Ενεργειακή ένωση για τις χώρες της Βαλτικής

Ενεργειακή ένωση για τις χώρες της Βαλτικής

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ηγέτες των Βαλτικών Χωρών και της Πολωνίας πρόκειται να υπογράψουν μια πολυαναμενόμενη συνθήκη προκειμένου να συνενωθούν τα δίκτυα ηλεκτροδότησης στο δίκτυο της Ευρωπαϊκής Ενωσης έως το 2015, αποκτώντας αυτονομία από τη Ρωσία, μια παράδοση που χρονολογείται από τη Σοβιετική Ενωση.

Σχεδόν δέκα χρόνια από την εκπόνηση ενός τεχνικώς επισφαλούς και ακριβού σχεδίου να ανεξαρτητοποιηθούν η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία από τη Ρωσία, αρχίζουν να εγείρονται ερωτήματα για τη στάση που πρόκειται να τηρήσει η Ρωσία στην περιοχή.

Οι Βαλτικές Χώρες, όπου κάποτε κυριαρχούσε η Μόσχα αλλά είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ από το 2004, θεωρούν ότι η σύνδεσή τους με το δίκτυο παροχής ενέργειας της Ρωσίας είναι μια απειλή για την εθνική τους ασφάλεια.

Η συμφωνία, αντίγραφο της οποίας ήλθε σε γνώση του Reuters, θα υπογραφεί από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο πλαίσιο της διάσκεψης κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

Στην πραγματικότητα, βάζει τέλος σε πολλά χρόνια καβγάδων και παραπόνων σχετικά με το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να συγχρονίσουν τα δίκτυα ηλεκτρισμού τους με την Ηπειρωτική Περιοχή Συγχρονισμού των εταίρων τους στη Δύση. Επίσης ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση ευρωπαϊκών πόρων, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Τελευταίο εμπόδιο

«Εργαστήκαμε εννιά χρόνια για τη συμφωνία», δήλωσε η πρόεδρος Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε στη λιθουανική τηλεόραση LRT. «Πρόκειται για το τελευταίο εμπόδιο που βρίσκεται στα πόδια μας και μας κρατάει από την πραγματική ενεργειακή ανεξαρτησία», τόνισε η κυρία Γκριμπαουσκάιτε. «Αυτό το όργανο του εκβιασμού που χρησιμοποιήθηκε από τη Ρωσία προκειμένου να εξαγοράζει τους πολιτικούς μας και να εμπλέκεται στην πολιτική μας, δεν θα υπάρχει πια».

Ακολούθως προς τη συμφωνία τα κράτη θα χρησιμοποιούν την υπάρχουσα σύνδεση LitPol ανάμεσα στη Λιθουανία και την Πολωνία, όπως εξάλλου και ένα νέο σύρμα υψηλής τάσης που βρίσκεται ποντισμένο κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το πρόγραμμα πρόκειται να κοστίσει γύρω στα 560 εκατομμύρια ευρώ.

«Πιστεύω ότι πρόκειται για ένα γεγονός ιστορικής σημασίας καθώς βοηθά στην τελική επίλυση του ερωτήματος για την ενεργειακή ανεξαρτησία των χωρών της Βαλτικής», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Λετονίας, Αρβιλς Αζεράντενς.

Το υπόγειο καλώδιο θα έχει ηλεκτρική ισχύ 700 Megawatts και μπορεί να έχει ολοκληρωθεί έως το 2025, όπως τόνισε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο υπουργός Ενέργειας της Λιθουανίας, Ζιγκιμάντας Βαϊτσιούνας.

Οι Βρυξέλλες πρόκειται να διαπραγματευθούν με τη Μόσχα με ποιον τρόπο θα συνεχιστεί η ηλεκτροδότηση στο Καλίνινγκραντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή