Ερχεται «πόλεμος» πανεπιστημιακών – υπουργείου Υγείας

Ερχεται «πόλεμος» πανεπιστημιακών – υπουργείου Υγείας

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις πανεπιστημιακών γιατρών, αλλά και νέες ρυθμίσεις στη λογική της συνύπαρξης γιατρών του ΕΣΥ και πανεπιστημιακών, θα περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για τη θεσμική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ. Το σχέδιο νόμου βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας και το επόμενο διάστημα θα τεθεί προς δημόσια διαβούλευση προκειμένου εν συνεχεία να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Aναμένεται, μάλιστα, να προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις από τους πανεπιστημιακούς, που διαχρονικά αντιμετωπίζουν ως αιτία πολέμου τις όποιες απόπειρες έχουν γίνει για αλλαγή του εργασιακού τους στάτους και για «παρεμβάσεις» στη λειτουργία των πανεπιστημιακών νοσοκομείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να βάλει τέλος στην παράλληλη απασχόληση των πανεπιστημιακών γιατρών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα υγείας. Ειδικότερα, όπως ανέφεραν στην «Κ» στελέχη του υπουργείου Υγείας, στις συζητήσεις που γίνονται στο πλαίσιο της τελικής επεξεργασίας του σχεδίου νόμου, περιλαμβάνεται και η καθιέρωση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για τα μέλη ΔΕΠ, με τη συγκεκριμένη διάταξη να ισχύει πάντως για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς που θα πρωτοδιοριστούν μετά τη δημοσίευση του ν/σ. Επιπλέον, το σχέδιο νόμου θα προβλέπει τη δυνατότητα ανάπτυξης και κλινικών του ΕΣΥ στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία (έως τώρα αυτό έχει γίνει μόνο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Εβρου). Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι με την ψήφιση του σ/ν τα νοσοκομεία θα κληθούν να καταρτίσουν νέους οργανισμούς με βάση και τις ανάγκες για παροχή υπηρεσιών υγείας της εκάστοτε περιοχής και φυσικά έπειτα από γνώμη και της οικείας ιατρικής σχολής. Εάν το Πανεπιστήμιο δεν δύναται να αναπτύξει το σύνολο των κλινικών που αναφέρεται στον Οργανισμό, το «κενό» θα καλύπτεται από το ΕΣΥ.

Η ευθύνη των αποφάσεων

Στο σχέδιο νόμου αναμένεται να διατυπωθεί με σαφήνεια ότι οι αποφάσεις που αφορούν τη λειτουργία των πανεπιστημιακών νοσοκομείων θα λαμβάνονται από τα θεσμικά όργανα του εκάστοτε νοσοκομείου. Αυτό γίνεται προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα που η Ιατρική Σχολή λαμβάνει μονομερώς αποφάσεις που αφορούν το σύνολο του νοσοκομείου. Πρόσφατο παράδειγμα, η αναστολή των τακτικών χειρουργείων του Νοσοκομείου Ρίου, η οποία αποφασίστηκε από τον χειρουργικό τομέα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και όχι του νοσοκομείου. Ετσι, στη ρύθμιση θα αναφέρεται ότι οι αποφάσεις των τομέων πανεπιστημιακών σχολών για τη λειτουργία των πανεπιστημιακών νοσοκομείων, ως προς την παροχή κλινικών υπηρεσιών, θα έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα και θα λαμβάνονται υπ’ όψιν από τον τομέα του νοσοκομείου.

Παράλληλα, το υπουργείο προτίθεται να κατοχυρώσει τη μόνιμη εργασία των γιατρών του ΕΣΥ στις πανεπιστημιακές κλινικές και εργαστήρια. Εως και σήμερα η απασχόληση των γιατρών ΕΣΥ σε πανεπιστημιακά τμήματα θεωρείται «απόσπαση», μέχρι την πλήρη κάλυψη των θέσεων από μέλη ΔΕΠ.

Τέλος, στο νομοσχέδιο θα υπάρχει ειδικό «κεφάλαιο» που θα κατοχυρώνει νομικά τη διαδικασία αξιολόγησης των διοικητών των νοσοκομείων. Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει ότι η θητεία των διοικητών είναι τριετής και ότι αξιολογούνται σε ετήσια βάση, χωρίς να προβλέπει πώς ακριβώς γίνεται αυτή. Το σχέδιο νόμου αναμένεται να περιλαμβάνει διατάξεις που θα επισημοποιούν τη διαδικασία, περιγράφοντας από ποιον γίνεται η αξιολόγηση, με βάση ποια κριτήρια, πώς βαθμολογείται ένας διοικητής για την επίτευξη των στόχων που του έχουν τεθεί και πότε κρίνεται ανεπαρκής και άρα απομακρύνεται από τη θέση του, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να ζητήσει αποζημίωση για πρόωρη λήξη της θητείας του. Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο φθινόπωρο οι διοικητές εκλήθησαν να δώσουν «εξετάσεις» σε μία σειρά από δείκτες, τους οποίους αποφάσισε σε σύσκεψη το υπουργείο και αφορούσαν, μεταξύ άλλων, και την πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας. Ολοι οι διοικητές βαθμολόγησαν εαυτούς με τουλάχιστον 4 –όταν άριστα ήταν το 5–, ενώ καλούς βαθμούς έλαβαν και από τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών, που σε πολύ λίγες περιπτώσεις «έριξαν» τη βαθμολογία στο 3,5 ή και στο 3.

Στις αρχές Ιουνίου 2018, το υπουργείο Υγείας δημοσιοποίησε πρόσκληση ενδιαφέροντος για εννέα θέσεις διοικητών που έμειναν κενές είτε λόγω αποχώρησης είτε «λόγω παραίτησής τους που ζητήθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας, μετά την τελική αξιολόγηση του έργου τους», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Και όπως διευκρινίζει το υπουργείο, θα ακολουθήσουν και άλλες αλλαγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή