Εντείνονται οι φόβοι ότι η Αργεντινή θα μπει δεύτερη φορά στο τούνελ της ύφεσης

Εντείνονται οι φόβοι ότι η Αργεντινή θα μπει δεύτερη φορά στο τούνελ της ύφεσης

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πληθαίνουν οι ανησυχίες ότι η οικονομία της Αργεντινής θα αντιμετωπίσει το φάσμα της ύφεσης τους επόμενους μήνες. Αν μάλιστα επιβεβαιωθούν, θα είναι δεύτερη φορά που η οικονομία της χώρας θα μπει στο τούνελ της κρίσης σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Η οικονομική δραστηριότητα στη λατινοαμερικανική χώρα υποχώρησε κατά 2,7% τον Απρίλιο, αντανακλώντας τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί από τότε που ο Μαουρίσιο Μάκρι ανέλαβε την προεδρία, τον Δεκέμβριο του 2015. Αρνητικό ρόλο δεν διαδραματίζει μόνον η κατάρρευση του νομίσματος στην υπ’ αριθμόν 3 μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, αλλά και η παρατεταμένη ξηρασία που έχει πλήξει την παραγωγή σόγιας.

Η σόγια είναι βασικό εξαγώγιμο προϊόν της Αργεντινής και, κατ’ επέκταση, μία από τις κυριότερες πηγές εσόδων για το κράτος. Αξίζει να θυμίσουμε πως η κεντρική τράπεζα αναγκάστηκε να αυξήσει το κόστος δανεισμού στο 40%, για να αναχαιτίσει την κατάρρευση του πέσο, ενώ ο πληθωρισμός κυμαινόταν στο 25,6% τέλη του 2017.

«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Αργεντινή θα οδηγηθεί σε ύφεση», δήλωσε ο Φάουστο Σποτόρνο, επικεφαλής οικονομολόγος στην εταιρεία συμβούλων Orlando J. Ferreres & Asociados. «Ανάκαμψη δεν θα σημειωθεί έως τα τέλη του έτους», προσθέτει ο ίδιος, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg. Μια ύφεση στην οικονομία της Αργεντινής μπορεί να δυσχεράνει την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που συμφώνησε ο κ. Μάκρι με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στις αρχές Ιουνίου. Στο πλαίσιο ενός δανειοδοτικού προγράμματος 30 δισ. δολαρίων, το ΔΝΤ ζητεί ισοσκελισμένο προϋπολογισμό έως το 2020. Η Αργεντινή δεσμεύθηκε, επίσης, να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα από το 3,9% πέρυσι στο 1,3% το 2019, δηλαδή αρκετά χαμηλότερα από το 2,2%, που ήταν ο στόχος της κυβέρνησης.

Ενα ακόμη αρνητικό στοιχείο για την πορεία της οικονομίας της Αργεντινής είναι η πτώση της δραστηριότητας στις κατασκευές κατά 5% τον Μάιο, παρατείνοντας έτσι την καθοδική πορεία στον κλάδο επί τέσσερις συναπτούς μήνες. Σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Τορκουάτο Ντι Τέλα, οι πιθανότητες ξεσπάσματος ύφεσης το 2018 αυξήθηκαν από το 24,4% πριν από τρεις μήνες στο 68,1% τον Μάιο. Στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, τουλάχιστον τρεις μεγάλοι όμιλοι αντιμετωπίζουν προβλήματα.

H εταιρεία οικιακού εξοπλισμού Carsa και η Stantiago Saenz υπέβαλαν αίτηση προστασίας από τους πιστωτές τους. «Θα είναι μια ήπια ύφεση», προβλέπει, πάντως, ο Ντανιέλ Αρτάνα, επικεφαλής του Ιδρύματος Οικονομικών Ερευνών της Λατινικής Αμερικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή