Με τρικ το έλλειμμα στον ΕΦΚΑ έγινε πλεόνασμα

Με τρικ το έλλειμμα στον ΕΦΚΑ έγινε πλεόνασμα

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελλειμμα κοντά στο 1 δισ. ευρώ βλέπει στον ΕΦΚΑ, για το 2017, η ομοσπονδία εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ), υποστηρίζοντας ότι η εικόνα που παρουσιάζουν κυβέρνηση και Ταμείο είναι πλασματική και στηρίχθηκε σε «τρικ», καθώς τα έσοδα του υπερταμείου δεν δικαιολογούν πλεονάσματα-μαμούθ.

Κατά τη διάρκεια του τακτικού συνεδρίου τους, οι εργαζόμενοι παρουσίασαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο ΕΦΚΑ έλαβε την έκτακτη επιχορήγηση από το πρόγραμμα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και πλήρωσε όχι επιπλέον από τις προϋπολογισμένες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του αλλά αυτές που ήδη είχε υπολογίσει να πληρώσει. Για διαστρέβλωση της αλήθειας κάνει λόγο το υπουργείο Εργασίας.

Αναλυτικά, ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ Αντώνης Κουρούκλης υποστήριξε ότι παρά τον «βομβαρδισμό» δηλώσεων τόσο από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας όσο και από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, σχετικά με το πλεόνασμα του ενιαίου φορέα, ύψους 1,52 δισ. ευρώ, στην πραγματικότητα η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική.

Το έλλειμμα του Ταμείου προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Επισήμανε μάλιστα ότι οι τακτικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων είναι σημαντικά αυξημένες σε σχέση με το 2016, όταν είχαν κατακρημνιστεί, δεν απέχουν όμως από το επίπεδο των εισφορών του 2015. Σωρευτικά, το καθαρό αποτέλεσμα διαμορφώνεται θετικό, περίπου στο 1,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων όμως το 1,1 δισ. αφορά κρατική χρηματοδότηση.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, με «τρικ», μια προϋπολογισμένη δαπάνη για συντάξεις ύψους 582 εκατ. ευρώ όχι μόνο δεν επιβάρυνε τον ΕΦΚΑ, αλλά αθροίστηκε στο πλεόνασμα του 2017, ενώ αντίστοιχα δεν μεταφέρθηκε και δεν επιβάρυνε τον προϋπολογισμό του 2018, επειδή ο κύριος όγκος των συντάξεων που αντιστοιχούσαν στο συγκεκριμένο ποσό καταβλήθηκαν τελικά εντός του 2017 από την έκτακτη επιχορήγηση.

Πρόκειται για την επιχορήγηση στο πλαίσιο του προγράμματος εξόφλησης εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Σύμφωνα με τον κ. Κουρούκλη, από το συνολικό ποσό των 885 εκατ. ευρώ, το 2017 εγγράφηκαν περίπου 645 εκατ. ευρώ, πληρώθηκαν συντάξεις ύψους 484 εκατ., ενώ περίπου 160 εκατ. ευρώ μεταφέρθηκαν στο 2018.

Αντί δηλαδή με την έκτακτη επιχορήγηση να πληρωθεί ένας μεγάλος αριθμός επιπλέον συντάξεων από το στοκ των καθυστερούμενων, σύμφωνα με τον κ. Κουρούκλη, εκδόθηκαν μόνο αυτές που έτσι κι αλλιώς θα εκδίδονταν εντός του 2017. Οι οποίες όμως αντί να πληρωθούν από τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ, πληρώθηκαν τελικά από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ ο συνολικός όγκος των ληξιπρόθεσμων σε κύριες, επικουρικές και εφάπαξ κυμαίνεται κοντά στις 200.000 εκκρεμότητες. Στον ΕΦΚΑ, στις 30 Απριλίου εκκρεμούσαν 77.492 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 25.290 λαμβάνουν προσωπική σύνταξη. Επίσης, εκκρεμούν 91.855 επικουρικές και 32.951 εφάπαξ.

Απαντώντας στους εργαζομένους, το υπουργείο Εργασίας έκανε λόγο για επιχείρηση διαστρέβλωσης της αλήθειας και για άνευ προηγουμένου αφήγημα δημιουργικής λογιστικής. «Η ανεξάρτητη ΕΛΣΤΑΤ έλεγξε όλα τα στοιχεία του δημοσιονομικού αποτελέσματος του ΕΦΚΑ και των άλλων Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ) και δημοσιοποίησε στις 23/4 δημοσιονομικά στοιχεία του 2017, τα οποία και αποδέχθηκε η Eurostat. Σύμφωνα με αυτά, οι ΟΚΑ είχαν πλεόνασμα 2,93 δισ. ευρώ το 2017. Στο πλεόνασμα αυτό συνέβαλε καθοριστικά ο ΕΦΚΑ όχι μόνο πετυχαίνοντας πλεόνασμα ο ίδιος ως φορέας, αλλά ενισχύοντας σημαντικά τα έσοδα και των υπολοίπων φορέων μέσω της βελτίωσης της είσπραξης των συνεισπραττόμενων εισφορών ΕΟΠΥΥ, ΟΑΕΔ, ΕΤΕΑΕΠ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή