ΗΠΑ: Αλλάζει σύνθεση το Ανώτατο Δικαστήριο

ΗΠΑ: Αλλάζει σύνθεση το Ανώτατο Δικαστήριο

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την ευκαιρία να διαμορφώσει αποφασιστικά τη σύσταση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ δίνει στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ η απόφαση του δικαστή Αντονι Κένεντι να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του.

«Πρέπει να επιλέξουμε έναν πολύ καλό. Πρέπει να διαλέξουμε έναν δικαστή, ο οποίος θα είναι στη θέση του για 40 με 45 χρόνια», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος το βράδυ της Τετάρτης σε ομιλία του στη Βόρεια Ντακότα. Ο αντικαταστάτης του μετριοπαθούς Κένεντι αναμένεται να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στον περιορισμό του δικαιώματος των Αμερικανών στην άμβλωση, μέσω της ανατροπής της ιστορικής απόφασης «Ρόου εναντίον Ουέιντ» του 1973, που χαρακτήρισε την άμβλωση συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στις ΗΠΑ. Ο περιορισμός του δικαιώματος στην άμβλωση αποτελεί παραδοσιακή επιδίωξη των συντηρητικών Αμερικανών ακτιβιστών, οι οποίοι πιστεύουν ότι η ζωή ξεκινά στη σύλληψη και όχι στη γέννα.

Συντηρητικός νομικός

Παρότι ο δικαστής Κένεντι είχε φήμη συντηρητικού νομικού και διορίστηκε από τον πρόεδρο Ρόναλντ Ρέιγκαν, η στάση του στο Ανώτατο Δικαστήριο χαρακτηρίστηκε από μετριοπάθεια, ψηφίζοντας συστηματικά υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων και υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση. Επιλέγοντας συντηρητικό δικαστή για το Ανώτατο Δικαστήριο, ο πρόεδρος Τραμπ θα εξασφαλίσει πλειοψηφία 5 ψήφων, με τους «προοδευτικούς» δικαστές να διαθέτουν πλέον μόλις 4 ψήφους. Ο πρόεδρος Τραμπ πρέπει, όμως, να κινηθεί με προσοχή, έτσι ώστε να μην προκαλέσει αντιδράσεις στη νομοθετική εξουσία, ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου. Το ιδεολογικά διχασμένο Ανώτατο Δικαστήριο έχει ήδη προσφέρει σημαντικές νίκες στον πρόεδρο Τραμπ, ψηφίζοντας υπέρ της απαγόρευσης εισόδου υπηκόων ορισμένων μουσουλμανικών χωρών στις ΗΠΑ. Αντιδράσεις είχε επίσης προκαλέσει μεταξύ των Δημοκρατικών, η θετική ψήφος του δικαστή Κένεντι την περασμένη εβδομάδα, υπέρ του περιορισμού των δικαιωμάτων των συνδικάτων στους χώρους εργασίας στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή