραντάρ, ικανή να καταγράφει με μεγάλη ακρίβεια τη μορφολογία του υπεδάφους.

Οι δορυφορικές παρατηρήσεις και το ειδικό ραντάρ διαπίστωσαν ότι τα τείχη του Τσιουκί είχαν πάχος 15 με 18 μέτρα, με τα ισχυρότερα οχυρά του να φθάνουν ακόμη και τα 30 μέτρα σε πάχος.

«Εκτιμώ ότι η μέθοδός μας, που αφορά τον συνδυασμό δορυφορικών παρατηρήσεων με νέες τεχνολογίες απεικόνισης, μπορεί να βοηθήσει τους αρχαιολόγους σε Μεσοποταμία και Αίγυπτο. Παρότι ειδικότητά μου είναι οι δορυφόροι, πιστεύω ότι είμαι σε θέση να βοηθήσω την προαγωγή των ανθρωπιστικών επιστημών», λέει ο δρ Γκούο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή