«Οχι» σε υποχρεωτική διαμεσολάβηση

«Οχι» σε υποχρεωτική διαμεσολάβηση

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντισυνταγματική κρίθηκε από τη διοικητική ολομέλεια του Αρείου Πάγου η διάταξη που περιλαμβάνεται στον νόμο Κοντονή και αφορά την υποχρεωτική προσφυγή των πολιτών στη διαδικασία της διαμεσολάβησης για την επίλυση ιδιωτικών τους διαφορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοικητική ολομέλεια του Αρείου Πάγου με ψήφους 21 υπέρ και 18 κατά έκρινε ότι η διάταξη που υποχρεώνει τους πολίτες να προσφεύγουν στη διαδικασία της διαμεσολάβησης, πριν οδηγηθούν στα δικαστήρια για την επίλυση των προσωπικών τους διαφορών, είναι αντισυνταγματική. Στο σκεπτικό τους οι δικαστές επισημαίνουν ότι θίγεται το δικαίωμα των πολιτών για πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, λόγω των μεγάλων δαπανών που απαιτεί η ιδιωτική διαμεσολάβηση για τον μέσο πολίτη.

Η απόφαση της διοικητικής ολομέλειας είναι γνωμοδοτική και εκδόθηκε μετά αίτημα του προέδρου του ΔΣΑ Δημ. Βερβεσσού, ενώ την έντονη αντίδρασή της είχε εκφράσει και η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, υποστηρίζοντας ότι ο νόμος Κοντονή είναι εμφανώς αντισυνταγματικός.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, στη γνωμοδότησή τους οι δικαστές εντοπίζουν προβλήματα και ως προς το ύψος της αμοιβής του διαμεσολαβητή που ξεκινά από τα 170 ευρώ, ενώ ενστάσεις διατυπώνονται και για τη διάταξη που ορίζει ότι ο διαμεσολαβητής θα είναι ιδιώτης και όχι δικαστικός λειτουργός.

Η γνωμοδότηση της διοικητικής ολομέλειας του Αρείου Πάγου δεν είναι δεσμευτική, ωστόσο νομικοί εκτιμούν ότι εφόσον ο νόμος για τη διαμεσολάβηση μείνει ως έχει, τότε θα σημειωθούν προβλήματα κατά την έναρξη της εφαρμογής του τον Οκτώβριο.

Ετερο ζήτημα που προκύπτει μετά τη συγκεκριμένη τοποθέτηση της διοικητικής ολομέλειας είναι ότι, πρακτικά, εφόσον φτάσουν στα δικαστήρια τέτοιες υποθέσεις και κριθούν επί της ουσίας, «ανοίγει» ο δρόμος να κριθούν αντισυνταγματικές οι επίμαχες ρυθμίσεις.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή