Σύνοδος Κορυφής: Ασάφειες και ερωτηματικά για το νέο πλαίσιο στο μεταναστευτικό

Σύνοδος Κορυφής: Ασάφειες και ερωτηματικά για το νέο πλαίσιο στο μεταναστευτικό

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μετά από δωδεκάωρη και ταραχώδη συνεδρίαση με θέμα το μεταναστευτικό, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να στέλνουν μετανάστες οι οποίοι διασώζονται στη θάλασσα σε «ελεγχόμενα κέντρα» σε όλη την Ευρώπη, μετά από μακρές διαπραγματεύσεις και ύστερα από έντονες διπλωματικές προσπάθειες της Ρώμης και του Παρισιού.

Οι «28» συμφώνησαν ότι αυτό το νέο μοίρασμα των μεταναστευτικών βαρών θα γίνεται εθελοντικά, αλλά οι λεπτομέρειες για το πώς αυτό το νέο σύστημα θα λειτουργήσει παραμένουν ασαφείς και δημιουργούν πολλά ερωτηματικά.

Αυτό που επίσης παραμένει ερωτηματικό είναι αν τα αποτελέσματα της Συνόδου θα επιτρέψουν στην Γερμανίδα Καγκελάριο, Αγκελ Μέρκελ, να επιστρέψει στο Βερολίνο με μία αρκετά καλή συμφωνία που θα ικανοποιεί τον κυβερνητικό της εταίρο (CSU), ο οποίος πίεζε για σημαντικές αποφάσεις που θα μείωναν τις δευτερογενείς ροές μεταναστών που φτάνουν στη Γερμανία.

Στα συμπεράσματα υπάρχει, άλλωστε, σαφής αναφορά για τις δευτερογενείς ροές και η Σύνοδος Κορυφής καλεί «τα κράτη – μέλη να λάβουν όλα τα αναγκαία εσωτερικά μέτρα νομοθετικού και διοικητικού χαρακτήρα για την αντιμετώπιση των μετακινήσεων αυτών και να συνεργάζονται στενά μεταξύ τους προς τον σκοπό αυτό».

Ωστόσο, η κ. Μέρκελ χρειάζεται να συνάψει διμερείς συμφωνίες με κράτη – μέλη για να της εγγυηθούν την παραπάνω δέσμευση. Για αυτό τον λόγο σήμερα το πρωί έχει συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ.

Καινούργιο στοιχείο στη συμφωνία αποτελεί η αναφορά στα «ελεγχόμενα κέντρα», που δημιουργούνται σε κράτη – μέλη, μόνο σε εθελοντική βάση, έτσι ώστε να πραγματοποιείται η διαφοροποίηση μεταξύ των παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι θα επιστρέφονται, και εκείνων που χρήζουν διεθνούς προστασίας.

Αυτό το μέτρο είναι προσωρινό μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση της διαδικασίας του Δουβλίνου. Το ότι το μέτρο αυτό είναι εθελοντικό, αποτελεί αποτέλεσμα της επιμονής των χωρών του Βίζεγκραντ και κυρίως του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν ο οποίος δεν δεχόταν κανένα μέτρο σε μη εθελοντική βάση. Η γλώσσα του κειμένου σχετικά με τα «ελεγχόμενα κέντρα» αφήνει ανοιχτά αρκετά μεγάλα ερωτήματα, μεταξύ των οποίων, το πού θα τοποθετηθούν οι νέες εγκαταστάσεις και που θα αποσταλούν, τόσο αυτοί που χρήζουν προστασίας ασύλου, όσο και εκείνοι που δεν θα επιτρέπονται στην ΕΕ.

Συγχρόνως οι ηγέτες της Ε.Ε. αποφάσισαν να διερευνήσουν «την έννοια των περιφερειακών πλατφορμών αποβίβασης, σε στενή συνεργασία με σχετικές τρίτες χώρες, καθώς και με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.  Οι πλατφόρμες αυτές θα πρέπει να λειτουργούν κάνοντας διάκριση των επιμέρους καταστάσεων, με πλήρη σεβασμό του Φιεθνούς Δικαίου και χωρίς να δημιουργείται παράγοντας έλξης», επισημαίνεται  στα συμπεράσματα, τα οποία αφήνουν πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο λειτουργίας τέτοιων πλατφορμών επιβίβασης οι οποίες αναμένονται να λειτουργούν εκτός Ε.Ε.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος χθες το βράδυ είχε ασκήσει βέτο στο σύνολο των συμπερασμάτων της Συνόδου μέχρι να αποφασιστεί το θέμα της μετανάστευσης δήλωσε ικανοποιημένος. «Η Ιταλία δεν είναι πλέον μόνη της μετά από αυτή την Σύνοδο», είπε.

Η Αγκελα Μέρκελ, από την πλευρά της, δήλωσε ότι ήταν «καλό μήνυμα» ότι οι 28 χώρες της Ε.Ε. συμφώνησαν ένα κοινό κείμενο. Ωστόσο, παραδέχτηκε πως «έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε για να γεφυρώσουμε τις διαφορετικές απόψεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή