Από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη σε δύο ώρες

Από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη σε δύο ώρες

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H εταιρεία αεροναυπηγικής Boeing συμμετέχει στον αγώνα δρόμου για ένα νέο Concorde, καθώς ανακοίνωσε την κατασκευή του νέου αεροσκάφους στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Αεροναυπηγικής και Αστροναυτικής.

Το νέο αεροσκάφος, που δεν έχει ακόμη όνομα, είναι θεωρητικώς εφικτό να πετάει σε ταχύτητες Mach 5, δηλαδή 4.000 μίλια ανά ώρα, και θα μπορεί να εκτελεί την πτήση από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη σε δύο ώρες. Αυτό σημαίνει ότι είναι περίπου τρεις φορές ταχύτερο από το θρυλικό υπερηχητικό αεροσκάφος Concorde, που σταμάτησε να πετάει το 2003. Επίσης, το νέο αεροσκάφος της Boeing θα μπορεί να πετάει σε ύψος 95.000 ποδιών, δηλαδή 30.000 πόδια ψηλότερα από το Concorde. Το νέο δημιούργημα της Boeing θα είναι μεγαλύτερο από τα επιχειρηματικά τζετ αλλά μικρότερο από ένα Boeing 737, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού Aviation Week.

To νέο αεροσκάφος θα τεθεί σε κυκλοφορία, όπως όλοι προβλέπουν, στα τέλη του 2030 και οι ειδικοί ευελπιστούν ότι θα βρει και στρατιωτικές εφαρμογές.

Από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη σε δύο ώρες-1

Γερανοί συγκρατούν το Concorde στο αεροδρόμιο του Μπάντεν.

Οι μηχανικοί της Boeing υποστηρίζουν ότι οι υπερηχητικές ταχύτητες απλώς δεν είναι αρκετά γρήγορες για τον σημερινό κόσμο. Ο επικεφαλής του τμήματος υπερηχητικών της Boeing Κέβιν Μπόουκατ δήλωσε ότι, «όταν αντιμετωπίζεις το πρόβλημα να πας από ένα σημείο Α σε ένα σημείο Β, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, το ερώτημα είναι πόσο γρήγορα θέλεις να πας και αν αυτό το “πόσο γρήγορα” είναι αρκετό. Το υπερηχητικό ταξίδι δεν γίνεται αρκετά γρήγορα αν θέλεις να κάνεις μια υπερατλαντική πτήση μετ’ επιστροφής αυθημερόν. Για τον επιχειρηματία ή τον στρατιωτικό, για τους οποίους ο χρόνος είναι πραγματικά σημαντικός, αυτό είναι ένα ενδιαφέρον σημείο».

Το Mach 5 είναι η ταχύτητα που επιτρέπει να γίνεται ακριβώς αυτό. Μπορεί κάποιος να κάνει μία υπερπτήση του Ατλαντικού από τη μία όχθη στην άλλη μέσα σε δύο ώρες και να πετάξει πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό σε περίπου τρεις ώρες. Οι καλλιτεχνικές απεικονίσεις του μελλοντικού αεροσκάφους παρουσιάζουν ένα όμορφο και λεπτό αεροπλάνο που θυμίζει ένα μείγμα ανάμεσα σε διαστημόπλοιο και Concorde.

Ο Μπόουκατ δήλωσε ότι ένα υπερηχητικό αεροσκάφος για στρατιωτική χρήση θα μπορεί να πετάξει εντός δύο ετών. Τόνισε, ωστόσο, ότι η χρήση της τεχνολογίας για την εμπορική αγορά μπορεί να χρειαστεί λίγο χρόνο ακόμη. Οπως επισήμανε, «υπάρχουν πολλά που σχετίζονται με τα εμπορικά αεροσκάφη, ρυθμιστικές και οικολογικές απαιτήσεις, και έτσι το νέο αεροσκάφος θα εμφανιστεί όταν θα υπάρξει σύγκλιση όλων αυτών των παραγόντων».

Το νέο μοντέλο της Boeing αποτελεί σπουδαία πρόκληση για όλους τους κολοσσούς της αεροναυπηγικής ανά τον κόσμο που αποπειρώνται να δημιουργήσουν υπερηχητικά αεροσκάφη τύπου Concorde.

Ωστόσο, δεν είναι μόνον η Boeing που ετοιμάζει ένα υπερηχητικό αεροσκάφος. Η Ρωσία επίσης σχεδιάζει τον διάδοχο του Concorde, που θα βασίζεται στα υπερηχητικά βομβαρδιστικά Blackjack. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή