Να ποντάρουμε στην «εθνική ομάδα» των προϊόντων μας

Να ποντάρουμε στην «εθνική ομάδα» των προϊόντων μας

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σ​​τα παιδικά τους καλοκαίρια στη Σάμο πρωταγωνιστούσε γευστικά η λεμονάδα της γιαγιάς Μαρίκας. Ηταν πηχτή, και αραιωνόταν με νερό, ήταν η γεύση που αγαπούσαν, μια γλυκιά ανάμνηση ανεμελιάς και χαράς. Αυτή τη γεύση, αυτή τη νόστιμη ανάμνηση αποφάσισαν να μοιραστούν με τον κόσμο τα αδέλφια Αγαδάκη από το Καρλόβασι Σάμου.

Η λεμονάδα τους με το όνομα «gia…giamas», ήταν ένα από τα ελληνικά προϊόντα που βραβεύθηκαν στο International Taste & Quality Institute στις Βρυξέλλες και τώρα ταξιδεύει σε χώρες όπως η Δανία, η Σερβία, η Σιγκαπούρη, και ευχόμαστε να πετάξει και πιο μακριά. Και δεν ήταν το μόνο.

Κριτές από 16 ευρωπαϊκές ενώσεις αρχιμαγείρων και σομελιέ πραγματοποίησαν τυφλές δοκιμές προϊόντων και έδωσαν πιστοποίηση καλής γεύσης σε πολλά ελληνικά προϊόντα από τα 190 που συμμετείχαν φέτος. Προϊόντα πολυεθνικών αλλά και μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων.

Ειδικά οι μικροί και μικρομεσαίοι Ελληνες παραγωγοί έχουν δείξει μεγάλη εξωστρέφεια την τελευταία δεκαετία. Αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τον ανεξάντλητο πλούτο των ελληνικών προϊόντων. Παντρεύουν την παράδοση με καινοτομία, αναβαφτίζουν ήδη γνωστά προϊόντα, ανοίγονται στον κόσμο, χρησιμοποιούν νέα εργαλεία μάρκετινγκ, δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους σε διεθνείς διαγωνισμούς και ξεχωρίζουν.

Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα με μεγάλες δυνατότητες σ’ αυτόν τον τομέα. Δεν μπορεί να κονταροχτυπηθεί σε ποσότητα, αλλά υπερέχει σε ποιοτική πρώτη ύλη και φαντασία. Οι δραστήριοι οινοπαραγωγοί μας κάνουν εξαιρετική δουλειά και κερδίζουν μεγάλα βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, οι παραγωγοί μελιού, μαρμελάδων, γλυκών κουταλιού, οι μικρές μονάδες που εξάγουν ελληνικά αρωματικά φυτά και έχουν γίνει τα νέα ελληνικά success stories. Υπάρχουν πολλές επιτυχημένες ιστορίες, όπως αυτή του Μάριου Καρασλίδη και του παιδικού του φίλου Χαράλαμπου Σιώνα, που άρχισαν να εμπορεύονται αλάτι Μεσολογγίου, το κάπνισαν με βότανα και μπαχαρικά και τώρα τα βαζάκια τους βρίσκονται στα ράφια ντελικατέσεν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο κατάλογος δεν εξαντλείται εύκολα: Eχουμε τα μοναδικής νοστιμιάς ελληνικά όσπρια που εξάγονται σε χώρες της Ευρώπης, τα παραδοσιακά ζυμαρικά, τα αλλαντικά και τυριά, τον κρόκο Κοζάνης και το αυγοτάραχο, προϊόντα που μαζί με τα «βαριά» χαρτιά, το ελαιόλαδο, το γιαούρτι, τη φέτα, τις ελιές, κατακτούν όλο και περισσότερους καταναλωτές διεθνώς και συγκροτούν μια υψηλής ποιότητας «εθνική ομάδα» που παίζει μπάλα στα μεγαλύτερα γήπεδα.

Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές. Μόνο καλή πρώτη ύλη που όταν συνδυαστεί με σκληρή δουλειά, εξωστρέφεια και πείσμα, κάνει θαύματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή