Οι τράπεζες στις ΗΠΑ θα επιστρέψουν 170 δισ. δολάρια στους μετόχους

Οι τράπεζες στις ΗΠΑ θα επιστρέψουν 170 δισ. δολάρια στους μετόχους

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποσά ρεκόρ θα επιστρέψουν στους μετόχους τους οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ετήσιων δοκιμασιών αντοχής στις οποίες τις υποβάλλει η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα. Παράλληλα, η μοναδική τράπεζα που απέτυχε στις φετινές δοκιμασίες αντοχής ήταν η Deutsche Bank, γεγονός που μάλλον ανέμενε η αγορά. Οι τέσσερις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες, δηλαδή οι JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo και Citigroup, ανακοίνωσαν ότι θα επιστρέψουν στους μετόχους τους, μέσω μερισμάτων και επαναγοράς μετοχών, το συνολικό ποσό των 110 δισ. δολαρίων. Οι μετοχές τους ενισχύθηκαν, ενώ ακόμα και οι μετοχές των Goldman Sachs και Morgan Stanley, στις οποίες δεν επέτρεψε η Fed να αυξήσουν το ποσό που θα επιστρέψουν στους μετόχους τους, παρέμειναν σταθερές. Συνολικά, οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες θα επιστρέψουν στους μετόχους τους περίπου το 95% των κερδών τους, σύμφωνα με υπολογισμό της Fed, ή περίπου 170 δισ. δολάρια, όπως είχαν προβλέψει οι οικονομικοί αναλυτές. Το συνολικό ποσό είναι αυξημένο κατά περίπου 30 δισ. δολάρια σε σύγκριση με αυτό που είχαν μοιράσει οι τράπεζες πέρυσι. Η απόφαση της Fed να επιτρέψει στις τράπεζες να επιστρέψουν ποσό ρεκόρ στους μετόχους τους ανακούφισε τους επενδυτές μετά την υποχώρηση του δείκτη S&P 500 Financials επί 13 συναπτές συνεδριάσεις. Τις ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τραπεζικών δοκιμασιών αντοχής, περισσότερες από 20 τράπεζες ανακοίνωσαν με ποιον τρόπο θα ανταμείψουν τους μετόχους τους τα επόμενα τέσσερα τρίμηνα. Η Wells Fargo θα αυξήσει το ποσό που θα επιστρέψει στους μετόχους κατά 70%, στα 33 δισ. δολάρια, και η JPMorgan θα το ενισχύσει κατά 16%, στα 32 δισ. δολάρια. «Αυτό που βλέπουμε είναι πως τα μερίσματα θα αυξηθούν κατά περισσότερο από 30% κατά μέσον όρο», σχολίασε στο Bloomberg ο Μάρτι Μόσμπι, αναλυτής της Vining-Sparks IBG. Ωστόσο, η Fed απέρριψε και τα αρχικά σχέδια έξι τραπεζών, JPMorgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley, American Express, M&T Bank και Key Corp, για επιστροφή ακόμα υψηλότερων ποσών στους μετόχους τους. To δυσμενές σενάριο με το οποίο αξιολογήθηκε η αντοχή των τραπεζών ήταν φέτος πιο σκληρό από κάθε άλλη χρονιά και περιλάμβανε υποχώρηση των μετοχών κατά 65% και ύφεση της αμερικανικής οικονομίας έως και κατά 8,9%.

Η μοναδική τράπεζα που απέτυχε να περάσει τις δοκιμασίες αντοχής της Fed ήταν η αμερικανική θυγατρική της Deutsche Bank. Η Fed ανακοίνωσε πως εντόπισε «εκτεταμένες και κρίσιμες αδυναμίες στην πρακτική διαχείρισης ιδίων κεφαλαίων» της Deutsche Bank.

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα παρέθεσε αδυναμίες στη διαχείριση ρίσκου, ανάλυσης δεδομένων, αλλά και στη μεθοδολογία και στις εκτιμήσεις που χρησιμοποιεί η γερμανική τράπεζα ώστε να προβλέψει πώς θα συμπεριφερθεί αν βρεθεί υπό πίεση.

Το αποτέλεσμα αυτό σημαίνει ότι η Fed εξακολουθεί να είναι δυσαρεστημένη με την αμερικανική θυγατρική της DB, την οποία είχε εντάξει πέρυσι σε εμπιστευτικό κατάλογο με προβληματικές τράπεζες. «Η DB δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, οπότε η δοκιμασία πιθανότατα ισοδυναμεί με μικρή επίπληξη χωρίς σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις», σχολίασε ο Τομ Χάλετ, αναλυτής της Keefe, Bruyette & Woods.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή