Η Μέρκελ υπερασπίζεται σθεναρά την πολιτική της στο εσωτερικό της Γερμανίας

Η Μέρκελ υπερασπίζεται σθεναρά την πολιτική της στο εσωτερικό της Γερμανίας

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Με ιδιαίτερη μαχητικότητα υπερασπίστηκε χθες η Αγκελα Μέρκελ την πολιτική της στο προσφυγικό, τονίζοντας στους επικριτές της –που απουσίαζαν από την αίθουσα της γερμανικής Βουλής– ότι «η μετανάστευση μπορεί να κρίνει τη μοίρα της Ε.Ε.». Η Μέρκελ θύμισε ότι το 2015 δεν άνοιξε μονομερώς τα σύνορα, όπως την κατηγορούν, αλλά έδρασε κατόπιν επίμονων αιτημάτων από την πλευρά της Ουγγαρίας και της Αυστρίας, στις οποίες συσσωρεύονταν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, χωρίς διέξοδο προς τη Γερμανία. Απέναντι στις αιτιάσεις ότι εδώ και τρία χρόνια η Ε.Ε. δεν κάνει τίποτα, άρα έχει έρθει η ώρα να κλείσει η Γερμανία μονομερώς τα σύνορά της, η Μέρκελ αντέτεινε τη συμφωνία Ε.Ε. – βαλκανικών κρατών για την επιστροφή υπηκόων των χωρών αυτών στις χώρες τους, τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, αλλά και τη ναυτική επιχείρηση «Σοφία» στη Μεσόγειο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι η Ε.Ε. οφείλει να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό «με τρόπο ώστε οι άνθρωποι στην Αφρική και αλλού να θεωρήσουν ότι καθοδηγούμαστε από αξίες και ότι δρούμε συλλογικά, όχι μονομερώς». Ο βασικός επικριτής της καγκελαρίου, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, δεν βρισκόταν στην αίθουσα κατά τη διάρκεια της ομιλίας της («Εργάζεται στο γραφείο του και έχει ραντεβού», όπως ανακοινώθηκε), ενώ όταν βουλευτές της ακροδεξιάς AfD φωνασκούσαν, η Μέρκελ δεν τους αγνόησε, όπως κάνει συνήθως, αλλά τους είπε: «Καλά, σοβαρά τώρα;».

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Infratest Dimap ενδυναμώνει τη θέση της Μέρκελ στην ενδοπαραταξιακή διαμάχη με τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU). Το 22% των ερωτηθέντων επιθυμεί να δοθούν εθνικές λύσεις στο ζήτημα της μετανάστευσης, ενώ το 75% προτιμά ευρωπαϊκή απάντηση. Ως προς αυτό, η Μέρκελ σημείωσε ότι, αν δεν είναι εφικτή μια πανευρωπαϊκή απάντηση, η Γερμανία θα οικοδομήσει έναν «συνασπισμό προθύμων». «Καλή επιτυχία» τής απάντησε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CSU. «Μετά θα δούμε ποια μέτρα χρειάζεται να ληφθούν σε εθνικό επίπεδο».

Η καγκελάριος αναφέρθηκε επίσης στην ευρωπαϊκή οικονομία υποστηρίζοντας ότι «μετά το επιτυχές πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας απαιτείται περαιτέρω μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης», χωρίς αυτή να μετατραπεί σε «ένωση χρέους». Η αναφορά της καγκελαρίου στην ψήφιση, σήμερα, από τη γερμανική Βουλή της «τελευταίας δόσης του ελληνικού προγράμματος» απαντήθηκε από τον επικεφαλής των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ με την εκτίμηση ότι «πρόκειται ντε φάκτο για ένα τέταρτο πρόγραμμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή