Ραντεβού στο Ελσίνκι έδωσαν Τραμπ και Πούτιν

Ραντεβού στο Ελσίνκι έδωσαν Τραμπ και Πούτιν

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προκαλώντας συνειρμούς με την εποχή του Ψυχρού Πoλέμου, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχουν την πρώτη τους σύνοδο κορυφής στις 16 Ιουλίου, στο Ελσίνκι της παραδοσιακά ουδέτερης Φινλανδίας. Ο Λευκός Οίκος και το Κρεμλίνο ανακοίνωσαν ταυτόχρονα τον χρόνο και τον τόπο της συνάντησης, η οποία είχε προαναγγελθεί μία ημέρα νωρίτερα, κατά την επίσκεψη του Αμερικανού συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον στη Μόσχα.

Λίγο νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αμφισβητήσει εκ νέου τις κατηγορίες των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του περί ρωσικής ανάμειξης (υπέρ του) στις προεδρικές εκλογές του 2016. «Η Ρωσία επιμένει ότι δεν είχε καμία ανάμειξη στις εκλογές μας», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter.

Την ίδια ώρα έρχονταν στο φως της δημοσιότητας νέα δικαστικά έγγραφα τα οποία έκαναν λόγο για στενή σχέση του Πολ Μάναφορτ, επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ, με τον Ρώσο ολιγάρχη Oλεγκ Ντεριπάσκα.

Η επικείμενη συνάντηση Τραμπ – Πούτιν έχει προκαλέσει ανησυχίες ορισμένων συμμάχων των ΗΠΑ, όπως της Βρετανίας, που ήρθε πρόσφατα σε σφοδρή σύγκρουση με τη Ρωσία για την πολύκροτη υπόθεση Σκριπάλ και της Ουκρανίας, που φοβάται τις επιπτώσεις ενδεχόμενης αμερικανορωσικής προσέγγισης.

Πάντως, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καλωσόρισε τη σύνοδο κορυφής δηλώνοντας: «Είναι απολύτως σύμφωνη με τη γραμμή του ΝΑΤΟ… Δεν θέλουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο. Δεν θέλουμε να απομονώσουμε τη Ρωσία».

Επισήμως, στη συνάντηση του Ελσίνκι θα συζητηθούν θέματα σχετικά με τις διμερείς σχέσεις και τη διεθνή ασφάλεια. Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα τεθούν επί τάπητος τα προβλήματα της Συρίας και της Ουκρανίας, ενώ ο Τζον Μπόλτον δεν απέκλεισε να συζητηθεί η επάνοδος της Ρωσίας στο G8.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή