Το «ημερολόγιο» ενός απεσταλμένου

Το «ημερολόγιο» ενός απεσταλμένου

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτοήρθε στην Ελλάδα το 2014. Δημοσιογράφος για την κρατική ραδιοτηλεόραση της Ελβετίας, ο Φράνκο Μπατέλ επέστρεψε έκτοτε επτά φορές για ρεπορτάζ. Θυμάται με απίστευτες λεπτομέρειες όλες τις συναντήσεις που είχε αυτά τα χρόνια της κρίσης: κυρίως αυτά που τον πόνεσαν – ιστορίες ανθρώπων που βρέθηκαν σε πραγματική απόγνωση, ή τα όσα τον είχαν εκπλήξει, όπως για παράδειγμα η άνεση με την οποία η ιδιοκτήτρια του σπιτιού όπου έμεινε για έναν μήνα τον ενημέρωνε πως δεν θα του έκοβε απόδειξη γιατί «δεν δηλώνει το ενοίκιο».

Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε και πάλι στην Ελλάδα. Οι ακροατές του, έχοντας ακούσει τον Πιερ Μοσκοβισί να μιλάει για το «τέλος της κρίσης», θεωρητικά θα περίμεναν εορτασμούς για το τέλος των μνημονίων. Ο ίδιος, γνωρίζοντας καλά τα προβλήματα της χώρας δεν ήταν τόσο αισιόδοξος – αλλά εκεί που πραγματικά έπεσε από τα σύννεφα ήταν όταν πρωτοάκουσε τι είχε συμφωνηθεί σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα για τα επόμενα χρόνια. «Αρχικά θεώρησα πως δεν είχα καταλάβει καλά, πλέον όμως πιστεύω πως πρόκειται για ένα πραγματικά κακό αστείο», εξηγεί στην «Κ». Ερχόμενος εδώ, μίλησε με πολιτικούς αναλυτές και οικονομολόγους από όλο το πολιτικό φάσμα και όπως λέει, όλοι συμφώνησαν πως οι στόχοι αυτοί δεν μπορούν να επιτευχθούν. «Εκτός βέβαια και εάν όπως μου είπε ένας οικονομολόγος, ιδεολογικά προσκείμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, βρεθεί στην Αθήνα πετρέλαιο», λέει γελώντας σπεύδοντας να τονίσει πως και ο οικονομολόγος αστειευόταν.

Την περασμένη Τετάρτη ξεκίνησε νωρίς για την Αίγινα. Η ψαραγορά του νησιού ήταν άδεια – δεν ήταν τόσο η ώρα αλλά η ημερομηνία: τις τελευταίες ημέρες του μήνα σπάνια μένουν χρήματα για πολυτέλειες όπως ψάρι, του εξήγησε η Γιάννα Σώρρου που με τον σύζυγό της Κυριάκο Τζινιέρη στέλνουν ψάρια στα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας και έτσι έχουν αντέξει στην κρίση. Εκεί δίπλα συνάντησε και τον Παναγιώτη Μούρτζη που έχει φτιάξει ένα από τα πιο όμορφα μαγαζιά του νησιού με προϊόντα φιστικιού. Οι περισσότεροι συνομήλικοί του ήδη βρίσκονταν στο καφενείο του λιμανιού για τον πρώτο καφέ της ημέρας. Και εκείνος, όπως εξήγησε στον Φράνκο, θεωρούσε πάντα πως σε αυτή την ηλικία θα «κατέβαζε ταχύτητες», αλλά πλέον για να τα βγάλει πέρα δουλεύει περισσότερο και από όταν ήταν 20 χρόνων. Βλέποντας τις προσεγμένες συσκευασίες των προϊόντων ο Φράνκο θεώρησε δεδομένο πως o κ. Μούρτζης θα ήταν επιχειρηματικά εξωστρεφής και θα πουλούσε εάν όχι στο εξωτερικό σίγουρα στην υπόλοιπη Ελλάδα. «Θα το θέλαμε και αυτό θα ήταν το λογικό, αλλά με τους φόρους που πληρώνουμε δεν γίνεται να αναπτυχθούμε, προσπαθούμε απλά να επιβιώσουμε», του εξήγησε.

Το «ημερολόγιο» ενός απεσταλμένου-1

Ο Κυριάκος Τζινιέρης  (δεξιά), στην Ψαραγορά της Αίγινας, ήταν ένας από τους πολλούς επαγγελματίες που συνάντησε ο Φράνκο Μπατέλ στο νησί.

Πίσω στην Αθήνα, ο Φράνκο άκουσε με έκπληξη μια επιχειρηματία να του εξηγεί πως αποφάσισε να μετακομίσει στην Κύπρο, όπου βρήκε σταθερή και πολύ χαμηλότερη φορολογία. Το 2017, οι υποχρεώσεις της προς το ελληνικό κράτος ξεπερνούσαν το 70% του εισοδήματός της. Ο Φράνκο μην μπορώντας να το πιστέψει, επισκέφτηκε κάποιον που ειδικεύεται σε θέματα φορολογίας και επιβεβαίωσε τα νούμερα. «Ουσιαστικά, μου εξήγησαν πως πλέον δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για κάποιον ελεύθερο επαγγελματία να κόψει απόδειξη, ούτε όμως και από τον πελάτη να ζητήσει. Και είναι κρίμα γιατί χάθηκε η ευκαιρία να αντιμετωπίσετε αυτό το χρόνιο πρόβλημα. Επέλεξαν την εύκολη λύση – αυτή της υψηλής φορολογίας». Και αυτό, όταν όλοι οι συνομιλητές του είχαν να μοιραστούν από μια ιστορία για το πώς όλες οι υπηρεσίες του κράτους έχουν χτυπηθεί ανεπανόρθωτα από την κρίση.

Η Υγεία

Στο Αττικό Νοσοκομείο ο Μάνος Καπετανάκης, ο χειρουργός που θα συναντούσε, καθυστέρησε λίγο στο ραντεβού τους – ήταν στο αμφιθέατρο προσπαθώντας να εξασφαλίσει τα όσα χρειαζόταν η ομάδα του για τα χειρουργεία του μήνα. «Τα πράγματα, όπως μου είπε, έχουν λίγο καλυτερεύσει, αλλά συνεχίζουν να τα βγάζουν πέρα με ελάχιστους πόρους και μεγάλη γραφειοκρατία», σημειώνει ο Φράνκο. Επιπλέον, με 40% μείωση στον προϋπολογισμό, έχουν δει τεράστια αύξηση στους ασθενείς που δεν μπορούν να πληρώσουν πλέον ιδιωτική ασφάλεια. Αυτό όμως που προβληματίζει την ομάδα περισσότερο είναι ότι οι καλύτεροι φοιτητές αλλά και νέοι γιατροί συνεχίζουν να φεύγουν: «Δεν είναι ότι επιζητούν καλύτερες απολαβές, αλλά νιώθουν πως εδώ δεν έχουν μέλλον. Η αγωνία στην κλινική είναι πως θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο κενό όταν οι έμπειροι γιατροί συνταξιοδοτηθούν».

Παρ’ όλα αυτά ο κ. Καπετανάκης του μίλησε με αισιοδοξία για τις προσπάθειές τους να αντεπεξέλθουν στα νέα δεδομένα και αυτό ήταν ίσως που έδωσε πραγματική ελπίδα στον Φράνκο – το μεράκι που συνάντησε όχι μόνο σε εκείνον που μιλούσε για το νοικοκύρεμα της κλινικής σαν να μιλούσε για το σπίτι του, αλλά και στον κ. Παναγιώτη που με περηφάνια του έδειχνε τα γλυκά που είχε φτιάξει η γυναίκα του, στον Κυριάκο και τη Γιάννα που με καμάρι του έδειχναν «τα πιο φρέσκα ψάρια της Ευρώπης», τη Νεκταρία στο λιμάνι της Αίγινας που χαίρεται να ξεναγεί τους τουρίστες στο πλωτό μανάβικό της. «Ολοι τους έχουν υποφέρει από την κρίση και όμως αγαπάνε αυτό που κάνουν, πονάνε τη χώρα», εξηγεί. «Γλιτώσατε από τα χειρότερα, ωριμάσατε και αυτό μπορεί να κάνει έναν λαό πραγματικά δυνατό. Οπότε, παρά τις δυσκολίες που προφανώς υπάρχουν, φεύγω με μεγαλύτερη σιγουριά και αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή