Unicef, Pro Asyl και Γιατροί Χωρίς Σύνορα κατά της δημιουργίας «ελεγχόμενων κέντρων» για τους πρόσφυγες

Unicef, Pro Asyl και Γιατροί Χωρίς Σύνορα κατά της δημιουργίας «ελεγχόμενων κέντρων» για τους πρόσφυγες

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ελεγχόμενα κέντρα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που προβλέπει να δημιουργήσει η ΕΕ θα πρέπει να είναι ανοικτά προκειμένου να προστατεύονται τα παιδιά, προειδοποίησε σήμερα η Unicef.

«Ανησυχούμε ότι τα παιδιά θα τίθενται υπό κράτηση», δήλωσε η εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ Σάρα Κρόου από τη Γενεύη μετά τη χθεσινή απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών.

Η Κρόου πρόσθεσε ότι η Unicef έχει επίσης ερωτήματα για τις «πλατφόρμες αποβίβασης» τις οποίες η ΕΕ προβλέπει να δημιουργήσει σε περιοχές εκτός Ευρώπης, όπως η Βόρεια Αφρική.

Κατά και οι ΜΚΟ Pro Asyl και Γιατροί Χωρίς Σύνορα 

Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του επικεφαλής της γερμανικής οργάνωσης για την προστασία των προσφύγων Pro Asyl, ο οποίος χαρακτήρισε «απάνθρωπα» τα ελεγχόμενα κέντρα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

«Η φυλάκιση βασανισμένους και διωγμένους ανθρώπους (…) στην Ευρώπη είναι απάνθρωπη», τόνισε ο Γκίντερ Μπουρκχαρντ, προσθέτοντας ότι το να ζητά κανείς άσυλο σε άλλη χώρα δεν είναι έγκλημα.

«Οι ηγέτες των κρατών και των κυβερνήσεων δεν έχουν καμία συμπόνια για τους διωγμένους ανθρώπους», κατήγγειλε, περιγράφοντας τα ελεγχόμενα κέντρα ως «καταυλισμούς απελπισμένων».

Επικριτική στάση κράτησε και η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) για τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες σχετικά με τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, κατηγορώντας τους ότι συμφώνησαν «να μπλοκάρουν τους ανθρώπους στις πύλες της Ευρώπης».

«Οι μόνες συνιστώσες στις οποίες φαίνεται να έχουν συμφωνήσει οι ευρωπαϊκές χώρες είναι από τη μία πλευρά το μπλοκάρισμα των ανθρώπων στις πύλες της Ευρώπης, ανεξαρτήτως του αν είναι ευάλωτοι και των ωμοτήτων από τις οποίες διέφυγαν, και από την άλλη η δαιμονοποίηση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης των μη κυβερνητικών οργανώσεων», πρόσθεσε ο Κάρλιν Κλέιζερ των MSF.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή