Τα 2,5 τρισ. δολάρια έφθασαν οι εξαγορές το α΄εξάμηνο 2018

Τα 2,5 τρισ. δολάρια έφθασαν οι εξαγορές το α΄εξάμηνο 2018

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τους εντεινόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους, οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές έφτασαν παγκοσμίως στο επίπεδο-ρεκόρ των 2,5 τρισ. δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του έτους. Επειτα από σειρά συγχωνεύσεων και εξαγορών ανάμεσα σε αμερικανικούς κολοσσούς των ΜΜΕ και των τηλεπικοινωνιών, αυξήθηκε ο αριθμός των συμφωνιών παγκοσμίως κατά 65%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περυσινού έτους. Σύμφωνα με το Thomson Reuters, που συγκεντρώνει τα σχετικά στοιχεία από το 1980, σε παγκόσμιο επίπεδο υπεγράφησαν 79 συμφωνίες αξίας άνω των 5 δισ. δολαρίων και 35 συμφωνίες αξίας άνω των 10 δισ. δολαρίων.

Σε ό,τι αφορά τις υπερδραστήριες στον τομέα των εξαγορών κινεζικές επιχειρήσεις, έχουν περιορίσει τις επενδύσεις τους σε αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία και έχουν στραφεί περισσότερο στην Ευρώπη. Αιτία είναι η εντεινόμενη αναμέτρηση δυνάμεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο. Ετσι, από την αρχή του 2018 έχουν δαπανήσει μόνο 1,6 δισ. δολάρια σε συμφωνίες με αμερικανικές επιχειρήσεις, ποσό κατά 80% μικρότερο εκείνου της αντίστοιχης περιόδου του 2017. Σε ό,τι αφορά, όμως, τα ποσό που δαπάνησαν σε συμφωνίες με ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, έφτασε στα 45,1 δισ. δολάρια, και ήταν κατά 39% μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του πρώτου εξαμήνου του 2017. Το 2016, χρονιά που οι κινεζικές επιχειρήσεις κατέγραψαν ιστορικό ρεκόρ στις διασυνοριακές εξαγορές, η Κίνα είχε αγοράσει περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ αξίας 62,6 δισ. δολαρίων και είχε επενδύσει σε ευρωπαϊκά 88,4 δισ. δολάρια.

Εκτοτε, όμως, το Πεκίνο επέβαλε ελέγχους στις κινήσεις κεφαλαίου και περιόρισε δραστικά τις επενδύσεις σε αμερικανικές επιχειρήσεις. Την τάση για αναδίπλωση των κινεζικών επιχειρήσεων έχει, άλλωστε, επιτείνει η απόφαση της Ουάσιγκτον να εμποδίσει ορισμένες συμφωνίες, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφαλείας. Ανάμεσά τους το σχέδιο της Ant Financial να εξαγοράσει τη Moneygram International έναντι 1,2 δισ. δολαρίων, αλλά και το σχέδιο του κινεζικού ομίλου ΗΝΑ να εξαγοράσει το αμερικανικό fund Skybridge Capital έναντι 200 εκατ. δολαρίων

Ο κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος αναμένεται να περιορίσει περαιτέρω τις κινεζικές επενδύσεις στις ΗΠΑ, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αποφασίσει να διευρύνει τις εξουσίες της Εθνικής Αρχής Ξένων Επενδύσεων και να θέτει στο εξής υπό την κρίση της τα σχέδια κινεζικών επιχειρήσεων να εξαγοράσουν αμερικανικές.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, τις αμερικανικές επιχειρήσεις, ενισχύθηκαν από τις φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης Τραμπ, αλλά παράλληλα έχουν τονωθεί από την οικονομική ανάπτυξη. Επιδιώκουν, έτσι, σειρά συμφωνιών είτε για να ενισχύσουν τη θέση τους έναντι ανταγωνιστριών τους είτε για να σταθεροποιήσουν τον κλάδο τους μέσω της μεγαλύτερης συγκέντρωσης. Ετσι, ο αμερικανικός όμιλος καλωδιακής Comcast και η Disney ενεπλάκησαν σε έναν ανταγωνισμό με αντικείμενο την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου του κινηματογραφικού στούντιο 21st Century Fox έναντι 70 δισ. δολαρίων και σε μια αναμέτρηση δυνάμεων για την εξαγορά του πανευρωπαϊκού τηλεοπτικού δικτύου Sky έναντι 28 δισ. δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή