Ενα πολιτικό Μουντιάλ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η​​ταν πράγματι περίεργο που όταν ένας Ελβετός ποδοσφαιριστής έβαζε γκολ στη σερβική εστία, έτρεχε με πάθος στις κερκίδες των οπαδών και σχημάτιζε τον αλβανικό αετό με τα χέρια του, λες και ήταν η Φουρέιρα. Στοιχειώδη παρατηρητικότητα όμως αν είχε κάποιος, θα καταλάβαινε ότι τα ονόματα των δύο εξαιρετικών παικτών ηχούν αλβανικά και πως αμφότεροι είναι κοσοβάρικης καταγωγής με σοβαρά αντισερβικά απωθημένα και οικογενειακά τραύματα δεκαετιών. Δικαιολογεί αυτό τη στάση τους; Σε καμία περίπτωση. Ορθώς η FIFA ξεκίνησε έρευνα. Απλώς επιβεβαιώνεται ακόμη μία φορά πόσο στενά συνυφασμένο είναι το ποδόσφαιρο με την πολιτική. Και αυτό το Μουντιάλ που παρακολουθούμε είναι ένα από τα πιο πολιτικά στην πρόσφατη ιστορία του θεσμού.

Φημολογείται, π.χ., ότι ο προπονητής της γερμανικής ομάδας Γιόακιμ Λεβ άφησε στον πάγκο τον τουρκικής καταγωγής Μεσούτ Οζίλ όχι μόνο λόγω της μέτριας απόδοσής του στον πρώτο αγώνα με το Μεξικό, αλλά και για να τον τιμωρήσει που φωτογραφήθηκε, από κοινού με τον Ιλκάι Γκουντογκάν, με τον Ταγίπ Ερντογάν αποκαλώντας τον «πρόεδρό μου» λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές στην Τουρκία. Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος υποχρεώθηκε σε αποδοκιμασία και η ξενοφοβική Εναλλακτική για τη Γερμανία άδραξε την ευκαιρία και ζήτησε την αποπομπή τους από την Εθνική Γερμανίας. Ολα αυτά βεβαίως δεν θα είχαν σημασία εάν ο Οζίλ βρισκόταν σε δαιμονισμένη φόρμα. Αλλά ο συνδυασμός κακής απόδοσης και κακής επίδοσης στις εξετάσεις γερμανικού πατριωτισμού είχαν βαρύ τίμημα για τον πάλαι ποτέ πολύτιμο επιθετικό μέσο. Στον αγώνα Γερμανίας-Σουηδίας είχαμε ένα ακόμη κρούσμα ρατσιστικής αντιμετώπισης καθώς ο Σουηδός Τζίμι Ντουρμάζ με γονείς Ασσύριους από την Τουρκία θεωρήθηκε υπεύθυνος, εξαιτίας λανθασμένης πάσας, για το γκολ που δέχθηκε η ομάδα στις καθυστερήσεις. Δέχθηκε χυδαίες επιθέσεις στα σόσιαλ μίντια από χρήστες που θυμήθηκαν όψιμα την καταγωγή των γονιών του. Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, η κάλυψη ήρθε από το σύνολο της ομάδας και ήταν στο πνεύμα τού «Τσακίστε (σ.σ.: περίπου…) τον ρατσισμό».

Είναι σχεδόν αδύνατο να κρατηθεί η πολιτική έξω από τα γήπεδα και να μη συσκοτίσει την κρίση παραγόντων και θεατών για τις επιδόσεις ενός παίκτη με αμφιλεγόμενη ιδεολογία ή πολιτικές απόψεις. Εθνικισμοί και ρατσιστικές απόψεις όμως μπορούν να αποκλειστούν από το παιχνίδι. Τα ταχύτατα αντανακλαστικά της FIFA, των ομάδων και των αθλητών στη διάρκεια αυτού του φορτισμένου Μουντιάλ είναι ενθαρρυντικά σημάδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή