ΕΛΛΑΔΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων: «Πλήρης δικαίωση» η απόφαση για την υποχρεωτική ιδιωτική διαμεσολάβηση

ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Για άμεση κατάργηση του θεσμού της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης σε ιδιωτικές διαφορές μετά την γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που τις έκρινε αντισυνταγματικές, κάνει λόγο η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων η οποία, όπως και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, είχε επισημάνει τον προβληματικό χαρακτήρα των ρυθμίσεων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων: 

«Η χθεσινή απόφαση της γνωμοδοτικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου αποτελεί πλήρη δικαίωση των θέσεων της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ως προς την αντισυνταγματικότητα του νόμου για την υποχρεωτική ιδιωτική διαμεσολάβηση.

Επισημάναμε έγκαιρα τον προβληματικό χαρακτήρα των διατάξεων με ανακοινώσεις, παρεμβάσεις στα μέσα ενημέρωσης και αρθρογραφία και ως μορφή διαμαρτυρίας διακόπηκαν για δύο ώρες οι συνεδριάσεις των Δικαστηρίων της Χώρας.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε τον διάλογο, έφερε εσπευσμένα προς ψήφιση το νομοσχέδιο στη Βουλή και αγνόησε άλλη μια φορά τη θέση δικαστών, δικηγόρων και επιστημονικής επιτροπής της Βουλής για τον κίνδυνο φαλκίδευσης βασικών συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών όπως αυτό της ελεύθερης και ανεμπόδιστης πρόσβασης στη Δικαιοσύνη. Το αίτημα για άμεση κατάργηση όλου του πλέγματος των αντισυνταγματικών ρυθμίσεων προβάλλει πλέον ως καθήκον συμμόρφωσης στην κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η εμπεριστατωμένη μελέτη της Ένωσής μας για προώθηση της δικαστικής μεσολάβησης ως εναλλακτικού τρόπου επίλυσης των διαφορών με τις εγγυήσεις ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών και χωρίς κόστος για τον πολίτη είναι και πάλι στο τραπέζι του διαλόγου».

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ