Οι αναδυόμενες οικονομίες χάνουν τη μάχη με τις αγορές

Οι αναδυόμενες οικονομίες χάνουν τη μάχη με τις αγορές

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών χάνουν τη μάχη με τις αγορές, καθώς αποδεικνύονται ατελέσφορες οι προσπάθειές τους να στηρίξουν τα νομίσματά τους, εν μέσω μιας εξαιρετικά αρνητικής διεθνούς συγκυρίας. Πολλές έχουν προβεί σε αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων, ενώ άλλες εξωθήθηκαν σε παρεμβάσεις στις αγορές συναλλάγματος. Ωστόσο εντείνονται οι πιέσεις στα νομίσματα της Ινδονησίας, της Ινδίας, της Μαλαισίας, της Βραζιλίας, του Μεξικού, αλλά και της Κίνας, της Τουρκίας και της Αργεντινής, που αντιμετωπίζουν εγγενείς παθογένειες.

Ινδονησία. Η κεντρική τράπεζά της αύξησε χθες τα επιτόκια για τρίτη φορά μέσα στις τελευταίες έξι εβδομάδες, ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού κατά περισσότερο από 50 μονάδες βάσης. Εχουν προηγηθεί δύο αυξήσεις τον Μάιο, αλλά η ινδονησιακή ρουπία έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2015, καθώς η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο οδηγεί τους επενδυτές σε μαζική φυγή.

Τουρκία. Εχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης από τον Απρίλιο, στην προσπάθειά της να ανακόψει τη συνεχιζόμενη πτώση της τουρκικής λίρας, που έχει υποτιμηθεί κατά σχεδόν 20% από την αρχή του έτους. Το νόμισμα της Τουρκίας, όπως και γενικότερα η οικονομία της, είναι επιρρεπές σε οποιαδήποτε μεταβολή των επιτοκίων στις ΗΠΑ, καθώς έχει μεγάλη εξάρτηση από το ξένο κεφάλαιο και παρουσιάζει διευρυνόμενο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

Κίνα. Από τα μέσα Ιουνίου το γουάν έχει υποτιμηθεί κατά περισσότερο από 3% έναντι του δολαρίου, μετά τη δημοσιοποίηση σειράς απογοητευτικών οικονομικών στοιχείων. Η πτώση του επιταχύνθηκε, όμως, από την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου και μετά τις απειλές του Αμερικανού προέδρου να επιβάλει δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 450 δισ. δολαρίων.

Αργεντινή. Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια στο 40% στις αρχές Μαΐου για να στηρίξει το νόμισμα. Παρά την επιθετική αύξηση του κόστους δανεισμού, το πέσο εξακολούθησε να πέφτει. Η πτώση του δεν σταμάτησε ούτε όταν η κυβέρνηση Μάκρι ανακοίνωσε την προσφυγή της στο ΔΝΤ και την έγκριση δανείου 50 δισ. δολαρίων.

Μεξικό. Μία ακόμη χώρα που πλήττεται από τις παρενέργειες του εμπορικού πολέμου. Η κεντρική τράπεζά της αύξησε τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα και αναμένεται να προβεί σε περαιτέρω αυξήσεις στο εγγύς μέλλον. Παράλληλα με τις πιέσεις που δέχονται όλες οι αναδυόμενες, η οικονομία του Μεξικού πολιορκείται από ένα συνδυασμό υψηλού πληθωρισμού, πολιτικής αβεβαιότητας, ενόψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών, και ανησυχίας για το μέλλον της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA).

Ινδία. Η ινδική ρουπία υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό, καθώς η ινδική οικονομία αναμένεται να πληγεί από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου. Η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας καλύπτει περίπου τα 3/4 των ενεργειακών αναγκών της με εισαγωγές πετρελαίου. Παράλληλα, επιταχύνεται διαρκώς ο πληθωρισμός και διευρύνεται το εμπορικό της έλλειμμα.

Μαλαισία. Το εθνικό νόμισμα, το ρίνγκιτ, βρίσκεται σε συνεχή ελεύθερη πτώση από τα τέλη Ιανουαρίου, οπότε η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2014. Εν μέσω της αρνητικής συγκυρίας που πλήττει όλες τις αναδυόμενες, το νόμισμα δέχεται πιέσεις και εξαιτίας πολιτικής αβεβαιότητας μετά την εκλογή νέας κυβέρνησης.

Βραζιλία. Η κεντρική τράπεζά της δέχεται εντεινόμενες πιέσεις για να αυξήσει τα επιτόκια, καθώς το ρεάλ έχει υποτιμηθεί περισσότερο από 10% φέτος. Παράλληλα, η απεργία των οδηγών φορτηγών έχει προκαλέσει ελλείψεις βασικών ειδών και έχει οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών των τροφίμων και των καυσίμων. Μέχρι στιγμής έχει αρκεστεί να ανακαλέσει παλαιότερη δέσμευσή της να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στα ιστορικά χαμηλά του 6,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή