Αλλαγή σκυτάλης στην αιωνόβια ιστορική έδρα Κοραή στο King’s College του Λονδίνου

Αλλαγή σκυτάλης στην αιωνόβια ιστορική έδρα Κοραή στο King’s College του Λονδίνου

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το να εορτάζεις 100 ολόκληρα χρόνια και να μπορείς να κοιτάς το μέλλον με αισιοδοξία είναι μια σπουδαία υπόθεση. Η ιστορική έδρα Κοραή στο King’s College του Λονδίνου συμπλήρωσε μία εκατονταετία από την ίδρυσή της επί της πρωθυπουργίας του Ελευθέριου Βενιζέλου το 1918, με την υποστήριξη μελών της ελληνικής διασποράς. Επρόκειτο για ανθρώπους φωτισμένους, που διέβλεπαν την τεράστια σημασία που θα είχε η σύσφιγξη των δεσμών μας με τους Βρετανούς αλλά και την ακαδημαϊκή εμβέλεια που θα έδιδε στη χώρα μας ένα τέτοιο προκεχωρημένο φυλάκιο στη μελέτη του ελληνικού πολιτισμού. Από τη θέσπισή της μέχρι σήμερα η έδρα επηρεάστηκε πολύ από τα γεγονότα που σκίασαν την Ελλάδα (π.χ. ο εθνικός διχασμός και η Μικρασιατική Καταστροφή) αλλά και την πορεία που ακολούθησαν οι ανθρωπιστικές σπουδές, που βρέθηκαν να είναι σήμερα υποχρηματοδοτούμενες. Παρά τις αλλαγές, όμως, κράτησε μια μοναδικότητα: δεν είναι μεν η παλαιότερη έδρα ελληνικών σπουδών στη Βρετανία, όμως είναι εκείνη που συσπειρώνει υπό την ομπρέλα της τρία διακριτά στοιχεία: τη γλώσσα, την ιστορία και τη λογοτεχνία.

Αλλαγή σκυτάλης στην αιωνόβια ιστορική έδρα Κοραή στο King’s College του Λονδίνου-1

Ο Τζον Κίτμερ, που χρημάτισε πρέσβης στην Ελλάδα, ολοκληρώνει το διδακτορικό του στον Ρίτσο.

Δικαίως, λοιπόν, υπήρχε μεγάλη συγκίνηση στην κατάμεστη Μεγάλη Αίθουσα Εκδηλώσεων του King’s College τη Δευτέρα 18 Ιουνίου, όταν πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή του εορτασμού, η οποία συνέπεσε και με την παράδοση της σκυτάλης του κατόχου της έδρας, Ρόντρικ Μπίτον, στη Βελγίδα Γκόντα Φαν Στεν, που δίδασκε μέχρι σήμερα στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. Ο Μπίτον που την υπηρέτησε με αγάπη και πάθος για τριάντα χρόνια έδωσε μεγάλες μάχες –με ελληνική ψυχή και βρετανική υπομονή και μεθοδικότητα– για να εξασφαλίσει την επιβίωσή της στα δύσκολα χρόνια που δεν υπήρχαν διαθέσιμοι οικονομικοί πόροι. Χάρις στις δικές του προσπάθειες και άλλων ανθρώπων που καταλαβαίνουν τη σημασία του ευγενούς αυτού αγώνα, εξασφαλίστηκε το μέλλον της.

Τον περασμένο Οκτώβριο, το King’s College ανακοίνωσε τη διασφάλιση συνολικών δωρεών ύψους άνω του 1,5 εκατ. στερλινών από χορηγούς, μεταξύ των οποίων το Ιδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ιδρυμα Σκυλίτση, το Φιλανθρωπικό Ιδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου, η Τράπεζα της Ελλάδος, το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Στην εκδήλωση βρέθηκαν Βρετανοί και Ελληνες ακαδημαϊκοί, φοιτητές, μέλη της ελληνικής και κυπριακής παροικίας στο Λονδίνο, ευεργέτες. Το «παρών» έδωσε και η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας. Τον εναρκτήριο λόγο έβγαλε ο πρόεδρος του King’s College, Εντουαρντ Μπερν. Ακολούθησε η ομιλία του Ρόντρικ Μπίτον, που υπογράμμισε ότι το να διδάσκεις σημαίνει με έναν τρόπο και να μαθαίνεις, ενώ υπογράμμισε την τεράστια συμβολή του ίδιου του πανεπιστημιακού ιδρύματος στη μακροβιότητα της έδρας.

Αλλαγή σκυτάλης στην αιωνόβια ιστορική έδρα Κοραή στο King’s College του Λονδίνου-2

Η Βελγίδα Γκόντα Φαν Στεν δίδασκε στις ΗΠΑ. Τώρα παίρνει τη σκυτάλη από τον Ρόντρικ Μπίτον.

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο αγαπητός Τζον Κίτμερ, ο τέως Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα που ηγείται του Anglo Hellenic League και ολοκληρώνει αυτήν τη χρονιά στο King’s College το διδακτορικό του στον Γιάννη Ρίτσο. Ο διπλωμάτης παρουσίασε το Lentakis award. Ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έδωσε μια συγκινητική και τεκμηριωμένη ομιλία για τον Κοραή.

Ακολούθησαν ένας άλλος αγαπητός διπλωμάτης στην Ελλάδα, ο σερ Μάικλ Λουέλιν Σμιθ και η Dame Εϊβεριλ Κάμερον. Τελευταία μίλησε η διάδοχος του Μπίτον, που τόνισε την τεράστια σημασία της έδρας Κοραή αλλά και την ευθύνη που αναλαμβάνει πλέον ως κάτοχός της. Σημασία έχει ότι ξεκινά μια νέα εποχή με αρκετά εχέγγυα πως ο θεσμός αυτός που έχει εθνική σημασία θα εξακολουθεί να υπάρχει και κυρίως να ακτινοβολεί προσελκύοντας νέα μυαλά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή