Η Αμερική μετράει πληγές λόγω εμπορικού πολέμου

Η Αμερική μετράει πληγές λόγω εμπορικού πολέμου

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που άρχισε ο εμπορικός πόλεμος, και οι συνέπειες γίνονται αισθητές στην αμερικανική οικονομία. Εμβληματικές βιομηχανίες των ΗΠΑ μιλούν ήδη για τις επικείμενες ζημίες τους και πολιτείες όπως η Λουιζιάνα μετρούν τις απώλειες. Κι αυτό διότι οι εταίροι των ΗΠΑ, κατά των οποίων στρέφεται η πολιτική δασμών του Ντόναλντ Τραμπ (Ε.Ε., Κίνα, Μεξικό, Ινδία και Καναδάς), απορροφούν περισσότερο από το 60% των αμερικανικών εξαγωγών. Το πλήγμα αναμένεται να είναι ισχυρό και για τον αγροτικό τομέα των ΗΠΑ.

Απ’ όλες τις αμερικανικές πολιτείες κυρίως πλήττεται η Λουιζιάνα, η οποία έδωσε στον Ντόναλντ Τραμπ τις πιο πολλές ψήφους που έχει δώσει ποτέ σε Αμερικανό πρόεδρο. Τα περισσότερα αμερικανικά σιτηρά, περίπου το 1/4 του λιθάνθρακα που εμπορεύεται η υπερδύναμη αλλά και μεγάλο μέρος των αμερικανικών πετροχημικών περνούν από τα λιμάνια, τα διυλιστήρια και τις σιδηρογραμμές της Λουιζιάνας και από το ποτάμι του Μισισιπί. Περίπου το 60% των αγροτικών προϊόντων της πολιτείας περνά από τα λιμάνια της και τα διυλιστήριά της εισάγουν 56,6 εκατ. τόνους αργού πετρελαίου. Σύμφωνα με μελέτη της Federal Reserve του Ντάλας, ο εμπορικός πόλεμος θα μειώσει την οικονομική ανάπτυξη της Λουιζιάνας κατά τουλάχιστον 7% σε μία πενταετία, πλήττοντάς την περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πολιτεία των ΗΠΑ. Εχουν, άλλωστε, μειωθεί οι εξαγωγές ζωοτροφών κατά 31%, οι εξαγωγές σόγιας κατά 20% και οι εξαγωγές χημικών και λιπασμάτων κατά 50%. Την ίδια στιγμή, δύο κορυφαία προϊόντα της αμερικανικής βιομηχανίας, οι μοτοσικλέτες Harley-Davidson και το ουίσκι Jack Daniels, βρέθηκαν στη δίνη των δασμών, επειδή παράγονται σε πολιτείες που ψήφισαν τον Ντόναλντ Τραμπ. Προειδοποίησαν τους επενδυτές ότι οι επιχειρήσεις τους θα πληγούν από τα αντίποινα της Ε.Ε. στην πολιτική δασμών του Αμερικανού προέδρου.

Η Harley-Davidson αποφάσισε να μεταφέρει εκτός ΗΠΑ τμήμα της παραγωγής της. Η Brown Forman, που παράγει το Jack Daniel’s, εκτιμά ότι πρέπει να αυξήσει κατά περίπου 10% την τιμή του στις χώρες της Ε.Ε. Η Wall Street περιμένει ότι θα υπάρξουν πολλές άλλες αμερικανικές επιχειρήσεις που θα ανακοινώσουν σύντομα ότι δέχονται πλήγμα από τα αντίποινα των εμπορικών εταίρων της Ουάσιγκτον. Κι αυτό διότι η Ε.Ε. έχει θέσει στο στόχαστρό της όχι μόνον τις αμερικανικές μοτοσικλέτες και το ουίσκι, αλλά και άλλα προϊόντα, όπως ο καπνός, οι χυμοί φρούτων, τα ρούχα και οι τράπουλες. Οι δασμοί αφορούν πάρα πολλά προϊόντα, από τα συσκευασμένα τρόφιμα και τα αναψυκτικά, όπως η Coca-Cola, μέχρι τα τζιν Levi Strauss. Σε ό,τι αφορά τα αγροτικά προϊόντα που εξάγουν οι ΗΠΑ στην Κίνα, έκθεση της κινεζικής Ακαδημαϊκής Γεωργικών Επιστημών υπολογίζει πως θα μειωθούν κατά 40%, και η μείωση μπορεί να φτάσει στο 50%, κυρίως για τις εξαγωγές σόγιας, βαμβακιού, βοδινού κρέατος και δημητριακών. Σύμφωνα με έρευνα του Reuters μεταξύ 110 οικονομολόγων, η αμερικανική οικονομία ενδέχεται να διολισθήσει σε ύφεση, εξαιτίας του εμπορικού πολέμου.

Μικρή υποχώρηση

Χαμηλώνει τους τόνους κατά της Κίνας ο Αμερικανός πρόεδρος για το ακανθώδες θέμα των επενδύσεων κινεζικών επιχειρήσεων σε αμερικανικές εταιρείες. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει να ενισχύσει το εύρος αρμοδιοτήτων και εξουσιών της Επιτροπής Ξένων Επενδύσεων (CFIUS), ώστε να θέτει φραγμούς στις κινεζικές επενδύσεις σε ευαίσθητους τομείς της αμερικανικής βιομηχανίας και κυρίως στις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Η διεύρυνση των εξουσιών της CFIUS θα γίνει με ένα νομοσχέδιο που προβλέπει ότι όσες επιχειρήσεις ανήκουν κατά 25% σε ξένες κυβερνήσεις θα υποβάλουν στη CFIUS τα σχέδιά τους για εξαγορά του 25% μιας αμερικανικής επιχείρησης. Στην πράξη, πάντως, αυτό σημαίνει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αρκείται στη λειτουργία ενός σώματος που εξετάζει όλες τις ξένες επενδύσεις, και δεν επιδιώκει τη θέσπιση ειδικής διαδικασίας ειδικά για τις κινεζικές επενδύσεις. Σημειωτέον ότι χθες ομάδα αμερικανικών βιομηχανιών που χρησιμοποιούν χάλυβα ως πρώτη ύλη κατέθεσε αγωγή κατά του Ντόναλντ Τραμπ για την απόφασή του να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές του μετάλλου. Πρόκειται για την πρώτη αγωγή του είδους που γίνεται γνωστή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή