Το Κονκλάβιο (01/07/2018)

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο θίασος και τα «σκιάχτρα»

Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα και αυτό βγαίνει στον κόσμο… Είθισται να το λένε μέλη θιάσου, ειδικά όταν ο ένας τρώει τα σωθικά του άλλου. Κάπως έτσι, αλλά με μεγάλη δόση δράματος, εκτυλίχθηκαν τα πράγματα βράδυ της Πέμπτης στο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών που άρχισε στις 8 και κατέληξε –χωρίς θύματα– γύρω στις 5 παρά 20 τα ξημερώματα της Παρασκευής. Γύρω στις 3 τα ξημερώματα, ωστόσο, παρ’ ολίγον να υπάρξει κατάρρευση. Εκεί συνέδραμε τα μέγιστα, μάλλον από άγνοια κινδύνου, ο Τζουζέπε Κόντε. Οπως το έθεσε βαθύ λαρύγγι μου, προφανώς μη έχοντας συναίσθηση για το ποιους έχει απέναντι και νομίζοντας ότι θα τους σκιάξει, είπε κάτι του τύπου «εγώ είμαι καθηγητής Δικαίου»…

Κροκόδειλοι και εργάτες

Στο άκουσμα της αποστροφής του Κόντε, τα μαχαίρια βγήκαν από τα θηκάρια. Ή, μάλλον, όπως το βίωσε αυτόπτης μάρτυρας, «ο ένας μετά τον άλλο οι κροκόδειλοι άρχισαν να δαγκώνουν». Ο Δανός Λαρς Ράσμουσεν αντέδρασε έντονα, λέγοντας στον Ιταλό «εσύ μας λες ότι είσαι καθηγητής. Κι εγώ είμαι εργάτης!» (σ.σ. είχε σχέσεις με συνδικάτα). Ατάκα στην παράσταση είχε και ο Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος αντί να μιλήσει δημοσίως για την παλιά του δουλειά, αρκέστηκε σε ένα «κι εγώ ήμουν πυροσβέστης»… Περιττό να προσθέσω ότι το σχόλιο προκάλεσε θυμηδία σε αρκετούς από τους συμμετέχοντες.

Αργυρό μετάλλιο

Στο μεταξύ, γίνονταν 20λεπτα διαλείμματα για διαβουλεύσεις των ηγετών με τους συνεργάτες τους, οι οποίοι πληροφορούμαι ότι παραπλεύρως, αφού είδαν τον αγώνα Μουντιάλ Βελγίου – Αγγλίας, δοκίμαζαν τις αντοχές τους στην καφεΐνη (και όχι μόνο). Οσο για τις διμερείς συναντήσεις των ηγετών, έτερος αυτόπτης μάρτυρας μου μετέφερε ότι οι διάδρομοι της Συνόδου Κορυφής θύμιζαν Πολεμικό Συμβούλιο. Εξάλλου, μου λένε ότι οι ηγέτες μπαίνοντας ήξεραν ότι θα ξενυχτούσαν. Πηγή μου στις Βρυξέλλες επιμένει ότι η Ευρώπη αποζητεί το δράμα όταν μια κρίση βρίσκεται στην κορύφωση, ώστε μετά να μπορούν να δηλώσουν όλοι νικητές. Οπως και έγινε. Σε πολλούς θύμισε το δράμα μετά το δημοψήφισμα του 2015. Βέβαια, το σχόλιο των συμμετεχόντων ήταν ότι η νύχτα της 13ης Ιουλίου πήρε το χρυσό μετάλλιο, ενώ της Πέμπτης το αργυρό. Δεν είναι και λίγο.

Ο,τι δηλώσεις…

Πού βρέθηκε στην κορύφωση του ευρωπαϊκού δράματος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας; Διακριτικά ο πρωθυπουργός στάθηκε στο πλευρό του Εμανουέλ Μακρόν, του Πέδρο Σάντσεθ και του Μαλτέζου Τζόζεφ Μούσκατ. Κοινώς, με τους… ευρωσοσιαλιστές του Νότου. Θα μου πείτε, είναι ο Μακρόν σοσιαλιστής; Οχι, αλλά οι σοσιαλιστές τον κάνουν παρέα… Εχω την εντύπωση ότι εσχάτως στην Ευρώπη ισχύει ό,τι και στην Ελλάδα: ό,τι δηλώσεις είσαι…

Τους βλέπουν…

Στο μικροσκόπιο της Πειραιώς βρίσκεται η ΕΡΤ. Στο επικοινωνιακό επιτελείο υφίστανται το μαρτύριο της καθημερινής παρακολούθησης των δελτίων ειδήσεων για να έχουν πλήρη εικόνα για το τι «έπαιξε» (αν έπαιξε) και σε ποια σειρά. Προ ημερών, εξάλλου, το σχετικό δελτίο παρακολούθησης δημοσιοποιήθηκε με αιχμές προς την ΕΡΤ. Πληροφορούμαι, δε, ότι στη συνάντηση που είχαν πρόσφατα η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και ο Κωνσταντίνος Ζούλας με το ΕΣΡ, ενημερώθηκαν ότι η ΕΡΤ είναι το μόνο κανάλι που καθυστερεί να στείλει τους χρόνους που δίνει στα κόμματα, εξ ου και εκτιμώ ότι η Ν.Δ. θα επανέλθει. Αν δεν υπάρξει συμμόρφωση της ΕΡΤ, η κεντρική εισήγηση στον Μητσοτάκη είναι η ΕΡΤ να κάνει προπαγάνδα χωρίς τη βοήθεια της Ν.Δ. μέχρι τις εκλογές. Και ο νοών νοείτω.

Ερχεται ο νέος Φούχτελ

Θυμάστε τον περίφημο Γιόαχιμ Φούχτελ; Υπήρξε επί σειράν ετών ο εντεταλμένος της καγκελαρίου για την ελληνογερμανική συνεργασία σε επίπεδο δήμων και περιφερειών. Οι επαφές και οι επισκέψεις του ελληνοποιημένου «Φούχτελου» για όσους τον γνώριζαν, άφησαν εποχή. Η αλλαγή στις ισορροπίες του νέου κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία, του στέρησαν την εν λόγω θέση. Τον αντικατέστησε ο Νόρμπερτ Μπάρτλε, ο νέος υφυπουργός στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (τμήμα του οποίου είναι η ελληνογερμανική συνέλευση). Το αναφέρω επειδή πληροφορούμαι ότι ο Μπάρτλε επισκέπτεται οσονούπω την Αθήνα.

Πρόσκληση από τον καγκελάριο

Στη Βιέννη, κατόπιν πρόκλησης του Σεμπάστιαν Κουρτς, θα βρεθεί στις 15 Ιουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν χρειάζεται να αναφέρω ότι ο νεαρός καγκελάριος που θεωρείται ανερχόμενο αστέρι στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. και σκοπεύει να το γιορτάσει δεόντως (προκαλώντας ρίγη σε πολλούς στην Ευρώπη). Ακούω ότι το event είναι αρκετά «σφιχτό» και παρουσιάζεται ως μια μίνι σύναξη της νέας γενιάς πολιτικών της οικογένειας του ΕΛΚ που βρίσκονται στα κέντρα λήψης αποφάσεων, προκειμένου να συζητήσουν στρατηγικές για την Ευρώπη. Pas mal?

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή