Υπαρξιακή απειλή για Ε.Ε. το προσφυγικό

Υπαρξιακή απειλή για Ε.Ε. το προσφυγικό

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

Διχάζει την Ευρώπη το προσφυγικό, καθώς μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα οι ηγέτες της Ε.Ε. προσπαθούσαν να καταλήξουν σε μία ελάχιστη συμφωνία για το ζήτημα. Με το θέμα να είναι αυτή τη φορά κυρίως πολιτικό –καθώς οι μεταναστευτικές ροές δεν έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα–, Γερμανία και Ιταλία πιέζουν για αξιόπιστες αποφάσεις που μπορούν να παρουσιάσουν στις χώρες τους, αφού το πολιτικό θερμόμετρο σε Βερολίνο και Ρώμη έχει ανέβει επικίνδυνα. «Είναι ένα θέμα που μπορεί να καταλήξει καθοριστικό για το μέλλον της Ενωσης», δήλωνε χθες χαρακτηριστικά η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

Και ίσως πιο πολύ από το μέλλον της Ενωσης καθοριστικό μπορεί να αποδειχθεί το θέμα της μετανάστευσης για το πολιτικό μέλλον της ίδιας της Γερμανίδας καγκελαρίου, η οποία αντιμετωπίζει τεράστιες πιέσεις από τον κυβερνητικό της εταίρο (CSU) να επιστρέψει στο Βερολίνο με μία ικανοποιητική συμφωνία, γι’ αυτό χθες πέρασε μεγάλο μέρος της Συνόδου σε διμερείς συναντήσεις. Από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, ανάμεσα σε άλλους, η Αγκελα Μέρκελ προσπάθησε να συμφωνήσει διμερώς την επιστροφή προσφύγων που έχουν βρεθεί στη Γερμανία, αφού έχουν πρώτα περάσει από άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Ομως το γεγονός ότι οι αποφάσεις που θα παρθούν ορίζονται κατά κύριο λόγο από την εσωτερική πολιτική σκηνή της Γερμανίας προκάλεσε αντιδράσεις. Ο Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός Χαβιέ Μπετέλ είπε χαρακτηριστικά πως «δεν μπορεί ο κυβερνητικός εταίρος της Μέρκελ να αποφασίζει πώς λειτουργεί η Ευρώπη».

Υπαρξιακή απειλή για Ε.Ε. το προσφυγικό-1

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ανάμεσα σε άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, χθες στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν ιδιαίτερα όταν η Ιταλία «μπλόκαρε» χθες το βράδυ τα συμπεράσματα της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, τα οποία ήταν άσχετα με τη μετανάστευση, όπως το εμπόριο, μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία για το μεταναστευτικό. Η Ιταλία απαιτούσε να συμπεριληφθούν στα συμπεράσματα η πρόταση να γίνεται ο διαχωρισμός των προσφύγων-μεταναστών σε όλα τα κράτη-μέλη πριν από την αποβίβαση σε ευρωπαϊκό έδαφος, αλλά και η αποδέσμευση 500 εκατ. ευρώ για το Αφρικανικό Ταμείο που θα ενισχύσει οικονομικά τις χώρες προέλευσης των μεταναστών. Αργά χθες το βράδυ, η Γαλλία και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, φέρονταν να έχουν συμφωνήσει σε προσχέδιο για τα συμπεράσματα της Συνόδου. Οπως ανέφερε Γάλλος διπλωμάτης στις Βρυξέλλες, το κείμενο είχε αποσπάσει τη συναίνεση της Μάλτας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας, αλλά και εκπρόσωπος της Χάγης διευκρίνισε ότι η Ολλανδία δεν συμφώνησε στις νέες προτάσεις, που διατυπώθηκαν μετά το βέτο της Ρώμης.

Στα προσχέδια των συμπερασμάτων αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι οι ηγέτες θα συμφωνήσουν στην ανάγκη για τη δημιουργία πλατφορμών αποβίβασης μεταναστών. Αυτές οι πλατφόρμες θα βρίσκονται είτε σε ευρωπαϊκό έδαφος είτε εκτός και θα λειτουργούν σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες ή με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, έτσι ώστε οι πρόσφυγες που περισυλλέγονται στη θάλασσα να διαχωρίζονται άμεσα από τους παράνομους μετανάστες, με σκοπό το μοντέλο αυτό να μπορέσει να αποθαρρύνει τους διακινητές.

Συγχρόνως, αναμένεται να συμφωνηθεί η δημιουργία ενός χρηματοδοτικού εργαλείου που θα είναι αποκλειστικά για μετανάστευση στο πρότυπο της συμφωνίας που έγινε με την Τουρκία, όπου εκεί η Ε.Ε. χρηματοδότησε την Αγκυρα με 3 δισ. ευρώ για τρία χρόνια για να βελτιώσει τις συνθήκες φιλοξενίας των μεταναστών, ενώ την ίδια στιγμή αναμένεται να δοθεί περαιτέρω στήριξη στη λιβυκή ακτοφυλακή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή