Επιφυλάξεις ΔΝΤ για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους

Επιφυλάξεις ΔΝΤ για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ΔΝΤ καλωσορίζει το γεγονός οτι μετά τα μέτρα του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, η Ελλάδα θα αποκτήσει πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, είπε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, διερμηνεύοντας τις δηλωσεις της επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών.

Ωστόσο, συνέχισε ο κ. Ράις, η κ. Λαγκάρντ είχε κάποιες επιφυλάξεις για τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αν και σημείωσε τη δέσμευση των υπουργών Οικονομικών να πάρουν πρόσθετα μέτρα αν χρειαστεί.

Στο πνεύμα των δηλώσεων αυτών της κ. Λαγκάρντ, όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Ράις, θα κινηθεί η συμπερασματική δήλωση , την οποία θα εκδώσουν σήμερα τα στελέχη του Ταμείου, μετά την επίσκεψή τους τις προηγούμενες μέρες στην Αθήνα, προκειμένου να συντάξουν την λεγόμενη έκθεση του «άρθρου 4». Η δήλωση θα παρουσιαστεί σε συνέντευξη τύπου και θα περιέχει μια σύνοψη των συμπερασμάτων της αποστολής. Στη συνέχεια θα συνταχθεί η πλήρης έκθεση, η οποία θα συζητηθεί και θα εγκριθεί από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου. Υπολογίζεται οτι αυτό θα γίνει ως το τέλος Ιουλίου. Εκεί θα υπάρχει και η πλήρης Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους , για την οποία οι δηλώσεις Λαγκάρντ αποτέλεσαν απλώς μια πρόγευση.

Ο κ. Ράις φρόντισε να επαναλάβει χθες οτι επειδή ο χρόνος τελείωσε, δεν μπορεί το Ταμείο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση. Θα συνεχίσει, όμως, πρόσθεσε, την εμπλοκή του με δύο τρόπους:

*Πρώτον, μέσω της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης, στο πλαίσιο της οποίας θα ελέγχει τα αποτελέσματα και την εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί στο παρελθόν.

*Δεύτερον, μέσω του «άρθρου 4», που προβλέπει ετήσιες οικονομικές αναλύσεις , με στόχο να βοηθηθούν οι αρχές της χώρας.

Και οι δύο αυτές διαδικασίες, ξεκαθάρισε ο κ. Ράις, ειναι «κανονικές» και δεν εφαρμόζονται ειδικά για την Ελλάδα. Το αν οι επισκέψεις θα γίνονται 4 φορές το χρόνο ή λιγότερο δεν προκαθορίζεται, υπάρχει ευελιξία, συμπλήρωσε.

Ο κ. Ράις χαρακτήρισε ορόσημο της αποφάσεις του Eurogroup, λέγοντας οτι αποτελούν αναγνωριση των προσπαθειών της κυβέρνησης και του λαού. Σημείωσε, πάντως, οτι παραμένουν προκλήσεις μπροστά και οτι το ΔΝΤ υποστηρίζει και θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή