Η πλαζ του Λουκιανού

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ηταν Γενάρης του ’83 και χιόνιζε θυμάμαι όταν πήγαμε με τον Λουκιανό στα γραφεία του ΕΟΤ να ζητήσουμε άδεια για να κάνουμε μια συναυλία στην πλαζ. Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ ενθουσιάστηκε. Μας είπε “φυσικά, κι αν θέλετε έχουμε κι άλλες, πολλές παραλίες”. Φεύγοντας από το γραφείο του, λέω στον Λουκιανό σίγουρα μας πέρασε για τρελούς…”. Κι εδώ που τα λέμε ήμασταν!». Εχουν περάσει 35 χρόνια από το θρυλικό πλέον πάρτι στη Βουλιαγμένη και ακόμη και σήμερα η Αννα Βαγενά, όποτε καλείται να θυμηθεί στιγμές εκείνης της βραδιάς, συγκινείται.

Αυτή τη φορά αφορμή για να ξαναπάμε μια… βόλτα στη Βουλιαγμένη είναι η πρωτοβουλία της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου, στην οποία ανήκει η Πλαζ Βουλιαγμένης, να δώσει σε αυτήν το όνομα του Λουκιανού Κηλαηδόνη ο οποίος έφυγε πέρυσι από τη ζωή. Η πρωτοβουλία αγκαλιάστηκε και από τον Δήμο Βούλας – Βάρης – Βουλιαγμένης και με τη συνεργασία όλων, θα πραγματοποιηθεί τελετή απονομής του ονόματος του Λουκιανού στην Πλαζ – Ακτή Βουλιαγμένης, την Παρασκευή 13 Ιουλίου στις 9 το βράδυ, η οποία θα συνοδεύεται από μουσικoθεατρική εκδήλωση με τραγούδια του Λουκιανού και προβολές από το αρχειακό υλικό του.

Η πλαζ του Λουκιανού-1

«Ο Γιάννης Βάμβουρας έφτιαξε μια αφίσα (φωτ.) και εγώ έκανα αφισοκόλληση στην Αθήνα», λέει στην «Κ» η Αννα Βαγενά.

«Είναι σούρουπο, έχω την πλαζ απέναντί μου, έχει αρχίσει και μαζεύεται κόσμος κι εγώ πηγαίνω να αλλάξω για να βγω στη σκηνή. Η εικόνα που αντίκρισα επιστρέφοντας θα μείνει για πάντα μέσα μου, ένα τεράστιο πλήθος. Ηταν πραγματικό σοκ». Ετσι είχε ανακαλέσει στη μνήμη του ο Λουκιανός Κηλαηδόνης τη θρυλική πλέον συναυλία στην Πλαζ Βουλιαγμένης, για να την αφηγηθεί σε συνέντευξή του στην «Κ» το 2013. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί αυτό που συνέβη εκείνη τη Δευτέρα, 25 Ιουλίου, μια πανέμορφη βραδιά με πανσέληνο. Τα 25.000 εισιτήρια που εκδόθηκαν, εξαφανίστηκαν σε ελάχιστο χρόνο. Σύμφωνα με την αστυνομία όμως, από το πάρτι πέρασαν σχεδόν 100.000 άνθρωποι. Το μποτιλιάρισμα ξεκινούσε από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός!

«Το προηγούμενο καλοκαίρι ο Λουκιανός είχε δώσει μια συναυλία στο θέατρο Λυκαβηττού και είχαν μαζευτεί 5.000 άνθρωποι, κι άλλοι τόσοι έμειναν απέξω. Κι έτσι σκέφθηκε για να τους ευχαριστήσει να κάνει ένα πάρτι», λέει η Αννα Βαγενά. «Ηταν κάτι εντελώς καινούργιο, πρωτοποριακό. Οι συναυλίες της Μεταπολίτευσης γίνονταν σε θέατρα και στάδια. Πρώτη φορά ένα τέτοιο θέαμα πήγαινε σε πλαζ. Ξεκινήσαμε λοιπόν να το οργανώνουμε δυο-τρεις άνθρωποι. Τότε δεν υπήρχαν γραφεία παραγωγής, δεν υπήρχαν διοργανωτές συναυλιών. Ο Γιάννης Βάμβουρας έφτιαξε μια αφίσα και εγώ έκανα αφισοκόλληση στην Αθήνα. Πήγαμε στον ΟΛΠ να πάρουμε άδεια για τη φορτηγίδα, κανονίσαμε να μεταφέρουν κρις κραφτ τους μουσικούς και τους τραγουδιστές. Ηταν πρωτόγνωρα όλα αυτά. Κι όσο έβλεπα ότι ξεφεύγαμε οικονομικά, διότι τα χρήματα που χρειαζόμασταν ήταν πολλά και δεν τα είχαμε, έλεγα στον Λουκιανό “θα μείνουμε στον δρόμο”. Εκείνος δεν άκουγε τίποτα. “Δεν πειράζει” μου έλεγε, “εγώ θα το κάνω όπως το φαντάζομαι”. Εφερε μέχρι και χορωδία μέσα σε βάρκες στολισμένες με αληθινά λουλούδια γιατί απεχθανόταν τα ψεύτικα. Ηταν τεράστιο το ρίσκο που πήραμε».

Η πλαζ του Λουκιανού-2

O Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο Γιάννης Μηλιώκας και η Μαντώ σε στιγμιότυπο από τη θρυλική συναυλία στην Πλαζ Βουλιαγμένης.

Ο ηχολήπτης Γιάννης Σμυρναίος ήταν από τους βασικούς συντελεστές της βραδιάς. «Περπατούσαμε σε άγνωστα εδάφη τότε», θυμάται. «Δεν είχαμε να πατήσουμε πάνω σε κάτι, κάναμε υποθέσεις πολύ τολμηρές για την εποχή. Λειτουργήσαμε με εφεδρείες μηχανημάτων για να φτάσει ο ήχος μέχρι εκεί όπου ήταν ο κόσμος. Σκεφθείτε ότι υπολογίζαμε 5-10 χιλιάδες κόσμου και ήρθαν 100.000! Δεν έχει ξαναγίνει από τότε κάτι αντίστοιχο».

«Κάποιοι είδαν πράκτορες»

Η Αννα Βαγενά θυμάται και τον Τύπο της εποχής: «Εκείνο το βράδυ κοιμηθήκαμε στον Αστέρα. Το πρωί μας έφεραν τις εφημερίδες και δεν το πιστεύαμε ότι το πάρτι είχε γίνει πρωτοσέλιδο. Υπήρξαν βέβαια και κάποιοι από τον χώρο της Αριστεράς που είδαν κάτι άλλο απ’ αυτό που πραγματικά έγινε. Και έγραψαν: “Πράκτορες θέλουν να παρασύρουν τη νεολαία στον αμερικανικό τρόπο ζωής”. Ηταν μοναδικό αυτό το πάρτι. Εγινε μία φορά και δεν θα ξαναγίνει, τουλάχιστον από εμάς, την οικογένεια του Λουκιανού».

Η πλαζ του Λουκιανού-3

​​Στη μουσική εκδήλωση που θα γίνει στις 13/7 στο Γκαζόν της Πλαζ, θα πάρουν μέρος οι Δώρος Δημοσθένους, Μαρία Κηλαηδόνη και Φοίβος Δεληβοριάς. Η προπώληση των εισιτηρίων έχει αρχίσει. Κόστος: 5 ευρώ. www.viva.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή