Θετικός σε συμφωνία με Βερολίνο ο Τσίπρας

Θετικός σε συμφωνία με Βερολίνο ο Τσίπρας

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διατεθειμένος να διευκολύνει τη Γερμανία να υπερβεί τη μεγάλη εσωτερική πολιτική κρίση που έχει προκαλέσει στο Βερολίνο η πίεση που ασκείται προς την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ για περισσότερο «αποφασιστική» πολιτική στη διαχείριση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών, εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αποδεχόμενος μεταφορά μέρους του προβλήματος στην Ελλάδα. Οπως όλα δείχνουν, εφόσον δεν επιτευχθεί μια κεντρική συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το Βερολίνο επιλέγει να επιλύσει το πιεστικό στη δεδομένη συγκυρία για τη Γερμανία ζήτημα με επιστροφή των προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν εκεί, στις χώρες πρώτης εισόδου τους στην Ε.Ε. Και το θέμα αυτό έχει τεθεί από τη γερμανική πλευρά σε συζήτηση με την Ελλάδα, αλλά και με άλλες χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., όπως η Ισπανία και η Βουλγαρία. Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε, μιλώντας στους Financial Times, ανοιχτός στη σύναψη ειδικής συμφωνίας με το Βερολίνο για την αντιμετώπιση των δευτερογενών ροών, της μετακίνησης, δηλαδή, προσφύγων και μεταναστών από τις χώρες πρώτης εισόδου προς τη Γερμανία. Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργικού επιτελείου, η ελληνική κυβέρνηση συζητά πάνω στη βάση μιας πολυμερούς συμφωνίας την οποία θα υπογράψουν από τη μία πλευρά η Γερμανία, η οποία θα επιστρέψει πρόσφυγες και μετανάστες, και από την άλλη οι χώρες πρώτης εισόδου, που θα τους δεχθούν πίσω. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε να δηλώνει στους FT ότι «δεν μας ενδιαφέρει το ότι θα έχουμε κάποιες επιστροφές από τη Γερμανία εάν αυτό βοηθήσει ώστε να δοθεί το μήνυμα στους παράνομους διακινητές (ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις παράνομες ροές)». Μάλιστα, ανέφερε ότι μόλις 50 με 100 άτομα τον μήνα καταφέρνουν να φύγουν από την Ελλάδα, οπότε η επιστροφή τους δεν θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα.

Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό επιτελείο, η Αθήνα συνδέει ευθέως τη συζήτηση για υπογραφή σχετικής συμφωνίας με την εξασφάλιση ανταλλαγμάτων, με συγκεκριμένα αντισταθμιστικά. Μιλούν, ειδικότερα, για ανταλλάγματα οικονομικού χαρακτήρα, που θα αφορούν κυρίως την ενίσχυση για φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, αλλά και για το θέμα της επανένωσης οικογενειών. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε στη συνέντευξή του ότι υπάρχουν στην Ελλάδα περίπου 2.500 μέλη οικογενειών που έχουν χωριστεί και άλλα μέλη τους έχουν καταφέρει να εγκατασταθούν σε κάποια χώρα του ευρωπαϊκού Βορά. Οπότε η ελληνική πλευρά ζητάει στη συμφωνία να υπάρξει πρόβλεψη και για επανένωση των οικογενειών αυτών, κάτι που έχει τεθεί και στο παρελθόν, έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις, όμως δεν έχει υλοποιηθεί.

Από τον Μάρτιο του 2017

Πηγές του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρουν ότι ήδη από τον Μάρτιο του 2017 έχει υπογραφεί συμφωνία με τη Γερμανία για επιστροφή στην Ελλάδα όσων έφταναν εκεί από την υπογραφή της συμφωνίας και μετά. Με βάση αυτή τη συμφωνία, το 2017 η Γερμανία υπέβαλε αιτήματα για την επιστροφή 2.002 ατόμων και το 2018 για 1.448. Μόλις 123 από τα αιτήματα αυτά αποδέχθηκε η Ελλάδα. Συνολικά, από το 2013 μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί από τις χώρες της Ε.Ε. αιτήματα για την επιστροφή 10.068 προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Πάντως, και ενώ η Αθήνα κάνει λόγο για πολυμερή συμφωνία, το δημοσίευμα των FT, επικαλούμενο αξιωματούχο της γερμανικής κυβέρνησης, κάνει αναφορά σε επιδίωξη του Βερολίνου για σύναψη διμερών συμφωνιών με κάποιες χώρες πρώτης εισόδου, προκειμένου να επιστρέψει σε αυτές πρόσφυγες και μετανάστες.Οτι «είπε ναι σε όλα στην κ. Μέρκελ και για το προσφυγικό, εις βάρος των συμφερόντων της χώρας μας», κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα το Κίνημα Αλλαγής. Η ανακοίνωση της Χαρ. Τρικούπη ήρθε σε απάντηση πληροφοριών από την πλευρά του Μαξίμου ότι ο κ. Τσίπρας δέχθηκε συγχαρητήρια από τους Ευρωσοσιαλιστές, στη σύνοδο των οποίων παρέστη χθες, για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ και τη συμφωνία του Eurogroup.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή