Τα παλιά κόλπα είναι τα καλύτερα

Τα παλιά κόλπα είναι τα καλύτερα

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνηθίζεται στις ταχυδακτυλουργικές παραστάσεις. Να επαναλαμβάνονται τα δοκιμασμένα, παλιά, κόλπα. Επειδή απαιτούν εντατική προετοιμασία, ακρίβεια στις κινήσεις, είναι σταθερό μέρος των παραστάσεων. Την πρακτική ταχυδακτυλουργών θύμιζε χθες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας όταν ανήγγειλλε ότι οι συντελεστές ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου δεν θα αυξηθούν αύριο. Στη Χίο, στη Λέσβο, στη Σάμο, στην Κω και στην Λέρο, θα συνεχίσουν να ισχύουν οι συντελεστές ΦΠΑ 17% και 9%, παρότι η πλειοψηφία της Βουλής ψήφισε την αύξησή τους.

Η «θεαματική» ανακοίνωση μάλιστα έγινε με την αλαζονική εξαγγελία ότι «όσο διαρκεί η μεταναστευτική κρίση και όσο είμαι εγώ πρωθυπουργός –και απ’ ό,τι φαίνεται και τα δύο θα διαρκέσουν πολύ– δεν θα υπάρξει άνοδος στο ΦΠΑ στα νησιά». Κατάφερε με μία πρόταση, να προεξοφλήσει όχι μόνο τη συνέχιση της μεταναστευτικής κρίσης αλλά και τη λαϊκή βούληση στις επόμενες εκλογές.

Επιπλέον, κατάφερε να λύσει ένα πρόβλημα που ο ίδιος δημιούργησε καθώς η δημοσιονομική ωφέλεια από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά αυτά δεν ήταν περισσότερα από 30 εκατ. και προφανώς γι’ αυτό οι εταίροι συμφώνησαν.

Το θέμα είχε προτεραιότητα στην πολιτική αντιπαράθεση και ρητορική τα προηγούμενα χρόνια. Πάντα ήταν από τα αγαπημένα κόλπα. Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στο διάγγελμά του τον Δεκέμβριο του 2016 είχε αναγγείλει ότι κατάφερε τη «μείωση του ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου που έχουν χτυπηθεί από την προσφυγική κρίση». Μετά μάθαμε ότι η μείωση αυτή είχε περιορισμένη διάρκεια, οπότε η προπαγάνδα αναβαθμίστηκε. Το «παλαιό καθεστώς» κατηγορήθηκε ότι είχε αναλάβει σχετικές δεσμεύσεις κι άρα δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι η «διευθέτηση» του φορολογικού καθεστώτος στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου περιλαμβανόταν στις δεσμεύσεις που είχε υπογράψει ο Ελληνας πρωθυπουργός ύστερα από 17ωρη διαπραγμάτευση τον Ιούλιο του 2015.

Ταυτόχρονα, όμως, ήταν μία ακόμη ευκαιρία στον υπουργό Αμυνας και πρόεδρο των ΑΝΕΛ Π. Καμμένο για ηρωικές δηλώσεις. Χαρακτήρισε, τον Μάιο του 2016, «εγκληματική και αντισυνταγματική» την αύξηση ΦΠΑ στα νησιά, χωρίς να τον ενοχλεί ότι την ψήφισε. Τον επόμενο μήνα, αποκάλυψε ότι έφθασε «σε σημείο να παραιτηθεί» γιατί τα πράγματα είναι σοβαρά καθώς «μία από αυτές τις κόκκινες γραμμές είναι το θέμα ΦΠΑ στα νησιά». Πρόσθεσε μάλιστα πως εάν ο κάτοικος του νησιού «χάσει το προνόμιο του χαμηλού ΦΠΑ θα προκληθεί να κάνει αυτό που κάνει για τις ιατρικές υπηρεσίες, να παίρνει το καράβι το πρωί και να πάει να ψωνίζει απέναντι. Θα διαλυθούν οι τοπικές αγορές και θα κλείσουν τα νησιά».

Ευτυχώς, δεν χάθηκαν τα νησιά μας, γιατί βρέθηκε η λύση. Κανείς δεν σκέφθηκε νωρίτερα να μη δημιουργηθεί το πρόβλημα, διατηρώντας τους χαμηλούς συντελεστές; Είπαμε, είναι καλύτερο να γίνει το δοκιμασμένο κόλπο και να ενθουσιαστούν οι θεατές. Ηδη σχεδιάζεται η συνέχεια ώστε να μείνει ζωντανό το ενδιαφέρον. Εφευρέθηκε το μεταφορικό ισοδύναμο. Κάθε οικογένεια νησιωτών θα εισπράττει κι ένα ποσό για να ταξιδεύει.

Ετσι προχωρoύν τα πράγματα· με μισές αλήθειες και ολόκληρα προσχήματα. Με εντυπωσιακές προφάσεις, ώστε να παριστάνουν κάποιοι ότι λύνουν προβλήματα, ενώ οι άλλοι υποκρίνονται ότι τους πίστεψαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή