Μήνυμα Πομπέο προς Ερντογάν

Μήνυμα Πομπέο προς Ερντογάν

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν τους Κούρδους στη Συρία και η Τουρκία θα υποστεί συνέπειες αν επιμείνει στην αγορά ρωσικών πυραύλων S-400. Τη διπλή αυτή προειδοποίηση απηύθυνε προς την Aγκυρα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την εκλογική νίκη του Ταγίπ Ερντογάν.

Στη διάρκεια κατάθεσής του σε επιτροπή της Γερουσίας, ο Πομπέο χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό σύμμαχο» της Αμερικής την κουρδική πολιτοφυλακή YPG. Oταν ρωτήθηκε από τον γερουσιαστή Βαν Χόλεν για τις πιέσεις του Ερντογάν προς τις ΗΠΑ, «να ρίξουν τους Κούρδους κάτω από το λεωφορείο», ο Πομπέο απάντησε χαριτολογώντας ότι «δεν έχουμε πρόθεση να πετάξουμε κανέναν».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν παρέλειψε να εκφράσει την ελπίδα του ότι, μετά τις εκλογές της Τουρκίας, θα ξεκινήσει «ένας πιο παραγωγικός διάλογος» μεταξύ Aγκυρας και Ουάσιγκτον. Επιπλέον, εκθείασε τον οδικό χάρτη που συμφώνησε προ τριών εβδομάδων με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το επίμαχο πρόβλημα του Μανμπίτζ, στη βόρεια Συρία και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα επιλυθεί τελικά αυτό το «πολύ περίπλοκο πρόβλημα ανάμεσα στους Κούρδους και στους Aραβες». Οι Κούρδοι της YPG έχουν δηλώσει ότι απέσυραν τους μαχητές τους από το Μανμπίτζ, αλλά παραμένει ασαφές ποιος θα αναλάβει τη διοίκηση της πόλης. Γερουσιαστές άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση Τραμπ, για το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα η αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin παρέδωσε συμβολικά το πρώτο από τα 100 μαχητικά αεροσκάφη που έχει παραγγείλει η Τουρκία. Η Γερουσία είχε ψηφίσει απόφαση υπέρ της αναστολής της παράδοσης, μέχρις ότου η Aγκυρα απελευθερώσει τον φυλακισμένο Αμερικανό ιερωμένο Aντριου Μπράνσον και ματαιώσει την αγορά ρωσικών πυραύλων S-400. Ο Μάικ Πομπέο αρκέστηκε να απαντήσει ότι η κυβέρνησή του «ήταν πολύ ξεκάθαρη με την Τουρκία αναφορικά με τους κινδύνους που σχετίζονται με την απόκτηση των S-400».

Ρεπορτάζ της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Sabah αναφέρει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν επιδιώκει μια συμβιβαστική λύση στο ακανθώδες αυτό θέμα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τσαβούσογλου είπε στον Πομπέο ότι οι S-400 θα βρίσκονται στα χέρια αποκλειστικά Τούρκων χειριστών, οι οποίοι θα εκπαιδευθούν γι’ αυτό τον σκοπό στη Ρωσία, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή ρωσική ανάμειξη στη λειτουργία τους. Οι Αμερικανοί φοβούνταν ότι μέσω των συστημάτων ραντάρ που συνοδεύουν τους S-400, η Μόσχα θα αποκτούσε πληροφορίες για τα τελευταίας γενιάς F-35. Δεύτερη δικλίδα ασφαλείας παρέχει η πρόταση Τσαβούσογλου να εξοπλιστούν οι S-400 με τουρκικής κατασκευής λογισμικό και να μη συνδεθούν είτε με το ρωσικό είτε με το νατοϊκό δίκτυο, ώστε να μην υπάρξει διαρροή κρίσιμων πληροφοριών προς τη Ρωσία.

Στο μεταξύ, ο Ταγίπ Ερντογάν και ο κυβερνητικός του σύμμαχος Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος ΜΗΡ, συμφώνησαν να αρθεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που επιβλήθηκε πριν από δύο χρόνια, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Αυτό μετέδιδαν, χθες, τουρκικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πληροφορίες από τη συνάντηση των δύο ανδρών, το βράδυ της Τετάρτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή