«Καμπανάκι» ΔΝΤ για τις μεταρρυθμίσεις

«Καμπανάκι» ΔΝΤ για τις μεταρρυθμίσεις

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αβεβαιότητα για τη μακροπρόθεσμη προοπτική του χρέους και ανησυχία για τον κίνδυνο να αναστραφούν ή να μην εφαρμοστούν κάποιες μεταρρυθμίσεις, περιλαμβανομένης της μείωσης των συντάξεων το 2019 και του αφορολογήτου το 2020, εξέφρασε χθες το ΔΝΤ, ολοκληρώνοντας την αποστολή του στην Αθήνα, στο πλαίσιο του λεγόμενου «άρθρου 4».

Οπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Πίτερ Ντόλμαν, επικεφαλής της αποστολής, η εφαρμογή των δύο αυτών μεταρρυθμίσεων, της μείωσης των συντάξεων και του αφορολογήτου, είναι σημαντική, καθώς θα στείλει σήμα σχετικά με το αν θα μείνει η κυβέρνηση στην οδό των μεταρρυθμίσεων στη μεταπρογραμματική περίοδο ή όχι.

Μάλιστα, παρά τις πρόσφατες συστηματικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών –ακόμη και του πρωθυπουργού– που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εφαρμοσθούν οι μειώσεις στις συντάξεις, ο ίδιος είπε ότι η κυβέρνηση έχει ξεκάθαρα δεσμευθεί πως «το 2019 και το 2020 θα κάνουν ό,τι προβλέπεται». Το ΔΝΤ πιστεύει πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είπε, προσέθεσε. Διευκρίνισε, πάντως, ότι ο ρόλος του Ταμείου είναι συμβουλευτικός, επομένως δεν είναι αρμόδιο να «επιτρέψει» ή να απαγορεύσει την εφαρμογή κάποιου μέτρου.

Σχετικά, στην έκθεσή του, το Ταμείο προειδοποιεί ότι «οποιαδήποτε καθυστέρηση σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις θα υπέσκαπτε σε σημαντικό βαθμό την αξιοπιστία των παραδοχών των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, που έχουν συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους. Οι Αρχές πρέπει να είναι προσεκτικές αναφορικά με την υιοθέτηση μόνιμων επεκτατικών μέτρων πέρα από αυτά που έχουν ήδη νομοθετηθεί προκειμένου να αποφευχθεί η διακινδύνευση των δημοσιονομικών τους στόχων».

Εργασιακά

Ηχηρό καμπανάκι χτύπησε, εξάλλου, η αποστολή του Ταμείου και για τους κινδύνους που συνεπάγονται τα σχέδια της κυβέρνησης στα εργασιακά και στον κατώτατο μισθό. «Η νομοθεσία που θα εισαγάγει εκ νέου την επεκτασιμότητα και τους ευνοϊκότερους όρους των συλλογικών συμβάσεων», αναφέρει η δήλωση του προσωπικού, «αρχίζοντας από αργότερα φέτος, διακινδυνεύει να αναιρέσει όσα κερδήθηκαν. Το προσωπικό του Ταμείου παροτρύνει με σθένος τις Αρχές να μην αναστρέψουν αυτές τις μεταρρυθμίσεις.

Οποιαδήποτε προσαρμογή του κατώτατου μισθού πρέπει να είναι συνετή και να εναρμονίζεται με κέρδη σε ανταγωνιστικότητα με στόχο να διατηρηθεί η δυναμική της ανάκτησης της απασχόλησης και να αποφευχθεί οποιαδήποτε απώλεια ανταγωνιστικότητας». Ο κ. Ντόλμαν κάλεσε την κυβέρνηση να επανεξετάσει τα σχέδιά της αυτά.

Φιλόδοξες παραδοχές

Σχετικά με το χρέος, η δήλωση του προσωπικού του Ταμείου επισημαίνει ότι η ελάφρυνση που συμφωνήθηκε πρόσφατα «έχει βελτιώσει σε σημαντικό βαθμό τη βιωσιμότητά του μεσοπρόθεσμα, αλλά οι περισσότερες μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν αβέβαιες». Ειδικότερα, το ΔΝΤ εκφράζει ανησυχία, καθώς θεωρεί πολύ φιλόδοξες τις παραδοχές για την ανάπτυξη και τη διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων και θεωρεί ότι χωρίς περαιτέρω ελάφρυνση χρέους, δύσκολα θα διατηρηθεί η πρόσβαση στις αγορές μακροπρόθεσμα. Αντί για πρωτογενή πλεονάσματα 2,2% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα, θεωρεί ότι μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση θα ήταν το 1,5% του ΑΕΠ, επισημαίνοντας ότι πολύ λίγες χώρες πέτυχαν ιστορικά ακόμη και αυτόν τον πιο μετριοπαθή στόχο.

Η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους εκ μέρους του Ταμείου αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα αρχές Αυγούστου, αφού εγκριθεί, στα τέλη Ιουλίου, από το Εκτελεστικό Συμβούλιο, η έκθεση του «άρθρου 4», που θα την εμπεριέχει.

Η δήλωση αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα βγαίνει από την περίοδο του προγράμματος έχοντας εξαλείψει σε μεγάλο βαθμό μακροοικονομικές ανισορροπίες και έχοντας εφαρμόσει μερικές σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ενώ η ανάπτυξη επέστρεψε και η ανεργία υποχωρεί (αν και είναι ακόμη υψηλή).

Σημειώνει ωστόσο ότι υπάρχουν κίνδυνοι, εξωτερικοί (επιβράδυνση της ανάπτυξης των εμπορικών εταίρων, περιοριστικές παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες, αστάθεια στην περιοχή) και εγχώριοι (πολιτικό ημερολόγιο, μεταρρυθμιστική κόπωση).

Μείωση πληθυσμού

Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις. Ο κ. Ντόλμαν ανέφερε χαρακτηριστικά το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την ανάγκη να αρθούν οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων, αλλά και τη γήρανση του πληθυσμού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου, ο πληθυσμός θα μειώνεται με ρυθμό 1% ετησίως, κάτι που αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την ανάπτυξη και επιβάλλει τη βελτίωση της παραγωγικότητας. Για τις τράπεζες, διευκρίνισε ότι το Ταμείο αποδέχεται τα αποτελέσματα των στρες τεστ και δεν θέτει θέμα πρόσθετων κεφαλαίων (παλαιότερα υποστήριζε ότι θα χρειαστούν 10 δισ. ευρώ).

Τέλος, η δήλωση τονίζει την ανάγκη «η βελτίωση της διακυβέρνησης και της ανεξαρτησίας των δημοσίων θεσμών, συμπεριλαμβανομένης της επαρκούς προστασίας των αξιωματούχων –όπως αυτών που είναι υπεύθυνοι για τις στατιστικές εκθέσεις–, είναι απαραίτητη για την ενίσχυση των εμπιστοσύνης στα δημόσια οικονομικά και για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας των δεδομένων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή