Βουλή: Κόντρα κυβέρνησης-ΝΔ για την ασφάλεια με «όπλο» αμφοτέρων την «Καθημερινή»

Βουλή: Κόντρα κυβέρνησης-ΝΔ για την ασφάλεια με «όπλο» αμφοτέρων την «Καθημερινή»

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα θέματα δημόσιας ασφάλειας, το φαινόμενο της διογκούμενης βίας, και η κυβερνητική θεωρία περί ενεργειών που αποσκοπούν στην ανατροπή του πολιτεύματος, ετέθησαν και χθες στη Βουλή, με την ευκαιρία επίκαιρης ερώτησης της κυρίας Ολγας Κεφαλογιάννη προς τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Ν. Τόσκα.

Ειδικά ως προς το τελευταίο ζήτημα, το οποίο σειρά κυβερνητικών στελεχών επιχειρούν σχεδόν καθημερινά να το κρατήσουν στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου, είναι χαρακτηριστικό ότι ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα προστασίας του πολίτη το έθεσε δίχως να προϋπάρξει κάποιου είδους αναφορά από την ερωτώσα βουλευτή: «Όμως, ας συζητήσουμε και λίγο για το κλίμα βίας και φόβου με άρωμα ακροδεξιάς, που υπάρχει κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα. Η ΝΔ τι στάση κρατάει; Καταδικάζει τη βία κατά το δοκούν. Θέλετε να είστε ουρά της ακροδεξιάς; Υπάρχουν στελέχη στην παράταξη σας, οι οποίοι καλοβλέπουν την ακροδεξιά. Νομίζετε ότι θα κερδίσετε από ένα κλίμα αποσταθεροποίησης; Δεν κερδίζει η δημοκρατία, δεν κερδίζει κανένας» είπε ο κ. Τόσκας για να προσθέσει: «Εμείς, επιμένουμε ότι δεν πρέπει να υποτιμηθούν και τα δημοκρατικά ανακλαστικά του ελληνικού λαού και δεν πρέπει να υποτιμηθεί και η αποφασιστικότητα αυτής της Κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, εμείς δεν θα πούμε «σφάξε με, αγάπη μου να αγιάσω» και δεν θα αφήσουμε αυτά τα ζητήματα έτσι».

Η κυρία Κεφαλογιάννη σχολίασε αμέσως: «Ο υπουργός αναπτύσσει τη θεωρία του ενός άκρου, βλέπει παντού ακροδεξιούς, ακόμα και όταν ο Ρουβίκωνας δρα, για μια ακόμα φορά ανενόχλητος, καταρρίπτοντας ουσιαστικά τις θεωρίες συνομωσίας που καλλιεργείτε συστηματικά».

Νωρίτερα, βουλευτής και αναπληρωτής υπουργός καταγράφοντας στοιχεία που είχαν στην διάθεσή τους, ανέπτυξαν εντελώς διαφορετικές θέσεις αναφορικά με το κατά πόσο επικρατεί σήμερα στην Αθήνα κλίμα ασφάλειας μεταξύ των πολιτών, εξαιτίας του φαινομένου της βίας. Ιδιαίτερες αναφορές έγιναν στην κατάσταση που επικρατεί μεταξύ άλλων στα Εξάρχεια, εντός και πέριξ των πανεπιστημίων, και στο Πεδίο του Αρεως. Στο πλαίσιο αυτό, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι τόσο ο κ. Τόσκας, όσο και η κυρία Κεφαλογιάννη επικαλέστηκαν δημοσιεύματα της «Κ», τα οποία μάλιστα κατέθεσαν και στα πρακτικά της Βουλής, προκειμένου να τεκμηριώσουν τους ισχυρισμούς και την επιχειρηματολογία τους.

«Ξέρετε κάτι; Έχω μπροστά μου έναν πίνακα από δημοσίευμα της Εφημερίδας «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» για τον περασμένο Μάιο από μια μελέτη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Δεν νομίζω ότι είναι όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, όργανα της Κυβέρνησης είτε το Πανεπιστήμιο είτε η συγκεκριμένη Εφημερίδα. Τα στοιχεία, σ' ό,τι αφορά τα περιστατικά ανομίας στα ελληνικά ΑΕΙ, έχουν ως εξής. Ενενήντα έξι περιστατικά το 2012, τριάντα εννιά το 2013, εβδομήντα επτά το 2014, το 2015 τριάντα ένα, το 2016 τριάντα ένα, το 2017 σαράντα έξι. Εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». Το καταθέτω στα Πρακτικά. Αυτό είναι απάντηση στη φημολογία, στους ισχυρισμούς ότι υπάρχει γενικευμένη ανομία στα πανεπιστήμια και ότι υπάρχουν γενικευμένα προβλήματα» είπε αρχικώς ο κ. Τόσκας.

«Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Υπουργό και αφού έκανε πάλι την επιλεκτική ανάγνωση των αριθμών και των στατιστικών και μίλησε για έρευνες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», εγώ θα καταθέσω για τα Πρακτικά την επιστολή της διαμαρτυρίας των κατοίκων των Εξαρχείων στον Εισαγγελέα για την εγκληματικότητα στην περιοχή, όπως δημοσιεύθηκε στην ίδια Εφημερίδα. Αυτή, λοιπόν, η επιστολή διαμαρτυρίας των τετρακοσίων κατοίκων προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών είναι μια ακόμα απόδειξη της κυβερνητικής απάθειας για όσα θλιβερά συμβαίνουν στην περιοχή των Εξαρχείων, μια ιστορική και ιδιαίτερη περιοχή της Αθήνας. Το μείζον ζήτημα που ανακύπτει είναι ότι οι κάτοικοι των Εξαρχείων καταγγέλλουν πάνω από όλα την απουσία αστυνομικής δύναμης στην ευρύτερη περιοχή», απάντησε η κυρία Κεφαλογιάννη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή