Δημοσκόπηση Pulse: Ανοίγει η ψαλίδα υπέρ της Ν.Δ.

Δημοσκόπηση Pulse: Ανοίγει η ψαλίδα υπέρ της Ν.Δ.

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διεύρυνση του προβαδίσματος που διατηρεί η Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις 12,5 ποσοστιαίες μονάδες καταγράφει δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ. Η Ν.Δ., μάλιστα, φθάνει κοντά στην αυτοδυναμία, ενώ στα επιμέρους χαρακτηριστικά τής δημοσκόπησης, η μεγάλη πλειονότητα των ερωτηθέντων δηλώνει δυσαρεστημένη με τη συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό αλλά και με εκείνη που έγινε με τους εταίρους στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου (με αναγωγή επί των εγκύρων), η Ν.Δ. αυξάνει το ποσοστό της από το 32% στο 34% σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση (13-15 Μαΐου 2018), με τον ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει στάσιμος στο 21,5%. Ελαφρά πτώση σημειώνουν το ΚΙΝΑΛ και η Χρυσή Αυγή, καταγράφοντας 7,5% (από 8%), ενώ σταθερό στο 6% παραμένει το ΚΚΕ. Εκτός Βουλής μένουν οι ΑΝΕΛ με 1,5% (από 2%) και η Ενωση Κεντρώων με 2,5% (από 2%). Ως αναποφάσιστο ή κάνοντας τη χρήση της απάντησης: «Δεν γνωρίζω – Δεν απαντώ», εμφανίζεται το 12,5% των ψηφοφόρων. Αρνητική παρουσιάζεται συνολικά η κοινή γνώμη για τη συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό. Ενα ποσοστό της τάξεως του 62% την κρίνει «σίγουρα αρνητικά» ή «μάλλον αρνητικά», ενώ αντιθέτως «σίγουρα θετικά» ή «μάλλον θετικά» απαντά το 27%. Στους ψηφοφόρους (Σεπτέμβριος 2015) της Ν.Δ. οι αρνητικές γνώμες φθάνουν στο 86% και σε εκείνους του ΣΥΡΙΖΑ το διόλου ευκαταφρόνητο 40%. Διακριτά αρνητικές είναι οι απόψεις και για τη συμφωνία του Eurogroup αναφορικά με το χρέος. Το 49% απαντά πως κρίνει τη συμφωνία «σίγουρα αρνητικά» ή «μάλλον αρνητικά», με το «σίγουρα θετικά» ή «μάλλον θετικά» να περιορίζεται στο 37%. Σε αυτή την περίπτωση, οι αρνητικές γνώμες στον ΣΥΡΙΖΑ φθάνουν στο 32%, με τις θετικές να αγγίζουν το 60%. Στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. οι αρνητικές γνώμες φθάνουν το 67%, με τις θετικές να περιορίζονται μόλις στο 25%.

Ενα αρκετά σημαντικό ποσοστό θεωρεί ότι οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2018. Στο ερώτημα για το ποια είναι η πιθανότερη χρονική περίοδο διεξαγωγής τους, το 38% υποδεικνύει το 2018, ενώ το 25% εκτιμά ότι θα πραγματοποιηθούν το πρώτο εξάμηνο του 2019, κοντά στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Ποσοστό της τάξεως του 26% εκτιμά ότι οι εκλογές θα γίνουν το δεύτερο εξάμηνο του 2019, στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Συντριπτική υπέρ της Ν.Δ. είναι και η παράσταση νίκης. Το 58% (από 56%) των ερωτηθέντων εκτιμά ότι πρώτο κόμμα θα είναι η Ν.Δ., ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει μόλις 23%. Καταλληλότερος πρωθυπουργός θεωρείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 33%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί με 23%. Σε ποσοστό 37% κατεγράφη η απάντηση «κανένας από τους δύο». Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει ιδιαίτερα χαμηλή συσπείρωση της τάξεως του 50%, με ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό μετακινήσεων απευθείας προς τη Ν.Δ. (18%).

Αντιθέτως, η Ν.Δ. παρουσιάζει υψηλότατη συσπείρωση της τάξεως του 84%. Τέλος, το 63% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι τα πράγματα πηγαίνουν στη λάθος κατεύθυνση, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 28%. Σε αυτό το ερώτημα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ υπερτερούν οι θετικές απόψεις με 53% (έναντι 40%), σε αντίθεση με εκείνους της Ν.Δ. που οι αρνητικές απόψεις φθάνουν το 83%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή