Kίνδυνος στη Συρία για νέα ανθρωπιστική καταστροφή

Kίνδυνος στη Συρία για νέα ανθρωπιστική καταστροφή

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Για επικείμενη ανθρωπιστική καταστροφή κάνει λόγο ανώτατο στέλεχος του ΟΗΕ, ύστερα από τη φυγή περισσοτέρων από 120.000 αμάχων μετά την επίθεση κυβερνητικών στρατευμάτων στην πόλη Ντερά στη ΝΔ Συρία. Η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία επέλαση των στρατιωτικών δυνάμεων του καθεστώτος Ασαντ έχει οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στα σύνορα της Συρίας με την Ιορδανία, αλλά και στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν. Ισραήλ και Ιορδανία, που φιλοξενούν 650.000 Σύρους πρόσφυγες, προειδοποίησαν χθες ότι δεν θα επιτρέψουν την είσοδο άλλων προσφύγων στο έδαφός τους.

Στο μεταξύ, το ζήτημα του πολέμου στη Συρία θα συζητήσουν λεπτομερώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ, κατά την πρώτη τους σύνοδο κορυφής στις 16 Ιουλίου στο Ελσίνκι. Η συνάντηση έχει προκαλέσει την ανησυχία ορισμένων συμμάχων των ΗΠΑ, οι οποίοι επιθυμούν να απομονώσουν διπλωματικά τη Ρωσία. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το θέμα της Συρίας θα συζητηθεί εκτενώς», είπε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Την ίδια ώρα, για τον κίνδυνο αποκλεισμού χιλιάδων Σύρων αμάχων στην περιοχή της Ντερά, μεταξύ εχθρικών πυρών, έκανε χθες λόγο ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για Θέματα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Ζεΐντ Ραντ αλ Χουσεϊνί. «Η πραγματική ανησυχία μας αφορά επανάληψη των εξελίξεων στη Γούτα, με ανάλογη αιματοχυσία και απώλειες αμάχων, που θα βρεθούν πολιορκημένοι ανάμεσα σε συριακά κυβερνητικά στρατεύματα, ανταρτικές ομάδες και μαχητές του Ισλαμικού Κράτους», είπε ο κ. Αλ Χουσεϊνί.

Συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, που υποστηρίζονται από τη ρωσική πολεμική αεροπορία, έχουν στρέψει την προσοχή τους στα νοτιοδυτικά της χώρας, έχοντας καταπνίξει τους τελευταίους ανταρτικούς θυλάκους, όπως αυτόν της ανατολικής Γούτα, κοντά στη Δαμασκό.

Σε χθεσινό ρεπορτάζ της, η κρατική τηλεόραση της Συρίας εμφάνισε κατοίκους της Ντερά να γιορτάζουν την άφιξη κυβερνητικών δυνάμεων στην περιοχή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή