Τα σενάρια για «εφεδρείες» και η… άμυνα της πόλωσης

Τα σενάρια για «εφεδρείες» και η… άμυνα της πόλωσης

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εικόνα κινούμενης άμμου εμφανίζει το πολιτικό σκηνικό, στον απόηχο της αιφνίδιας ανεξαρτητοποίησης του βουλευτή των ΑΝΕΛ Γιώργου Λαζαρίδη, μετά την οποία η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της συγκυβέρνησης των Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου αριθμεί μόλις 152 βουλευτές. Τον πολιτικό «καύσωνα» επιτείνουν η αυξημένη πίεση που υφίστανται οι εναπομείναντες βουλευτές των ΑΝΕΛ λόγω των αντιδράσεων στη συμφωνία των Πρεσπών, η επιλογή της κυβέρνησης να ανεβάσει τους τόνους υιοθετώντας σενάρια περί «νέας αποστασίας», αλλά και το άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ της Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις, που εκ των πραγμάτων υποχρεώνει το Μέγαρο Μαξίμου να επανεξετάσει τη στρατηγική του.

Η ανεξαρτητοποίηση του κ. Λαζαρίδη έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς εκδηλώθηκε αφού η πρόταση δυσπιστίας της Ν.Δ. είχε απορριφθεί και ενώ υπήρχαν διαβεβαιώσεις από πλευράς του υπουργού Αμυνας ότι ελέγχει πλήρως την Κοινοβουλευτική του Ομάδα μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Καμμένου. Μετά το αρχικό «σοκ» και τις καταγγελίες περί σχεδίου ανατροπής της κυβέρνησης, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να ρίξει τους τόνους. Ομως στο παρασκήνιο η ανησυχία είναι έντονη. Ουδείς μπορεί με βεβαιότητα να αποκλείσει νέες «εκπλήξεις», καθώς το κλίμα για τους βουλευτές της συγκυβέρνησης είναι ιδιαίτερα βαρύ, όπως προκύπτει από το μπαράζ αποδοκιμασιών σε διάφορες πόλεις με αφορμή τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, ενώ ειδικά για τα προερχόμενα από τους ΑΝΕΛ στελέχη η πίεση είναι πολλαπλάσια: Αφενός επειδή θεωρητικά ακόμη τάσσονται κατά της λύσης της σύνθετης ονομασίας και αφετέρου επειδή με δεδομένη τη δημοσκοπική κατακρήμνιση του κόμματός τους βλέπουν τις προοπτικές επανεκλογής τους να εξανεμίζονται.

Ενδεικτικό των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί είναι το γεγονός ότι, κατά πληροφορίες, η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά αρνήθηκε να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στις προχθεσινές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση των Σερρών παρότι είναι εκλογική της περιφέρεια. Μάλιστα, τελικώς την αντικατέστησε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος, ως γνωστόν, αποδοκιμάστηκε.

Στο παρασκήνιο η κυβέρνηση ήδη συζητά για ενδεχόμενες «εφεδρείες» που θα της επέτρεπαν να διατηρήσει τη δεδηλωμένη στην περίπτωση νέων αποχωρήσεων. Στη συγκεκριμένη κατεύθυνση γίνεται μάλιστα ονομαστική αναφορά σε δύο ανεξάρτητους βουλευτές –έναν της περιφέρειας και έναν του Λεκανοπεδίου– αλλά και σε έναν ή δύο από την Κ.Ο. του Ποταμιού, στην οποία αναπτύσσονται φυγόκεντρες τάσεις που θεωρείται βέβαιο ότι θα εκδηλωθούν πλήρως το φθινόπωρο. Παράλληλα, σε αναζήτηση στηριγμάτων, μέσω παρασκηνιακών επαφών, φέρεται να βρίσκεται και ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος, που ενόψει των προσεχών εκλογών επιχειρεί να προσδώσει στους ΑΝΕΛ ένα περισσότερο «κεντρώο» προφίλ. Τα νέα δεδομένα στην πολιτική σκηνή καθιστούν, όμως, και μονόδρομο για την κυβέρνηση να υιοθετήσει μια στρατηγική ακραίας πόλωσης προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσει τη συσπείρωση της εκλογικής του βάσης: Είναι ενδεικτικό ότι στη δημοσκόπηση της Pulse (για τον ΣΚΑΪ), της περασμένης Πέμπτης, η Ν.Δ. κινείται πρώτη φορά καθαρά σε τροχιά αυτοδυναμίας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί το χαμηλό –της τάξης του 21,5%– ποσοστό του, μόνο και μόνο επειδή επιτυγχάνει μικρή αύξηση στη συσπείρωσή του, χωρίς να έχει ουσιαστικά κέρδη ούτε από τη συμφωνία των Πρεσπών ούτε από τις αποφάσεις του Eurogroup για το χρέος.

Οι εκλογές

Η τακτική αυτή, της πόλωσης, εκδηλώθηκε την περασμένη εβδομάδα με την προσπάθεια να εμφανιστεί η Ν.Δ. ότι παρέχει κάλυψη σε ακροδεξιά στοιχεία που επιχείρησαν να εισβάλουν στο γραφείο του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κωνσταντίνου Κατσίκη, ασχέτως εάν οι δράστες αποδείχθηκε τελικώς ότι ήταν μέλη του «Ρουβίκωνα». Επίσης, κατά πληροφορίες, θα γίνει προσπάθεια επαναφοράς στο προσκήνιο υποθέσεων όπως της Novartis.

Σε κάθε περίπτωση, το σκηνικό που διαμορφώνεται «καίει» σε πολύ μεγάλο βαθμό το σενάριο η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία. Ακόμη και εάν δεν υπάρξουν νέες απώλειες στη Βουλή, ο χρονικός της ορίζοντας φαίνεται ότι εξαντλείται τον Μάιο του 2019, με τη διεξαγωγή, ταυτόχρονα, των εθνικών εκλογών και των ευρωεκλογών. Οπως λέγεται, με το δημοσκοπικό προβάδισμα της Ν.Δ. να εμφανίζεται πλέον μη αναστρέψιμο, ο κ. Τσίπρας δεν θα διακινδυνεύσει μια σαφή ήττα στις ευρωεκλογές που θα δώσει πρόσθετη δυναμική στον Κυριάκο Μητσοτάκη ενόψει μιας νέας αναμέτρησης σε εθνικό επίπεδο λίγους μήνες αργότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή