Kαταγγελίες για ποινικοποίηση διασώσεων

Kαταγγελίες για ποινικοποίηση διασώσεων

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΛΕΤΤΑ. Επιστολή-κόλαφο εναντίον της ποινικοποίησης των διασώσεων στη θάλασσα απέστειλαν τα μέλη του πληρώματος του σκάφους «Lifeline» που κατασχέθηκε χθες, μία ημέρα αφότου έδεσε στη Μάλτα και αποβίβασε 234 πρόσφυγες και μετανάστες. Τρία από τα τέσσερα μικρά παιδιά που είχαν διασωθεί από το «Lifeline» μεταφέρθηκαν χθες στο νοσοκομείο της Βαλέττας, ενώ εναντίον του Γερμανού καπετάνιου, Κλάους-Πέτερ Ράις, ξεκίνησαν δικαστικές έρευνες.

«Αν νομίζετε ότι χωρίς τις μη κυβερνητικές οργανώσεις δεν θα υπήρχαν απόπειρες διάσχισης της Μεσογείου, σας λέμε: κάνετε λάθος. Η οργάνωσή μας ιδρύθηκε αφότου είχαν πνιγεί χιλιάδες άνθρωποι, όχι προηγουμένως», έγραψε το πλήρωμα του  «Lifeline» στον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ. «Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια, η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων δεν διασώζεται από μη κυβερνητικές οργανώσεις». Η διάσωση ανθρώπων που κινδυνεύουν στη θάλασσα περιλαμβάνεται στις υποχρεώσεις κάθε καπετάνιου και πολύ συχνά οι ναυαγοί διασώζονται από εμπορικά πλοία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, το πρώτο μισό της φετινής χρονιάς έχουν πνιγεί προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο 973 άνθρωποι. «Φανταστείτε πώς είναι όταν άνδρες, γυναίκες και παιδιά που δεν έμαθαν ποτέ να κολυμπούν πέφτουν στο νερό από τις υπερφορτωμένες βάρκες – χωρίς σωσίβια. Φανταστείτε τη μάχη με το νερό που γεμίζει τα πνευμόνια τους μέχρι να πνιγούν. Φανταστείτε ότι αυτό που μας ζητάτε είναι να μη βοηθούμε αυτούς τους ανθρώπους».

Στον καπετάνιο του  «Lifeline» είχε δοθεί οδηγία να μη διασώσει τους ναυαγούς, καθώς κατευθύνονταν προς το μέρος τους σκάφη της λιβυκής ακτοφυλακής. «Δεν επιτρέπεται να επιστρέφουμε ανθρώπους στη Λιβύη, ακόμη και αν μας μηνύσετε γι’ αυτό», συνεχίζει η επιστολή. «Ούτε εσείς επιτρέπεται να επιστρέφετε ανθρώπους στη Λιβύη, γι’ αυτό υποστηρίζετε τη λιβυκή ακτοφυλακή, που δεν δεσμεύεται από τους κανόνες δικαίου τους οποίους εσείς ορκιστήκατε να τηρείτε».

Η επιστολή κλείνει με μία πρόσκληση: «Σας καλούμε να λάβετε μέρος σε μια επιχείρηση θαλάσσιας διάσωσης και να δείτε μία κατάσταση την οποία δεν γνωρίζετε. Σας καλούμε να δείτε πόσο απεγνωσμένοι είναι οι άνθρωποι τους οποίους διασώζουμε, να ζήσετε το αίσθημα του κενού, όταν άνθρωποι πεθαίνουν επειδή κανείς δεν μπορεί πια να τους βοηθήσει».

Ο Χορστ Ζεεχόφερ αγνόησε, όπως αναμενόταν, την πρόσκληση. Αντιθέτως, τέσσερις ευρωβουλευτές, τρεις Ισπανοί και μία Ιταλίδα, επιβιβάστηκαν χθες στο πλοίο «Astral» με κατεύθυνση τη Νότια Μεσόγειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή