Ατζέντα

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

// ΛΟΝΔΙΝΟ //

Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ [ΈΩΣ 07/10/2018]

Η γκαλερί Serpentine της αγγλικής πρωτεύουσας φημίζεται ότι προωθεί την καλλιτεχνική πρωτοπορία. Η αρχιτέκτων στην οποία ανατέθηκε η κατασκευή του φετινού Pavilion –που στήνεται για τρεις μήνες στους κήπους του Hyde Park και είναι ανοιχτό στον κοινό– είναι η Μεξικανή Frida Escobedo. Πρόκειται για τη δεύτερη γυναίκα (μετά τη Zaha Hadid) στην ιστορία του θεσμού και τη νεότερη σε ηλικία επαγγελματία που αναλαμβάνει το πρότζεκτ. Σχεδιαστικά, η ιδέα της ήταν η δημιουργία μιας κατασκευής που μοιάζει με αυλή και διαφυλάσσει την ιδιωτικότητά της χάρη στην έξυπνη χρήση των τσιμεντένιων πλακιδίων οροφής – ένα κοινό υλικό με χαμηλό κόστος, το οποίο έδωσε μεξικάνικο αέρα στο έργο της. serpentinegalleries.org


Ατζέντα-1

// ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ //

 ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ [ΑΠΟ 03/07 ΕΩΣ 07/10/2018]

Ανάμεσα στις εκθέσεις που πραγματοποιούνται για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Egon Schiele (1890-1918) είναι και η «Obsession: Nudes by Klimt, Schiele, and Picasso from the Scofield Thayer Collection» στο MET, με ερωτικά έργα των κορυφαίων εικαστικών. Με τις συζητήσεις που έχει ανακινήσει το κίνημα #MeToo, οι επιμελητές διερωτήθηκαν μάλιστα αν στα συνοδευτικά κείμενα πρέπει να αναφέρεται ότι ο Schiele είχε φυλακιστεί για βιασμό ανήλικης. Ίδιες κατηγορίες είχε αντιμετωπίσει και ο Picasso.

metmuseum.org


Ατζέντα-2

// ΓΑΛΛΙΑ //

Ο ΓΥΡΟΣ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ [ΑΠΟ 07 ΕΩΣ 29/07/2018]

Μία από τις πιο γνωστές αθλητικές διοργανώσεις διεθνώς και η σημαντικότερη διοργάνωση ποδηλασίας ανοιχτού δρόμου, ο Ποδηλατικός Γύρος της Γαλλίας, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1903, στην προσπάθεια της εφημερίδας «L’Auto» να προσελκύσει περισσότερους αναγνώστες. Από τότε διεξάγεται κάθε Ιούλιο και διαρκεί τρεις εβδομάδες, με τη συμμετοχή των καλύτερων αθλητών της παγκόσμιας κατάταξης, οι οποίοι καλύπτουν περισσότερα από 3.500 χλμ. ποδηλατώντας σε δρόμους, πεδιάδες και βουνά της Γαλλίας (και σε κάποιες γειτονικές χώρες). Χωρίζεται σε 20 στάδια (π.χ. σπριντ, ανάβασης, κ.ά.) και οι νικητές βγαίνουν με βάση την κατάταξη σε κάθε στάδιο. Οι θεατές φτάνουν τα 10 εκατ., με ορισμένους να «στήνονται» για ώρες σε στρατηγικά περάσματα και άλλους να πληρώνουν VIP εισιτήρια σε πρακτορεία που διοργανώνουν πακέτα διακοπών που συνδυάζονται με τον Γύρο.

letour.fr


Ατζέντα-3

Φωτογραφία: ΥΔΡΑ: © Maria Markezi

//  ΥΔΡΑ  //

ΦΩΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ [Εως 30/09/2018]

Κάθε χρόνο ο εκθεσιακός χώρος του Ιδρύματος ∆ΕΣΤΕ στα παλιά Σφαγεία παρουσιάζει το έργο ενός καλλιτέχνη, που δημιουργήθηκε ειδικά για τον χώρο. Φέτος σειρά έχει το ντοκιμαντέρ Laughterhouse του Βρετανού David Shrigley, με βελάσματα κατσικιών που ακούγονται σαν ανθρώπινες κραυγές. Αρχικά το θέαμα μοιάζει διασκεδαστικό, όμως αν λάβει κανείς υπόψη του το μέρος που το φιλοξενεί, δεν είναι. Η αντίφαση μεταξύ κωμικού και τραγικού ενέπνευσε τον Βρετανό visual artist, o οποίος σατιρίζει συχνά καθημερινές καταστάσεις.

deste.gr


Ατζέντα-4

Φωτογραφία: ΛΕΣΒΟΣ: © ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΣ

 // MΥΤΙΛΗΝΗ //

ΤΡΑΠΕΖΙ ΓΙΟΡΤΗΣ [ΑΠΟ 05 ΕΩΣ 15/07/2018]

Με στόχο την προβολή της γαστρονομίας της Λέσβου, που αποτελεί ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, θα πραγματοποιηθεί το 2ο Lesvos Food Fest, με τη συνεργασία τοπικών φορέων. Οι επισκέπτες του φεστιβάλ μπορούν να πάρουν μέρος σε εκπαιδευτικά σεμινάρια, εργαστήρια μαγειρικής σε αυλές σπιτιών, γευσιγνωσίες προϊόντων, σύνθεση συνταγών με τοπικά προϊόντα, μαγειρέματα για παιδιά, αναβίωση εθίμων, κ.ά.

lesvosfoodfest.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή