ΔΝΤ: Επιφυλάξεις για το χρέος, «καμπανάκι» για τις μεταρρυθμίσεις

ΔΝΤ: Επιφυλάξεις για το χρέος, «καμπανάκι» για τις μεταρρυθμίσεις

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη  να συνεχιστεί η οδός των μεταρρυθμίσεων και να εφαρμοσθούν ψηφισμένα μέτρα όπως η μείωση των συντάξεων το 2019 και του αφορολόγητου το 2020 , επισημαίνει το ΔΝΤ στην Δήλωση Συμπερασμάτων του που εκφράζει επίσης αβεβαιότητα για την μακροπρόθεσμη προοπτική του χρέους.

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής της αποστολής Πίτερ Ντόλμαν,  τόσο η μείωση των συντάξεων όσο και αυτή του αφορολογήτου είναι σημαντικές διότι θα στείλει σήμα στις αγορές για το εάν η κυβέρνηση θα παραμείνει ή όχι προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις μετά τη λήξη του μνημονίου.

Επιπλέον έστειλε μήνυμα και στην ελληνική πλευρά λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει ξεκάθαρα δεσμευθεί ότι «το 2019 και το 2020 θα κάνουν ό,τι προβλέπεται». Το ΔΝΤ  πιστεύει πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είπε, πρόσθεσε .

Στην Δήλωση Συμπερασμάτων, το Ταμείο επισημαίνει ότι «οποιαδήποτε καθυστέρηση σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις, θα υπέσκαπτε σε σημαντικό βαθμό την αξιοπιστία των παραδοχών των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους».

Όσον αφορά στο χρέος, η έκθεση του Ταμείου εκτιμά ότι η πρόσφατα συμφωνηθείσα ελάφρυνση «βελτίωσε σε σημαντικό βαθμό τη βιωσιμότητά του μεσοπρόθεσμα, αλλά οι περισσότερες μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν αβέβαιες».

Η ανησυχία του ΔΝΤ επί συγκεκριμένου προκύπτει από το γεγονός ότι θεωρεί πολύ φιλόδοξες τις παραδοχές για την ανάπτυξη και τη διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων και θεωρεί ότι χωρίς περαιτέρω ελάφρυνση χρέους, δύσκολα θα διατηρηθεί η πρόσβαση στις αγορές μακροπρόθεσμα.

Επιπλέον η Δήλωση Συμπερασμάτων αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα βγαίνει από την περίοδο του προγράμματος έχοντας εξαλείψει σε μεγάλο βαθμό μερικές μακροοικονομικές ανισορροπίες και έχοντας εφαρμόσει κάποιες σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ενώ η ανάπτυξη επέστρεψε και η ανεργία υποχωρεί, παρότι παραμένει υψηλή.

Τονίζεται επίσης ότι ένας σημαντικός όγκος μεταρρυθμίσεων που δεν έχει ολοκληρωθεί εμποδίζουν την ταχύτερη ανάπτυξη, ενώ οι στόχοι των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα μακροπρόθεσμα περιορίζουν τις επιλογές πολιτικής και δυσκολεύουν την αύξηση στους ρυθμούς ανάπτυξης.

Η ενίσχυση της ανάπτυξης «θα εξαρτηθεί από την βελτίωση του δημοσιονομικού μείγματος πολιτικής, από την επιδιόρθωση των οικονομικών ισολογισμών στον χρηματοπιστωτικό τομέα, από την περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών και από την ενδυνάμωση της αποδοτικότητας και της διακυβέρνησης στον δημόσιο τομέα», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Επισυνάπτεται η Δήλωση Συμπερασμάτων της αποστολής του ΔΝΤ του άρθρου 4 για το 2018.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή