Στη Ν.Δ. μετρούν κέρδη από τις Πρέσπες

Στη Ν.Δ. μετρούν κέρδη από τις Πρέσπες

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λένε ότι κερδίζει αυτός που ξέρει πότε να πολεμήσει και πότε να μην πολεμήσει. Ο «πόλεμος» που κήρυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη συμφωνία των Πρεσπών –με ορόσημο την πρόταση δυσπιστίας, αλλά και προ ημερών το «δεν ψηφίζω ούτε ως αντιπολίτευση ούτε ως κυβέρνηση»– αποτελεί κοινή πεποίθηση στον τρίτο όροφο της Πειραιώς ότι είναι μια στρατηγική που «βγήκε»: η κυβερνητική πλειοψηφία και δη οι ΑΝΕΛ φυλλορροούν, την ώρα που η Ν.Δ. διευρύνει το δημοσκοπικό της προβάδισμα και η κυβέρνηση εισπράττει τη δυσφορία της κοινής γνώμης.

Είναι διάχυτη η αίσθηση στην Πειραιώς ότι η Ν.Δ. καθόρισε την ατζέντα με τη στάση της, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να στρέψει την προσοχή σε άλλα θέματα, είτε αυτά αφορούν τα «φαντάσματα» περί αποστασίας ή την ατζέντα της οικονομίας και της επιστροφής στην κανονικότητα. Είτε έτσι είτε αλλιώς, στην Πειραιώς θεωρούν ότι πέτυχαν αυτό ακριβώς που ήθελε να αποφύγει η κυβέρνηση: το ερώτημα για το αν αν έχει ή όχι την εξουσιοδότηση για την υπογραφή της συμφωνίας. Υπό αυτό το πρίσμα, μεγαλύτερη σημασία έχει το μετά της πρότασης δυσπιστίας, παρά το τι συνέβη στην ψηφοφορία εκείνης της βραδιάς. Κι αυτό, διότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να καταστήσει τη Ν.Δ. «συνένοχη εκ των υστέρων» απέτυχε. Και αντ’ αυτού, καθίσταται σαφές ότι τώρα η κυβέρνηση υφίσταται το πολιτικό κόστος, αλλά και τις συνέπειες για την κυβερνητική πλειοψηφία μιας ψηφοφορίας για το Σκοπιανό στη Βουλή.

Μάλιστα, στον τρίτο όροφο της Πειραιώς θεωρούν ότι κρίσιμης σημασίας ήταν η ακόμα σαφέστερη θέση που έλαβε ο πρόεδρος της Ν.Δ. την περασμένη Δευτέρα, όταν ξεκαθάρισε μέσω της συνέντευξής του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι τη συμφωνία για το Σκοπιανό δεν πρόκειται να την ψηφίσει ούτε ως αρχηγός της αντιπολίτευσης ούτε ως πρωθυπουργός μιας δικής του κυβέρνησης. Κι αυτό, όπως το έθετε συνεργάτης του, επειδή «κατέστησε σαφές ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται να στηρίξει αυτή τη συμφωνία ούτε τώρα ούτε μετά». Η επισήμανση έχει τη σημασία της, καθώς στην Πειραιώς δεν θεωρούν τυχαία τα όσα συνέβησαν στις τάξεις των ΑΝΕΛ μετά τη Δευτέρα. Κι αυτό, διότι υπάρχει η εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός άφησε να εννοείται στον κυβερνητικό εταίρο και τους βουλευτές του ότι θα έθετε ζήτημα ψήφισης της συμφωνίας με 180 βουλευτές. Από την ώρα, όμως, που ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν ψηφίζει, καθίσταται σαφές ότι η συμφωνία για το Σκοπιανό δεν μπορεί να περάσει από αυτή τη Βουλή, έλεγαν στην Πειραιώς. Δεδομένης της σκληρής γραμμής που υιοθέτησε ο πρόεδρος της Ν.Δ., οι ΑΝΕΛ δεν μπορούν πλέον να ψηφίσουν. Για τη Ν.Δ. το κέρδος, πέρα από το δημοσκοπικό, ήταν να αποκρούσει τα τυχόν εκ δεξιών μορφώματα.

Αν η πρόκληση μεγαλύτερου πανικού στο κυβερνητικό σχήμα είναι το ένα κέρδος από τη στρατηγική «σκληρού ροκ» που ακολούθησε ο κ. Μητσοτάκης, η άνοδος στις δημοσκοπήσεις είναι το δεύτερο και ακόμα πιο κρίσιμο. Η τελευταία δημοσκόπηση της Pulse δεν απεικονίζει μόνο άνοιγμα της ψαλίδας, αλλά και μια κρίσιμη πτυχή: οι μισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνούν με τη συμφωνία των Πρεσπών, όπερ μεθερμηνευόμενον ότι το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι πραγματικό και μεγάλο (από τη μέτρηση της Pulse προκύπτει ότι το 40% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει αρνητική τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ το 32% θεωρεί αρνητική και την απόφαση του Eurogroup). Και αυτό χωρίς να υπολογίσει κανείς τις απευθείας μετακινήσεις ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Ν.Δ. που καταγράφει το τελευταίο κύμα μετρήσεων.

Η αυτοδυναμία

Ιδιαίτερα στέκονται στην Πειραιώς στο 34% που έδωσε στη Ν.Δ. η μέτρηση της Pulse –το υψηλότερο ποσοστό που έχει δώσει η εν λόγω εταιρεία– καθώς αποτελεί ποσοστό αυτοδυναμίας με περισσότερες από 160 έδρες. Ο αντίκτυπος του Σκοπιανού διευρύνεται, ενώ την ίδια ώρα στην Πειραιώς διαβάζουν τις απευθείας μετακινήσεις ψηφοφόρων από το κυβερνών κόμμα και ως απόδειξη ότι η «υποτιθέμενη», όπως έλεγαν, επιστροφή στην κανονικότητα και η στροφή προς το Κέντρο, δεν πείθει ούτε τον άλλοτε κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ που πλέον τον εγκαταλείπει.

Οι «πρόθυμοι»

Ποιος θα ψηφίσει, εντέλει τη συμφωνία για το Σκοπιανό, εφόσον οι ΑΝΕΛ δεν θα τη στηρίξουν; Το ερώτημα απασχολεί εξίσου έντονα και την αξιωματική αντιπολίτευση για λόγους που άπτονται της πιθανότητας να «πέσει» η κυβέρνηση από τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και σε ό,τι αφορά τους τυχόν «προθύμους» και τον διεμβολισμό του Κέντρου που επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας. Στη Ν.Δ. επιμένουν ότι ψήφος στη συμφωνία είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. «Οσοι επιχειρήσουν να βάλουν πλάτη, θα στηρίζουν μια κυβέρνηση που έχει τελειώσει. Αν θέλουν, ας το κάνουν», έλεγαν χαρακτηριστικά στην Πειραιώς. Υπό αυτό το πρίσμα, ερώτημα παραμένει και για τη Ν.Δ. τι θα πράξει το Ποτάμι. Στην Πειραιώς δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας για το τι θα σημαίνει θετική ψήφος στο Σκοπιανό – «είναι σαν να επιβραβεύεις και να δίνεις ανάσα ζωής και παραμονής στην εξουσία μιας κυβέρνησης που παραπαίει», έλεγαν. Πάντως, είναι βέβαιο ότι εξελίξεις που αφορούν το Ποτάμι θα επιταχύνουν και την ένταξη στελεχών του στη Ν.Δ. Υπό τον όρο, πάντα, επιμένει η Πειραιώς, ότι δεν θα πρόκειται για «μεταγραφές» βουλευτών (και άρα, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η ανεξαρτητοποίησή τους).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή