Τα διλήμματα του Ζεεχόφερ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών τελείωσε, τα συμπεράσματα για το μεταναστευτικό δημοσιεύθηκαν και όλα τα βλέμματα στράφηκαν στον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας. Τι είπε ο Χορστ Ζεεχόφερ, ο πολιτικός που είχε απειλήσει να τορπιλίσει τον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό σε περίπτωση που οι «28» δεν ελάμβαναν μέτρα ακόμη μεγαλύτερου περιορισμού της μετανάστευσης; Απολύτως τίποτα.

Ο Ζεεχόφερ χθες δεν έκανε δηλώσεις, ενώ οι σύμβουλοί του υποστήριξαν ότι χρειάζεται πρώτα να ενημερωθεί διεξοδικά από τη Γερμανίδα καγκελάριο και εν συνεχεία να κρίνει. Αντιθέτως, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Αλεξάντερ Ντόμπριντ, ένας από τους σκληρότερους επικριτές της καγκελαρίου, εμφανίστηκε λαλίστατος και περιχαρής για την έκβαση των ευρωπαϊκών επαφών της.

Αυτό που ικανοποίησε περισσότερο τον Ντόμπριντ δεν ήταν οι διμερείς συμφωνίες της Γερμανίας με την Ισπανία και την Ελλάδα, αλλά το απόσπασμα από το κείμενο των συμπερασμάτων στο οποίο, σύμφωνα με τη δική του ανάγνωση, οι «28» αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Γερμανίας να εφαρμόσει δικά της, μονομερή μέτρα, αν χρειαστεί. «Βλέπω ότι το κείμενο προβλέπει ρητά ότι για την αποφυγή δευτερογενών μετακινήσεων μπορούν να ληφθούν μέτρα σε εθνικό επίπεδο», είπε ο Ντόμπριντ. Δευτερογενείς μετακινήσεις είναι ο τεχνικός όρος για τη μετακίνηση αιτούντων άσυλο από τη χώρα πρώτης υποδοχής (π.χ. την Ελλάδα) σε άλλες χώρες της ζώνης Σένγκεν (π.χ. τη Γερμανία).

Δημοτικότητα

Δεν είναι σαφές αν ο Ζεεχόφερ θα αποφασίσει να εφαρμόσει τα μέτρα αυτά (αυτόματες επιστροφές στα σύνορα) παρά την αντίθεση της καγκελαρίου, πυροδοτώντας οξεία κυβερνητική κρίση. Πάντως, τα μαντάτα από το βαρόμετρο του δεύτερου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης δεν είναι καλά για την ηγεσία του βαυαρικού κόμματος, η οποία θεωρούσε ότι θα κερδίσει πολιτικούς πόντους μέσω της διαμάχης. Τόσο η δημοτικότητα του Ζεεχόφερ όσο και του διαδόχου του στην πρωθυπουργία της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, υποχωρεί όχι μόνο στους κόλπους της ευρύτερης κοινής γνώμης αλλά και μεταξύ των υποστηρικτών τους. Τα αποτελέσματα αυτά, οι σαφείς παραινέσεις φορέων της οικονομικής ζωής της Γερμανίας για υπέρβαση της διαμάχης και η διεισδυτική παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας ίσως βαρύνουν στους χειρισμούς των Βαυαρών.

«Με απασχολούν το είδος και η οξύτητα της αντιπαράθεσης. Τα τραύματα που προκάλεσαν οι εκατέρωθεν δηλώσεις θα κλείσουν με δυσκολία», δήλωσε χθες ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. «Σε μια εποχή που πρέπει να ενισχύσουμε την αξιοπιστία της δημοκρατίας και των θεσμών της, μόνο ως διαφήμιση δεν εκλαμβάνονται όλα αυτά από τους πολίτες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή