Το δενδρόσπιτο της Βουρβουρούς που κρύβει υψηλή γαστρονομία

Το δενδρόσπιτο της Βουρβουρούς που κρύβει υψηλή γαστρονομία

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν αυτό που ζήλευα περισσότερο ως παιδί χαζεύοντας αμερικανικές ταινίες. Το δενδρόσπιτο στην πίσω αυλή των σπιτιών, χωνεμένο στα κλαδιά του δέντρου, με μοναδική πρόσβαση μια ετοιμόρροπη ξύλινη σκάλα. Καταφύγιο και ορμητήριο μαζί, ήταν το μέρος όπου οι ήρωες σκαρφάλωναν για να απομονωθούν, να παίξουν, να καταστρώσουν σχέδια. Πόσο ζήλευα αυτό το σύμπαν, τόσο κοντά αλλά και τόσο μακριά από τον γνωστό κόσμο, τους γονείς, τα μαθήματα, τις υποχρεώσεις.

Ας μην πούμε ακριβώς πόσα, πάντως… κάμποσα χρόνια αργότερα, την προηγούμενη Κυριακή, στη Βουρβουρού στη Σιθωνία Χαλκιδικής, το όνειρο αυτό εκπληρώθηκε – και μάλιστα στην υπερβολή του. Καθισμένη αναπαυτικά σε ένα πραγματικό δενδρόσπιτο, βλέποντας μπροστά μου τον ήλιο να πέφτει αργά στη θάλασσα, απόλαυσα ένα από τα καλύτερα δείπνα της ζωής μου. Καλή νεράιδα, η Αλεξάνδρα Ευσταθιάδου, ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Ekies All Senses Resort, εκεί όπου λειτουργεί το Treehouse, ένα λιλιπούτειο εστιατόριο 12 θέσεων στη φιλόξενη αγκαλιά ενός ψηλού, γεροδεμένου πεύκου (σχέδιο των CTRLZAK, που εμπνεύστηκαν από το οικοσύστημα της περιοχής). Η πριβέ διάστασή του, το μοναδικό setting και φυσικά τα μαγικά του βραβευμένου σεφ Δημήτρη Παμπόρη στην κουζίνα έχουν μετατρέψει τα τελευταία χρόνια τη Βουρβουρού σε γαστρονομικό προορισμό.

Το δενδρόσπιτο της Βουρβουρούς που κρύβει υψηλή γαστρονομία-1

Η πριβέ διάσταση του Treehouse, το μοναδικό setting και φυσικά τα μαγικά του βραβευμένου σεφ Δημήτρη Παμπόρη στην κουζίνα έχουν μετατρέψει, τα τελευταία χρόνια, τη Βουρβουρού σε γαστρονομικό προορισμό.

Εμείς βρεθήκαμε εκεί την Κυριακή για καλό σκοπό. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το Treehouse φιλοξενεί την εκδήλωση Cooking for Charity, μια ιδέα του Δημήτρη Παμπόρη, την οποία, όπως με ό,τι συμβαίνει στο Ekies, «συζητήσαμε όλοι μαζί ένα πρωί κάτω από το δενδρόσπιτο», σύμφωνα με την Αλεξάνδρα. Στη διάρκεια του καλοκαιριού, το εστιατόριο θα υποδεχθεί τρεις εκλεκτούς σεφ, οι οποίοι θα αναλάβουν την κουζίνα για δύο βραδιές ο καθένας, παρουσιάζοντας ένα ξεχωριστό menu degustation. Οπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, μέρος των εσόδων της διοργάνωσης θα διατεθούν στο «Μπορούμε», την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που «διασώζει» φαγητό και τρόφιμα από όλους τους πιθανούς δωρητές και τα προσφέρει, μέσω κοινωφελών φορέων, στους ανθρώπους που βρίσκονται σε επισιτιστική ανασφάλεια. Η επιλογή της οργάνωσης δεν ήταν εντελώς τυχαία. Η Αλεξάνδρα Ευσταθιάδου και ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, συνιδρυτής του «Μπορούμε», είναι φίλοι, παρέα περνούσαν ως παιδιά τα καλοκαίρια τους στη Βουρβουρού. «Από τότε υπήρχε αυτό το δενδρόσπιτο, φυσικά σε πολύ διαφορετική μορφή. Πάντα καθόμασταν στη σκιά του και σκαρφαλώναμε πάνω του», θυμάται η κ. Ευσταθιάδου.

Το δενδρόσπιτο της Βουρβουρούς που κρύβει υψηλή γαστρονομία-2

Χοιρινό iberico με πουρέ αρακά, κανθαρέλες και κεράσια τουρσί.

Την προηγούμενη Κυριακή και Δευτέρα, τα ηνία του δενδρόσπιτου είχε αναλάβει, ως πρώτος καλεσμένος, ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης, σεφ και ιδιοκτήτης του CTC στην Αθήνα, σε μια εκδήλωση που έγινε πολύ γρήγορα sold out. Θα θυμόμαστε για καιρό το χοιρινό iberico με πουρέ αρακά, κανθαρέλες και κεράσια τουρσί, όπως και τη σούπα με αστακό, καλαμπόκι, περγαμόντο και τρούφα, αλλά και εν γένει ολόκληρη την αλληλουχία των συνολικά δέκα πιάτων που έμοιαζε όλα να έχουν τον σκοπό τους, μια ορχήστρα από γεύσεις και αρώματα. Το γνωστό περιπαικτικό στυλ του μάγειρα στην κουζίνα μετατρέπεται σε ωραία δημιουργική τρέλα.

Κιόρογλου και Μποτρίνι

Τη σκυτάλη αναλαμβάνει στις 21 και 22 Ιουλίου ο Γιάννης Κιόρογλου, σεφ του εστιατορίου La Guérite στο Ile Sainte-Marguerite στις Κάννες (μεταξύ άλλων), ενώ το Cooking for Charity κλείνει στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου με τον πολυβραβευμένο Εκτορα Μποτρίνι. Αξίζει κάποιος να βρεθεί στο Ekies σε κάποιο από τα επόμενα events –ή και ανεξάρτητα– για να δοκιμάσει τη βαθιά «ματιά» του Παμπόρη πάνω στην ελληνική παράδοση, στο Treehouse ή το à la carte εστιατόριο Bubo. Οπως και να το δεις, σαν τη Βουρβουρού δεν έχει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή