Περισσότεροι από 5 εκατομμύρια Ιταλοί ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας

Περισσότεροι από 5 εκατομμύρια Ιταλοί ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από 5 εκατ. Ιταλοί ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Το πρόβλημα αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της γειτονικής χώρας, Istat, και αφορούν την περασμένη χρονιά, σε όλες τις περιοχές της Ιταλίας παρατηρείται αύξηση του ποσοστού του πληθυσμού που ζει σε συνθήκες εξαθλίωσης. Η εικόνα αντικατοπτρίζει ώς ένα βαθμό τις συνέπειες της πολιτικής λιτότητας που αναγκαστικά έχουν εφαρμοσθεί και στην Ιταλία, τη χώρα με το μεγαλύτερο χρέος στην Ευρωζώνη μετά την Ελλάδα. Οι τράπεζές της διακρατούν το 25% των μη εξυπηρετούμενων δανείων ολόκληρης της Ευρωζώνης.

Το πιο ανησυχητικό από τα στοιχεία της Istat είναι ότι ο αριθμός των πολύ φτωχών Ιταλών είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από το 2005, οπότε άρχισε η Istat να παρακολουθεί τα ποσοστά της φτώχειας. Βαίνει, άλλωστε, αυξανόμενος, καθώς αντιστοιχεί στο 8,4% των κατοίκων της Ιταλίας, όταν το αντίστοιχο ποσοστό μόλις ένα έτος νωρίτερα ήταν 7,9%. Σε ό,τι αφορά τα αντίστοιχα ποσοστά μεταξύ ιταλικών οικογενειών φτάνουν το 6,9%, ενώ το 2016 ήταν 6,3% . Σύμφωνα πάντοτε με την ιταλική στατιστική υπηρεσία, η φτώχεια πλήττει κυρίως τα μικρά παιδιά, με τον αριθμό συνολικά των ανηλίκων και των βρεφών σε ακραία φτώχεια να ανέρχεται σε 1,2 εκατ. άτομα. Προκύπτει, επίσης, ότι έχει αυξηθεί και η λεγόμενη «σχετική φτώχεια», που αφορά όσα νοικοκυριά έχουν εισόδημα κάτω των 1.085 ευρώ για δύο άτομα.

Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται περισσότερες από 3 εκατ. ιταλικές οικογένειες και ο ένας στους έξι Ιταλούς. Στον ιταλικό Νότο, περισσότεροι από ένας στους 10 Ιταλούς ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Το ποσοστό κινείται ανοδικά, καθώς από το 9,8% στο οποίο ανερχόταν το 2016 έφτασε πέρυσι στο 11,4%, και από το 8,5% των ιταλικών οικογενειών στο 10,3%. Παρατηρείται μεγάλη επιδείνωση μεταξύ των πληθυσμών που ζουν στις μεγάλες πόλεις της Ιταλίας και, ουσιαστικά, στο ιστορικό κέντρο των πόλεων, όπου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 5,8% το 2016 και μέσα σε ένα έτος εκτινάχθηκε στο 10,1%.

Σύμφωνα με στοιχεία για το 2017, 1.208.000 ανήλικοι Ιταλοί ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Προκύπτει ότι ένα παιδί στην Ιταλία διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να μεγαλώσει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, αν στην οικογένειά του υπάρχουν και άλλα παιδιά. Μεταξύ των οικογενειών που έχουν ένα παιδί το ποσοστό ανέρχεται στο 10,5%, αλλά είναι σχεδόν διπλάσιο και φτάνει στο 20,9% όταν η οικογένεια έχει δύο ή τρία παιδιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή