Ο ΔΗΚΤΗΣ (30/06/18)

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόβλεψη ΚΕΠΕ για ανάπτυξη 2% το 2018

Στο 2,1% προβλέπει το ΚΕΠΕ ότι θα διαμορφωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος, σύμφωνα με δημοσίευμα στο τελευταίο τεύχος του τετραμηνιαίου περιοδικού του «Οικονομικές Εξελίξεις». Η πρόβλεψη είναι ελαφρώς καλύτερη από αυτήν της κυβέρνησης στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα (2%), καθώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1,9%) και του ΔΝΤ (2%). Αναλυτικά, μετά τον ρυθμό ανάπτυξης 2,4% του α΄ τριμήνου, το Κέντρο, του οποίου πρόεδρος είναι ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΚΠΑ Νίκος Θεοχαράκης, προβλέπει υποχώρηση στο 1,6% το β΄ τρίμηνο, ανάκαμψη στο 2% το γ΄ τρίμηνο και στο 2,4% το δ΄ τρίμηνο. Οι αναλυτές (Ερση Αθανασίου, Θεόδωρος Τσέκερης, Αικατερίνη Τσούμα) μιλούν για συνθήκες σταδιακής ανάκαμψης και σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα επισημαίνουν την έλλειψη ενδείξεων για δυναμικότερη ανάπτυξη, που μπορεί να οφείλεται σε καθυστερήσεις στη λήψη πρόσθετων αναγκαίων μέτρων αλλά και στην επιβάρυνση επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Παράταση καταβολής εισφορών του ΕΦΚΑ

Εως και την Παρασκευή 6/7/2018 παρατείνεται η προθεσμία καταβολής εισφορών Μαΐου 2018 των αγροτών, αυτοαπασχολουμένων και ελευθέρων επαγγελματιών που έληγε σήμερα 30/6. Τα ειδοποιητήρια από τον ΕΦΚΑ αναρτήθηκαν μόλις χθες. Και πάλι καλά, καθώς τον προηγούμενο μήνα πρώτα δόθηκε παράταση για τις εισφορές Απριλίου μη μισθωτών και στη συνέχεια αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια. Προσοχή! Χωρίς άλλη παράταση λήγει σήμερα η προθεσμία για πληρωμή της 2ης δόσης των χρεωστικών ειδοποιητηρίων από την εκκαθάριση 2017. Παράταση έως τις 31 Ιουλίου δόθηκε και για παλιές οφειλές μηχανικών και αγροτών.

Στο στόχαστρο ΕΕΕΠ παράνομοι στοιχηματικοί ιστότοποι

Εντείνονται οι έλεγχοι για διαδικτυακούς τόπους που προσφέρουν παράνομα τυχερά παίγνια. Η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, που προΐσταται των ελέγχων, έχει εντοπίσει περισσότερους από 400 νέους ιστότοπους που επιχειρούν να επωφεληθούν της τάσης των παικτών να στοιχηματίζουν, ειδικά καθώς κορυφώνεται το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Ετσι, η νέα «μαύρη λίστα» που πρόκειται να ανακοινώσει η ΕΕΕΠ σύντομα θα ξεπερνά τους 2.000 ιστότοπους, από περίπου 1.600 που ήταν πριν από λίγες ημέρες.

Προσωρινά αναβάλλεται η σύσταση ΑΕΕΑΠ

Επισημοποιήθηκε και από τη χθεσινή απόφαση των μετόχων της γενικής συνέλευσης της Κλουκίνας-Λάππας η απόφαση για προσωρινή αναβολή της σύστασης εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ). Η απόφαση είναι αναγκαστική, καθώς η αξία ενός από τα ακίνητα που επρόκειτο να εισφερθούν στη νέα εταιρεία ξεπερνούσε το 25% του συνόλου της αξίας του χαρτοφυλακίου με το οποίο θα «προικιζόταν» η νέα ΑΕΕΑΠ. Ο λόγος για το ακίνητο στην οδό Ερμού 47, το οποίο μισθώνει η αλυσίδα Zara. Η εταιρεία σχεδίαζε να εισφέρει και καταστήματα της Mothercare, την οποία εκπροσωπεί στην Ελλάδα.

Σενάριο «Αμβρακίας» για τον άξονα Πάτρα-Πύργος

Σενάριο «Αμβρακίας» βλέπουν στελέχη της αγοράς των κατασκευών να εκτυλίσσεται όσον αφορά τον οδικό άξονα που θα συνδέει την Πάτρα με τον Πύργο, όπου οι πρώτες τέσσερις εργολαβίες έχουν αναληφθεί από εταιρείες συμφερόντων του κ. Καλογρίτσα. Στην περίπτωση της Αμβρακίας Οδού, το έργο του οδικού άξονα έμεινε ημιτελές επί χρόνια, συνεπεία των οικονομικών προβλημάτων του αναδόχου (ΑΕΓΕΚ), και μόλις πριν από λίγες ημέρες έγινε νέος διαγωνισμός ύψους 150 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση όλων των εκκρεμών εργασιών. Κάτι ανάλογο εκτιμούν άνθρωποι του κλάδου ότι είναι πιθανό να συμβεί και στην περίπτωση του Πάτρα-Πύργος, καθώς είναι δεδομένα τα οικονομικά προβλήματα του ομίλου Καλογρίτσα, γεγονός, άλλωστε, που τον υποχρέωσε να εκχωρήσει κάποια από τα έργα που είχε αναλάβει στον «Ακτωρ». Το έργο έχει πάρει τον δρόμο της συμβασιοποίησης και οδεύει προς το Ελεγκτικό Συνέδριο. Πολλά θα κριθούν εκεί και κρίσιμη θα είναι η στάση της Τράπεζας Αττικής, βασικού πιστωτή του κ. Καλογρίτσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή