Προειδοποίηση ΔΟΜ για τα «ελεγχόμενα κέντρα» προσφύγων: Πρέπει να είναι εντός Ευρώπης

Προειδοποίηση ΔΟΜ για τα «ελεγχόμενα κέντρα» προσφύγων: Πρέπει να είναι εντός Ευρώπης

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του για τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, όμως προειδοποίησε ότι τα ελεγχόμενα κέντρα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες θα πρέπει να δημιουργηθούν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Ο ΔΟΜ εξέφρασε την «ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την αλληλεγγύη και την ομοφωνία που προέκυψε» από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε λύση βρεθεί για το μεταναστευτικό θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή και θα πρέπει να βοηθά τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υποδοχής των προσφύγων και των μεταναστών, και κυρίως την Ιταλία.

Ωστόσο «δεν μιλάμε για εξωτερικά κέντρα» στα οποία θα συγκεντρώνονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες για να εξετάζεται το αίτημά τους για παροχή ασύλου, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ.

«Τα κέντρα αυτά θα πρέπει να βρίσκονται στην Ευρώπη», υπογράμμισε, ενώ εξέφρασε την «ανυπέρβλητη» ανησυχία του οργανισμού για το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν πλατφόρμες αποβίβασης προσφύγων και μεταναστών στη Λιβύη εξαιτίας της κατάστασης ασφαλείας στη χώρα.

Από την πλευρά της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) σχολίασε: «Χαιρετίζουμε οποιοδήποτε αποτέλεσμα οδηγεί σε μεγαλύτερη συνεργασία και μια πιο εναρμονισμένη προσέγγιση στην παροχή ασύλου και επίσης οποιοδήποτε αποτέλεσμα θέτει ως προτεραιότητα και στο επίκεντρό του τη διάσωση ζωών στη θάλασσα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή