Τα «μελτέμια» του πολιτισμού

Τα «μελτέμια» του πολιτισμού

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφιερωμένες σε κλασικούς Ελληνες ζωγράφους, εκπροσώπους της νεότερης γενιάς και εικαστικούς της σύγχρονης τέχνης είναι φέτος οι καλοκαιρινές εκθέσεις στα ελληνικά νησιά και στην περιφέρεια. Η «Κ» σταχυολογεί ορισμένες από αυτές για να χωρέσει και η τέχνη στο πρόγραμμα των διακοπών σας.

• Ιδρυμα Γουλανδρή, Ιδρυμα Κυδωνιέως, Ανδρος. Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση στον σπουδαίο Δημήτρη Μυταρά διοργανώνει το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή από την 1η Ιουλίου με έργα που εκκινούν από τη νεανική του περίοδο και διατρέχουν όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής του πορείας. Οι «Πλόες» του Ιδρύματος Κυδωνιέως παρουσιάζουν την ομαδική έκθεση «Ποιητικό Αίτιο» με έργα των Αλεξάκη, Καστρίτση, Παντελιά, Κεχαγιόγλου κ.ά. από 21 Ιουλίου.

Τα «μελτέμια» του πολιτισμού-1

Εγκατάσταση στο Ιδρυμα Κυδωνιέως (απόφοιτοι Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης).

• Πινακοθήκη Κυκλάδων, Σύρος. Η ανερχόμενη εικαστικός Μαρία Φραγκουδάκη παρουσιάζει στις Παλιές Αποθήκες του πρώην Τελωνείου της Ερμούπολης έργα της από την αρχή της καλλιτεχνικής της πορείας, σε επιμέλεια Γιώργου Αλτουβά. Η έκθεση «Μετάπλαση-Αναδόμηση-Σύνθεση» συνομιλεί με έργα των Σπυρόπουλου, Κοντόπουλου, Γαΐτη, Κεσσανλή κ.ά. Από 21 Ιουλίου.

Τα «μελτέμια» του πολιτισμού-2

«BedSheets» της Μαρίας Φραγκουδάκη, Πινακοθήκη Κυκλάδων, Σύρος.

• Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου, Ρόδος. Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει τη συλλογή κεραμικών «ICARO – ΙΚΑΡΟΣ» στον γενέθλιο τόπο της ιστορικής βιομηχανίας που λειτούργησε από το 1928 έως το 1988. Εως 31 Δεκεμβρίου.

• Παλαιό Δημοτικό Σχολείο, Ανω Κουφονήσι. Την έκθεση σύγχρονης τέχνης «Αστερισμοί στο χώμα» με εικαστικά, γλυπτική και μικρές εγκαταστάσεις από τους Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Κώστα Ρουσσάκη, Βασίλη Παπαγεωργίου κ.ά., διοργανώνει ο οργανισμός ΝΕΟΝ σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Εως 2 Σεπτεμβρίου.

• Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Υδρας. Ο Γιάννης Αδαμάκης παρουσιάζει την έκθεση «Καράβια» στο ΙΑΜΥ και ακολουθεί ο Γιώργος Βασιλείου με τις «Μεταβάσεις ΙΙ», ενώ η έκθεση «Γαλλικές Δημιουργίες» του Αλέκου Φασιανού, που υλοποιείται στο πλαίσιο του ελληνογαλλικού φεστιβάλ, θα κλείσει τη θερινή εικαστική περίοδο. Από 7 Ιουλίου.

Τα «μελτέμια» του πολιτισμού-3

Εργα του Αλέκου Φασιανού παρουσιάζονται στο Μουσείο Υδρας.

• Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου, Τήνος. Μία σειρά εκδηλώσεων ετοίμασαν ο Δήμος Τήνου και το πνευματικό κέντρο για να τιμηθεί η μνήμη του Γιαννούλη Χαλεπά. Σύγχρονοι Τηνιακοί καλλιτέχνες τιμούν τον δημιουργό με υπαίθρια γλυπτά και εικαστικά έργα, ενώ ο ζωγράφος Πέτρος Ζουμπουλάκης παρουσιάζει 60 πορτρέτα ανθρώπων της τέχνης, ανάμεσά τους και την προσωπογραφία του Γ. Χαλεπά. Από 1 Ιουλίου.

• Γκαλερί Citronne, Πόρος. Η θεματική τής «μνήμης» είναι στο επίκεντρο της φετινής περιόδου για την γκαλερί. Μέχρι τις 14 Ιουλίου διαρκεί το αφιέρωμα στον ζωγράφο Κώστα Πανιάρα που αναπτύσσεται στους χώρους της γκαλερί και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου. Επειτα τα έργα του καλλιτέχνη θα συνομιλήσουν με τους σύγχρονους Γιάννη Αδαμάκο, Τάσο Μαντζαβίνο, Αγγελο Παπαδημητρίου και Γιάννη Ψυχοπαίδη στην έκθεση «Οψεις της μνήμης». Από 21 Ιουλίου.

Τα «μελτέμια» του πολιτισμού-4

Aπό την ενότητα «Αλέξανδρος» του Κώστα Πανιάρα. Citronne, Πόρος.

• Γκαλερί Κ-Gold, Στέγη Τεχνών «Τρύφων», Λέσβος. Τις έννοιες της προσδοκίας, της κατανάλωσης, της διασκέδασης, της υπερβολής και της αποφόρτισης εξετάζει η ομαδική έκθεση Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών «Πώς να πέσετε με χάρη» που διοργανώνει η «νομαδική» γκαλερί K-Gold, μέσα από την εικαστική αφήγηση ενός πάρτι. Στο παράλληλο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής του Μολύβου παρουσιάζονται έργα 15 residency καλλιτεχνών στη Στέγη «Τρύφων». Από 10 Αυγούστου.

Τα «μελτέμια» του πολιτισμού-5

Εργο της Ζόε Γουίλιαμς. «Πώς να πέσετε με χάρη», Γκαλερί Κ-Gold, Λέσβος.

• Παξοί. Σε υπαίθρια και προσβάσιμα σημεία που καλύπτουν όλο το νησί των Παξών αναπτύσσεται για πρώτη φορά το Paxos Contemporary Art Project με έργα οχτώ διεθνών καλλιτεχνών. Ανάμεσά τους, οι Ρίκι Λι Γκόρντον, γνωστός στις ΗΠΑ για τις μεγάλες τοιχογραφίες του, και Γιάννης Παππάς που παρουσίασε την περφόρμανς Refugio στη Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, στο περίπτερο της Κύπρου. Εως 9 Σεπτεμβρίου.

• Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη. Περίπου 400 έργα της ρωσικής πρωτοπορίας επανεκθέτει το ΚΜΣΤ στην έκθεση «Θεσσαλονίκη. Η Συλλογή Γιώργου Κωστάκη. Restart» από την πλούσια συλλογή των 1.200 έργων και πλέον. Το μουσείο υπέστη εσωτερικές αλλαγές και εφαρμόστηκαν νέες μελέτες για μια καινούργια προσέγγιση στη διαχείριση της συλλογής. Παράλληλα, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του ΚΜΣΤ παρουσιάζει την ομαδική έκθεση «Resilient Futures» με έργα των Γιώργου Δρίβα, Στέφανου Τσιβόπουλου, Λουκία Αλαβάνου κ.ά. Εως 16 και 23 Σεπτεμβρίου αντιστοίχως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή