H EKT θα αρχίσει να αγοράζει ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας

H EKT θα αρχίσει να αγοράζει ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράζει από το 2019 περισσότερα κρατικά ομόλογα με μεγαλύτερη περίοδο ωρίμανσης, ώστε να διατηρήσει σε χαμηλό επίπεδο το κόστος δανεισμού των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, όταν θα σταματήσει στα τέλη του 2018 να αγοράζει νέα ομόλογα. Η πρόθεση της ΕΚΤ θυμίζει την πρακτική που είχε εφαρμόσει το 2011 και το 1961 η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed), όταν αντικαθιστούσε βραχυπρόθεσμα ομόλογα με άλλα που ωριμάζουν αργότερα, στην προσπάθειά της να περιορίσει την απόδοση των ομολόγων και να ενισχύσει την ανάπτυξη της οικονομίας. Στην περίπτωση της ΕΚΤ, ο στόχος είναι να αυξήσει τη μέση περίοδο ωρίμανσης των ομολόγων συνολικού ύψους 2,6 τρισ. που κατέχει. Κυρίως, όμως, να διατηρήσει σε χαμηλό επίπεδο την απόδοση των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων, απόδοση που αποτελεί κλειδί για τον καθορισμό του κόστους δανεισμού για κράτη, εταιρείες και νοικοκυριά. Το 2019, η ΕΚΤ αναμένεται ότι θα επανεπενδύσει σε ομόλογα το ποσό των 180 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50 δισ. ευρώ θα αφορούν αγορές γερμανικών κρατικών ομολόγων.

Καθώς ενισχύεται η οικονομία της Ευρωζώνης, και μαζί της ο πληθωρισμός, η ΕΚΤ θα ολοκληρώσει τη λεγόμενη «ποσοτική χαλάρωση», δηλαδή τη μαζική αγορά ομολόγων, στα τέλη του 2018. Ωστόσο, η ΕΚΤ θα εξακολουθήσει να επανεπενδύει το κεφάλαιο από ομόλογα που κατέχει και ωριμάζουν, ώστε να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει στην Ευρωζώνη το απαραίτητο επίπεδο ρευστότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters από πηγές σε πέντε κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, οι κεντρικοί τραπεζίτες ανησυχούν για ενδεχόμενη άνοδο της απόδοσης μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων, καθώς θα ωριμάζουν τα ομόλογα που έχει αγοράσει η ΕΚΤ. Οι πηγές εξηγούν ότι η κεντρική τράπεζα σκοπεύει να αγοράζει από το 2019 περισσότερα δεκαετή κρατικά ομόλογα ή και άλλα με ακόμη μεγαλύτερη περίοδο ωρίμανσης, με τα έσοδα που θα έχει από τα ομόλογα που ωριμάζουν. Επίσης, η ΕΚΤ θα μπορούσε, περιστασιακά, να αγοράζει περισσότερα ή λιγότερα ομόλογα ενός συγκεκριμένου κράτους-μέλους από το ύψος που θα έπρεπε με βάση το μέγεθος της οικονομίας κάθε κράτους-μέλους της Ευρωζώνης. Η συγκεκριμένη επιλογή θεωρείται προτιμότερη από την αύξηση των αγορών εταιρικών ομολόγων, πρακτική για την οποία έχει επικριθεί η ΕΚΤ, αφότου μία εκ των εταιρειών της οποίας είχε αγοράσει ομόλογα ενεπλάκη σε λογιστικό σκάνδαλο, με αποτέλεσμα τα ομόλογά της να χάσουν μεγάλο μέρος της αξίας τους. Σύμφωνα με τις πηγές του Reuters, δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες για τις προθέσεις της ΕΚΤ, διότι το θέμα δεν συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της 14ης Ιουνίου. Η λήψη της απόφασης για αγορά περισσότερων μακροπρόθεσμων ομολόγων αναμένεται να ληφθεί είτε στη συνεδρίαση του Ιουλίου είτε σε αυτήν του Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή